Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Jakso 1: 5G muuttaa maailmaa - teksti

Alina Koskela [00:00:01]: No mullistaako se 5G ihan kaiken?

Elina Ussa [00:00:04]: Ihan kaiken.

Markus Mettälä [00:00:05]: Kyllä, tämän vuosikymmenen kuluessa.

[musiikkia 00:00:07]

Alina Koskela [00:00:18]: Kuuntelet Suomi liikkeessä -podcastia, jossa puhutaan 5G:stä katse tulevaisuudessa, jalat maassa ja keskustelu tiukasti kiinni faktoissa. Minä olen erityisasiantuntija Alina Koskela Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Tänään keskustelemme siitä mitä 5G muuttaa vai muuttaako se peräti kaiken?

[musiikkia 00:00:38]

Alina Koskela [00:00:58]: Minulla on tänään täällä kaksi vierasta, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa, tervetuloa.

Elina Ussa [00:01:05]: Kiitos.

Alina Koskela [00:01:06]: Toinen vieraamme on Markus Mettälä Traficomilta, tervetuloa.

Markus Mettälä [00:01:09]: Kiitos.

Alina Koskela [00:01:10]: No yksi 5G:n mahdollistama asia on automaatio. Minkä arjen asian te laittaisitte mieluiten robotin hoidettavaksi?

Elina Ussa [00:01:19]: No minulla on kaksi koiraa, kolme teini-ikäistä lasta ja sitten me aikuiset siihen päälle, niin minä toivoisin että kaikki nuo kotityöt voitaisiin automatisoida. Ja minulla on käytössä kyllä tuo robotti-imuri, mutta se taas sitten ei vielä tällä hetkellä oikein ole sillä tasolla niin kuin pitäisi, koska nämä mattojen hapsut ovat sille hyvin haasteellisia. Mutta kotityöt, ihan ilman muuta ensimmäisenä.

Markus Mettälä [00:01:41]: Kyllä minä itse asiassa Elinan kanssa olen aika lailla samoilla linjoilla, että kyllä se kotityöt ja varsinkin tuo siivous on, että näitä siivousimureita, robotti-imureitahan on tällä hetkellä, mutta niiden 5G -kyvykkyys ei taida ihan vielä olla niin kehittynyttä, että siinä päästäisiin 5G:tä hyödyntämään.

Alina Koskela [00:01:55]: Vapautuu lisää aikaa 5G -asioiden edistämiseen?

Markus Mettälä [00:01:59]: Kyllä.
Alina Koskela [00:02:00]: No miten 5G näkyy teidän työssänne?

Elina Ussa [00:02:02]: Meillä FiComissa 5G on tietysti tämän hetken yksi tärkeimpiä aiheita, johon liittyen on paljon lainsäädäntöhankkeita, on huutokauppaa tulossa myöskin taajuuksien osalta ja niin kun näitä kysymyksiä, niin se on ihan päivittäistä työtä tällä hetkellä mitä meillä on pöydällä FiComissa.

Alina Koskela [00:02:20]: Kerrotko vielä kuuntelijoille, että ketkä ovat FiComin jäseniä?

Elina Ussa [00:02:24]: FiCom on siis tällainen edunvalvontajärjestö, jolla on 16 jäsentä ja meidän teleoperaattoreita, siellä on verkon rakentajia, siellä on myöskin sovellusten valmistajia, siellä on hyvä kattaus digialan yrityksiä. Ja sitten tietysti meidän tehtävämme FiComissa on viedä näiden yritysten ajatuksia eteenpäin ja ottaa osaa myöskin tähän keskusteluun, jota käydään ajankohtaisista asioista meihin liittyen ja sitten myöskin tuonne päättäjille, erityisesti eduskuntaan ja hallitukseen ja ministeriön virkamiehiin päin.

Alina Koskela [00:02:52]: Markus, entäs sinä? Miten 5G näkyy sinun työssäsi?

Markus Mettälä [00:02:55]: No meillä Liikenne- ja viestintävirastossa muun muassa 5G -taajuuksien hallintaa tehdään ja telemarkkinoiden sääntelykysymyksiä ja kyberturvallisuusasioita. Ja itse olen niin kun siinä enemmän näiden 5G -kokeiluiden parissa teen töitä, että olen tällaisessa 5G Momentum -ekosysteemissä, jota Traficom vetää, niin siinä mukana. Me pyrimme 5G -kokeiluja edistämään täällä Suomessa, että saataisiin niiden kautta sitten uusia sovelluksia, uusia palveluja ja ehkä sitten lopulta uutta liiketoimintaa.

Alina Koskela [00:03:23]: Se on ehkä sellainen suomalainen vahvuus vielä jos miettii FiComia ja sitten toisaalta virastoa, Traficomia, niin tämä tällainen yhteistyö ja keskustelu mitä käydään virkamiesten ja sitten myöskin niin kun elinkeinon välillä, niin se on suomalainen vahvuus ja tuottaa sitten sitä kautta myöskin ihan tällaista edelläkävijätulosta.

Markus Mettälä [00:03:41]: Kyllä, ilman muuta ja meillähän on pitkät perinteet yhteistyöstä, että ollaan pieni maa globaalissa mittakaavassa niin kyllä se yhteistyö

eri toimijoiden kesken, niin se on se meidän valttikortti ja siitä kannattaa ilman muuta pitää kiinni.

Elina Ussa [00:03:52]: Ollaan pieni, mutta ketterä 5G -maa.

Alina Koskela [00:03:57]: No laitetaan aluksi 5G isoon kuvaan. Meillä on kuulijoita, joita varmasti kiinnostaa että mitä 5G varsinaisesti muuttaa, että miten te selittäisitte 5G:n yhdellä lauseella ihmiselle joka ei tiedä siitä mitään?

Elina Ussa [00:04:10]: Aika haastava tehtävä.

Markus Mettälä [00:04:11]: Se on haastava tehtävä. 5G:hän on kattaus moniakin uusia toiminnallisuuksia, mutta ehkä jos sitä yhdellä lauseella pyrkisi jotenkin kuvaamaan, niin 5G on tällainen seuraavan sukupolven langaton tiedonsiirtotekniikka, joka mahdollistaa näiden huippunopeiden kuluttajayhteyksien lisäksi myös digitalisaation etenemisen muilla sektoreilla. 5G tulee yhdistämään ihmisten lisäksi myös laitteita enenevässä määrin tulevaisuudessa.

Elina Ussa [00:04:36]: Tavallisille ihmisille 5G mahdollistaa entistä nopeammat ja paremmat sähköiset palvelut.

Alina Koskela [00:04:42]: Mitä jos mietitään digitalisaatiota, miten te näette, mikä on 5G:n rooli koko tässä kentässä?

Elina Ussa [00:04:49]: 5G on tietysti ennen kaikkea se infra joka rakennetaan, joka mahdollistaa sitten näiden teknologioiden hyödyntää langattomia yhteyksiä. Ja tähän samaan aikaan tietystikin rakennetaan nyt 5G -infraa, niin samaan aikaan täytyy muistaa, että meillähän on varsin voimakas teknologinen kehitys menossa eri toimialoilla ja eri aloilla ylipäätään, jolloin tarkoitta sitä, että kun nämä kaksi asiaa nyt tässä samaan aikaan kehittyvät, niin tämä muutoshan tulee olemaan hyvin merkittävä ja tällainen, niin voidaan puhua siitä todellisesta digitalisaation vallankumouksesta.

Markus Mettälä [00:05:23]: Jotkut puhuvat, että 5G on digitalisaation veturi. Kyllä minä itse näen, että pidemmälle tulevaisuuteen kun mennään, niin 5G:llä on hyvin vahva rooli tässä digitalisaation edistämisessä.

Alina Koskela [00:05:32]: No puhutaan viidennen sukupolven teknologiasta nyt kun me puhutaan 5G:stä, mutta kuinka iso muutos on käsillä verrattuna edeltäviin teknologioihin kuten 4G:hen? Meillähän on saatavilla paljon 4G:tä tällä hetkellä. Onko

tämä jonkinlainen askel eteenpäin vai voidaanko perustellusti puhua ihan oikeasti mullistuksesta?

Markus Mettälä [00:05:51]: Pidemmällä tähtäimellä varmasti puhutaan mullistuksesta, alkuvaiheessa 5G tarjoaa nopeampia yhteyksiä ja tämä kuluttajapuolen laajakaista, niin se on ollut se ensimmäinen missä esimerkiksi 5G -standardisoinnissa on lähdetty eteenpäin. Mutta sitten pidemmällä aikavälillä niin juuri nämä teollisuuden, terveydenhuollon, opetuksen, liikenteen, logistiikan ratkaisut niin tulevat hyötymään todella paljon 5G:stä. Pidemmällä tähtäimellä minä näkisin, että valitsisin sen mullistuksen näistä kahdesta, mutta tosiaan alkuvaiheessa se näkyy erityisesti kuluttajille nopeampina yhteyksinä.

Elina Ussa [00:06:25]: Jos ajatellaan mitä 5G parantaa siihen 4G:hen verrattuna, tämä viides sukupolvi, niin siellä tulee verkon kapasiteetti kasvamaan, suurempi joukko pystyy hyödyntämään sitä mobiiliverkkoa samaan aikaan. Meille tulee yhteyksien nopeus moninkertaistumaan ja sitten myöskin se viive, joka on siinä tiedon siirtämiseen liittyen, niin se muuttuu tai pienenee huomaamattomaksi, niin kyllä nämä kaikki kolme tällaista merkittävää askelta, niin nämä tapahtuvat nyt tässä sitten 5G:n myötä. Ei ihan heti, ihan niin kuin totesit, mutta puhutaan nyt sitten kuitenkin useamman vuoden tähtäimestä. Odotusarvot ovat kovat.

[musiikkia 00:07:01]

Alina Koskela [00:07:19]: Tässä podcast-sarjassa me tulemme puhumaan myöskin 5G:n käyttötapauksista, eli seuraavissa jaksoissa tullaan käsittelemään muun muassa miten 5G muuttaa mediaa, viihdettä, terveydenhoitoa, liikennettä, kuntia ja kaupunkeja, teollisuutta. Millaisia uusia palveluita me voimme odottaa 5G:n myötä? Miten ne näkyvät sanotaanko pidemmällä tähtäimellä, että minkä tyyppisiä asioita alkaa ilmestymään 5G:n myötä?

Markus Mettälä [00:07:44]: Kyllä varmasti nämä 5G:n toiminnallisuudet mahdollistavat hyvinkin laajan skaalan erilaisia palveluita, mutta tällaisten, esimerkiksi tulee mieleen teollisuuden ja muutenkin tällaiset fyysiset prosessit, että niiden digitalisoimisessa on hyvin paljon etuja saavutettavissa. Toki sitten median ja viihteen puolella niin kun jos mietitään kuluttajasegmenttiä, niin siellä näiden viihdepalveluiden muuttuminen entistä tällaisiksi vaikuttavimmiksi, esimerkiksi niin kuin lisätyn todellisuuden, virtuaalisen todellisuuden hyödyntäminen mediapalveluissa ja 360-kuvan hyödyntäminen, että näistä saadaan hyvinkin mielenkiintoisia ja vaikuttavia esimerkiksi pelielämyksiä tai sitten ihan niin kuin viihdepuolella miten sisältöä tullaan jakamaan, että ne ovat ne mitkä nyt itselle ensimmäisenä tulevat mieleen. Mutta toki se kirjo on kattava ja mitä pidemmälle tulevaisuuteen mennään, niin sitä moninaisempia hyötyjä 5G:stä varmasti saadaan.

Elina Ussa [00:08:41]: Minä lisäisin tuohon oikeastaan vain tuon etäkirurgian ja tämän lääketieteen, jota hyvin kiinnostuneena seuraan. Ja tällä hetkellähän meillä käytetään tai on käytössä jo robotiikkaa, esimerkiksi näiden kirurgisten toimenpiteiden apuna, mutta sitten jatkossa jos siinä voidaan käyttää tätä etäyhteyttä niin että sen lääkärin aika aidosti menee siihen toimenpiteen tekemiseen eikä sitten paikasta toiseen siirtymiseen ja odottelemiseen, niin sehän on äärimmäisen hienoja kehityskuvia. Ja uskon, että tämä itse asiassa on aika nopeastikin maailmalta varmaankin löytyvä ratkaisu.

Markus Mettälä [00:09:14]: Joo, tämähän on hyvä esimerkki ja yksi niistä keskeisistä esimerkeistä mitä 5G:n hyötyjä on kuvattu, mutta myös tuolla terveyspuolella niin ehkä tällainen siirtyminen niin kun jotenkin hajautetumpaan malliin. Ei olla pelkästään niiden keskussairaaloiden varassa, että ihmisen, potilaan tulee jollain konstilla päästä sinne hoidettavaksi, vaan hoitoa pystytään sitten saamaan myös alueellisesti ja ne huippuspesialistit, jotka siellä keskussairaalassa on, niin pystyvät konsultoimaan, tekemään toimenpiteitä myös sitten siellä alueella ja ehkä jopa ihmisten kotiinkin pystytään tuomaan sitä konsultointia ja kaikenlaista monitorointia ja etähoitamista, että jokaisella yhteiskunnan sektorilla varmasti tullaan näkemään näitä kehitysaskeleita ja 5G on yksi osa sitä palettia.

Alina Koskela [00:10:01]: No jos me mietimme vielä tarkemmin 5G:n erilaisia vaikutuksia, niin 5G:n myötä langattoman laajakaistan nopeus jopa kymmenkertaistuu. Miten te näette, että mitä kaikkea tämä oikein mahdollistaa tavalliselle käyttäjälle kotona?

Markus Mettälä [00:10:15]: No kyllä varmasti nämä mediapalvelut ovat sellainen ensimmäinen asia, että se kuvan laadun paraneminen mahdollistuu siitä, että tuota kapasiteettia on enemmän käytettävissä ja 5G kykenee siihen, että entistä parempia ja vaikuttavampia mediasisältöjä pystytään sen yli jakamaan. Toinen tällainen esimerkki siitä miten operaattorit tällä hetkellä 5G:tä on lähteneet hyödyntämään on tällainen kiinteän langattoman laajakaistan rakentaminen. Puhutaan Fixed Wireless Access -tyyppisestä tekniikasta, jossa tukiasemasta pystytään jakamaan ihmisten koteihin tällainen niin kuin kuituun rinnastettavissa oleva yhteys, eli se on vakaampi kuin tällainen perinteinen mobiili langaton laajakaista, että tällaisia ensimmäisenä varmasti niin kun kuluttajapuolella huomataan. Toki nämä 5G -päätelaitteet pikku hiljaa yleistyvät ja sitten myös sitä kautta yhteysnopeudet paranevat.

Elina Ussa [00:11:06]: Niin, ensisijainen on varmaankin juuri tämä, että yhteysnopeus paranee, siitä tulee häiriöttömämpi ja helppokäyttöisempi. Ja sitä kautta tietysti sitten kun meillä on olemassa hyvä infra 5G:n osalta, niin sitten näitä sovelluksia kehittyy siihen päälle ja ne palvelut paranevat, että tavallaan infra on kuitenkin se joka ensin rakennetaan ja sen jälkeen sitten tulevat nämä muut palvelut siihen päälle. Ja toki niitä varmasti tai tehdäänkin tällä hetkellä jo näitä pilottihankkeita ja muita, joita teleoperaattoritkin tekevät sitten siinä rakentamisen yhteydessä ja monet muut yritykset. Mutta että tavallaan ensin tarvitaan se infra, jolla sitten näitä kaikkia palveluita pyöritetään.

Alina Koskela [00:11:46]: Toinen paljon puhuttu asia on esineiden internet, eli Internet of Things. Tulevaisuudessa verkkoon voi kytkeä valtavan määrän laitteita, esimerkiksi edullisia sensoreita ja niiden akkukin voi kestää vuosia. Mikä olisi teistä kiinnostava esimerkki tällaisesta kehityskulusta?

Markus Mettälä [00:12:03]: Kyllä tietysti nämä ihan kodin IOT-laitteet varmasti on sellainen mikä kuluttajille ensimmäisenä IOT:stä tulee tutuimmaksi, mutta sitten jos mietitään vaikka kaupunkeja ja miten kaupungeissa IOT:tä pystytään hyödyntämään, erilaisilla sensoreilla mittaamaan keliolosuhteita ja ilmanlaatua, saasteita, pienhiukkasia ja muita vastaavia asioita, niin kyllähän siitä saadaan paljon dataa. Ja kun tämä kaikki data yhdistetään, niin esimerkiksi kaupungista voidaan muodostaa tällainen digitaalinen kaksonen, puhutaan, missä pystytään sitten ohjelmallisesti mallintamaan erilaisia muutoksia kaupunkiin. Esimerkiksi miten olosuhteet muuttuvat, miten liikenteessä esimerkiksi tai logistiikassa, minkälaisia muutoksia siellä voidaan mallintaa ennen kuin niitä otetaan sitten ratkaisuja käyttöön, että IOT varmasti monilla eri sektoreilla tulee tarjoamaan paljon hyvää.

Elina Ussa [00:12:55]: Ja sinänsä siis 4G -verkossahan on voitu jo IOT-laitteita käyttää, mutta se vaan se 5G mahdollistaa sen paljon suuremman datan keräämisen ja paljon suuremman datan hyödyntämisen. Ja sitten siihen kun vielä saadaan tekoäly avuksi, joka sitten myöskin vaatii parempia näitä yhteyksiä, niin datakeskuksia joissa sitten sitä käsitellään sitä tietoa, niin kaikki tämä on tavallaan se mullistus mikä tulee sen 5G:n kautta. Teollisuus on tietysti toinen, jossa on paljon tällaista dataa ja niiden prosessien kehittäminen ja virtaviivaistaminen on varmaankin aika luonnollinen tulema tästä kehityksestä.

Alina Koskela [00:13:33]: No kun puhutaan 5G:stä niin tekoäly ja automatisaatio ovat myöskin sellaisia kehityskulkuja, jotka hyvin tiiviisti linkittyvät 5G -kehitykseen. Mikä mielestänne automatisoituu ensin? Toki niitä käyttötapauksia on paljon, mutta mikä olisi sellainen helppo etenemistapa, missä näette eniten saavutettavaa lyhyellä aikatähtäimellä?

Elina Ussa [00:13:53]: Kyllä minä näen, että tässä itse asiassa tällä hetkellä kaikkien toimialojen kohdalta, niin tämä teknologinen kehityshän on ollut aika merkittävää viime vuosina. Puhutaan paljon, onko se sitten se, että missä se toteutuu, niin ovatko ne, ne mistä puhutaan paljon? Puhutaan paljon liikenteen automatisaatiosta ja älykkäästä liikenteestä, on tämä lääketiede mikä tässä tuli jo mainittua, on nämä teolliset prosessit ja energiatalous ja energian tuotanto on tietysti yksi, jossa on paljon esillä se aihe. Mutta ehkä siinä on sitten tällaisia niin kuin eteenpäin työntäviä voimia, kuten joku ilmastonmuutoksen torjuminen varmaankin on yksi sellainen, joka tulee edesauttamaan. Siihen laitetaan paljon innovaatiorahaakin tällä hetkellä, niin se voi olla yksi sellainen, jossa nähdään konkreettisia muutoksia ja niin kuin ratkaisuja aika piankin, ja silloin puhutaan tietysti ennen kaikkea juuri energiasektorista ja sitten liikenteestä.

Markus Mettälä [00:14:41]: Kyllä ja jos mietitään mikä automatisoituu ensin, niin varmaankin ne tässä alkuvaiheessa ovat aika yksinkertaisia käyttötapauksia mistä lähdetään liikkeelle ja pikku hiljaa se kompleksisuus ja automaation taso kasvaa, ja niiden järjestelmien kokonaiskoko kasvaa, että miten automatisoidaan erilaisia asioita.

Elina Ussa [00:14:59]: Niin ja kuten todettu, niin tässä parasta aikaahan tämä kehitys menee koko ajan eteenpäin, tulee näitä, teknologia kehittyy. Tämä 5G tulee sitten antamaan siihen sen ihan täysin uuden ulottuvuuden, kun pystytään langattomasti vielä näitä yhteyksiä käyttämään ja hyödyntämään.

Alina Koskela [00:15:14]: No tulevaisuuskuva huomioiden, mehän puhumme teknologisesta kehityksestä jonka 5G mahdollistaa, mutta samalla meidän pitäisi keskustella myös kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksesta. Mikä sen 5G:n rooli siinä on, että kasvaako energian kulutus sitä myöten kun meillä automatisaatio lisääntyy?

Elina Ussa [00:15:30]: Itse asiassa liikenne- ja viestintäministeriöllä on tällä hetkellä sellainen ITC-strategiatyöryhmä, jossa käydään läpi niin tätä jalanjälkipuolta kuin sitten myöskin kädenjälkipuolta, joka tarkoittaa että mitä hyötyjä ilmastonmuutoksen ehkäisyyn saadaan digitalisaation kehityksestä. Ja se on tärkeää, koska meillä ehkä puuttuu tällä hetkellä se kokonaiskuva siitä, että mitä erilaiset palvelut, mitä niiden sähkönkulutus on ja miten tämä sähkönkulutus kasvaa tulevaisuudessa. Meidän ongelma on tällä hetkellä se, että meillä on tällaisia globaaleja arvioita, mutta meiltä puuttuu sitten sellaista ehkä niin kun Suomea koskevaa tietopohjaa näistä asioista, mutta kyllä energian tehokkuus on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Meillä on esimerkiksi tukiasemien kohdalta datan käyttö moninkertaistunut ja samaan aikaan kuitenkin viiden vuoden aikana niin meillä on tuo ominaissähkönkulutus datalle laskenut 80 prosenttia, eli sitä dataa voidaan siirtää merkittäviä määriä enemmän samalla sähkönkulutuksella mitä on aiemmin ollut.

Markus Mettälä [00:16:25]: Kyllähän tämä ilmastonmuutoksen vastainen työ ja hiilineutraaliuteen pyrkiminen on tietysti sellaisia, että jokaisen sektorin tulee katsoa sitä omaa tonttiaan ja kehittää sitä energiatehokkuutta. Mutta toisaalta ICT ja tämä tietoliikennesektori on sellainen, että sen avulla pystytään saamaan paljon tällaista positiivista kädenjälkeä niin kuin muilla sektoreilla aikaiseksi.

[musiikkia 00:16:47]

Alina Koskela [00:17:03]: Elina, edustat suomalaisia ICT-alan yrityksiä. Kuinka tärkeänä FiComin jäsenyritykset pitävät 5G:tä juuri nyt?

Elina Ussa [00:17:10]: Kyllä digiala laajasti ymmärtää 5G:n merkityksen ja tämän suuren muutoksen ja mahdollisuudet mitä se tuo mukanaan. Muutoin niin yrityselämässä tällainen tuore brittiläinen tutkimus, jossa oliko se nyt kaksi kolmasosaa yrityksistä Iso-Britanniassa niin ei oikein usko, että tämä 5G tuo mitään kovin suurta muutosta. Minä en tiedä, Suomessa voi olla, että meillä on digitalisaatiokin kehittyneempi kuin monessa muussa EU-maassa, niin se voi olla että meillä tämä asia on paremmin sisäistetty. Mutta kyllä minä uskon, että kaikki nämä yritykset, jotka asian kanssa ovat tekemisissä, niin ne näkevät tässä valtavan suuren potentiaalin ja mahdollisuuden.

Alina Koskela [00:17:47]: Mihin tällä hetkellä yritysten suurimmat odotukset kohdistuvat?

Elina Ussa [00:17:51]: Minne kaikkein eniten varmasti tällä hetkellä nyt sitten näitä investointirahoja laitetaan on se, että saadaan kattava verkko rakennettua. Ja sitten ovat tietysti nämä yritykset, jotka tuottavat laitteita ja näitä esimerkiksi tietoliikenneverkkotukiasemiin, niin näille se on tietenkin myöskin iso mahdollisuus se, että nyt on paljon uutta investointia ja uutta rakennettavaa. Plus sitten tietysti yritykset, jotka pohtivat niitä sovelluksia ja hyödyntävät tätä verkkoa. Kyllä tämä laajasti ottaen, niin onhan tämä äärimmäisen suuri kysymys suomalaiselle kilpailukyvyllekin, että Suomi on näin edelläkävijä, että meillä on mahdollisuus meidän yrityksillä aidosti olla nyt tässä 5G -junassa edelläkävijänä maailmassa.

Markus Mettälä [00:18:31]: Hypehän on ollut aika suurta tämän 5G:n ympärillä ja tässä on paljon työtä tehtävänä, niin kuin lähtien standardisoinnista ja taajuuksien jakamisesta ja muusta regulaation kehittämisestä tähän 5G -maailmaan, niin se toki kestää. Kaikki kestää aikansa, kun lähdetään uutta mullistusta tavoittelemaan, että jotkut ovat olleetkin vähän pessimistisiä, että minkä takia 5G ei ole vielä lyönyt läpi niin voimakkaasti kuin mitä se hype on antanut ymmärtää. Mutta kyllä se sieltä on tulossa, asiat vaan ottavat oman aikansa ja tässä on paljon yrityksille sekä myös tietoliikenneoperaattoreille niin kuin liiketoimintapuolella pohdittavaa. Miten 5G:tä hyödynnetään liiketoiminnallisesti, miten ne uudet liiketoimintamallit kannattaa rakentaa kun näitä uusia palveluita tulee, miten niitä muita segmenttejä kuin tätä kuluttujasegmenttiä palvellaan?

Elina Ussa [00:19:18]: Niin, ja se on totta tämä hype, jota tietysti edelleenkin paljon puhutaan, niin se antaa sellaisen vääränlaisen kuvan ehkä siitä, että tämä olisi jollakin tavalla hidasta tai hidastunut jossain vaiheessa. Meidän käsityksen mukaan tässä on menty kyllä hyvin ripein askelin. Suomi on tehnyt oikeanlaista taajuuspolitiikkaa, sitä kautta sitten niin kyllä tämä rakentaminenkin jos ajatellaan, että vuoden-19 alusta on reilu vuosi rakennettu näitä verkkoja ja nyt sitten ollaan jo pitkälti siellä toistakymmentä kaupunkia saatu 5G -verkon piiriin, niin onhan tämä ihan merkittävää. Helsingistä Kuusamoon välillä on kaikki nämä kaupungit, että ei puhuta ihan pelkästään edes siis tästä pääkaupunkiseudusta, vaan puhutaan aika laajasti jo näistä kaupungeista.

Alina Koskela [00:19:58]: Onko Suomi mielestänne siis 5G -kärkimaa?

Elina Ussa [00:20:00]: Suomi on 5G-kärkimaa, se on, ihan voi maailmanlaajuisestikin sanoa meillä. Voi olla, että Aasiasta tulee hiukan kilpailua tuohon kylkeen, esimerkiksi Koreasta, mutta Euroopassa niin kyllä Suomi on. Esimerkiksi Ruotsi ei ole vielä tähän mennessä saanut näitä viidennen sukupolven taajuuksia huutokaupattuakaan, saati sitten että sieltä olisi lähdetty 5G -verkkoa rakentamaan. Minun käsitykseni mukaan Suomi on itse asiassa Pohjoismaista ainoa, joka on tässä tilanteessa tällä hetkellä. Ja taas sitten jos ajatellaan Eurooppaa, niin Pohjoismaat on se edelläkävijäalue, niin kyllä tämä ihan hatunnoston arvoinen asia on, että Suomi on pitänyt kilpailukyvystään huolta ja pitänyt huolen siitä, että tällainen edelläkävijyys, meillä niin vähän on niitä kansantaloudellisia asioita Suomessa, joista kannattaa pitää kiinni, niin tämä on se kilpailukyky, joka meidän kannattaa kyllä tässä maassa hyödyntää. Me osaamme, meillä on resursseja, meillä on tekijöitä, niin hieno juttu.

Alina Koskela [00:20:52]: No kuulijat kun kuuntelevat tätä podcastia, niin varmaankin tulee sellainen käsitys, että 5G:n hyödythän ovat kiistattomat. No miten te näette, että ymmärretäänkö yrityksissä kunnolla näitä 5G:n hyötyjä?

Elina Ussa [00:21:04]: Kyllä siis digialan yritykset, niin kyllä ne uskovat ja osaavat hyödyntää, ja varmasti valmistautuneitakin tulevaan. Ja kyllä minä uskon, että suomalaiset yritykset myöskin noin eurooppalaisittain keskimääräistä paremmin ymmärtävät sen, että mitä kaikkia mahdollisuuksia tämä tuo.

Markus Mettälä [00:21:18]: Ja varmasti ollaan niin kuin tarkalla korvalla kuuntelemassa ja seuraamassa tätä kehitystä, että tietysti muitakin teknologioita mitkä 5G:n yhteyteen voidaan liittää, esimerkiksi tekoäly ja lohkoketjut ja muut, nämähän kehittyvät tässä samaan aikaan ja sielläkin on paljon etuja ja hyötyjä tulossa ja mahdollista ottaa käyttöön.

Elina Ussa [00:21:38]: Ja tietysti minunkin täytyy tarkentaa, että kun puhun digiyrityksistä tai digialasta, niin se ei todellakaan tarkoita tänä päivänä enää pelkästään teleyrityksiä ja näitä yrityksiä, jotka FiComin jäsenenä ovat, vaan kyllä tänä päivänä esimerkiksi joku Wärtsilä niin on merkittävä digitaalisten palveluiden tuottaja.

[musiikkia 00:21:53]

Alina Koskela [00:22:10]: Kuulijoita varmasti kiinnostaa millaisia kokeiluja Suomessa on käynnissä 5G:n puolella. Markus, osaatko antaa esimerkkejä?

Markus Mettälä [00:22:17]: Kyllä Suomessa on hyvinkin paljon erilaisia kokeiluja tällä hetkellä käynnissä, että Suomessa on muun muassa tällainen 5G Test Network Finland -konsortio, jonka puitteissa tehdään hyvinkin paljon erilaisia, eri sektoreiden alla olevia kokeiluja esimerkiksi satamissa, teollisuuslaitoksissa ja kaupungeissa.

Elina Ussa [00:22:35]: Ja yhtenä esimerkkinä voisi nostaa, esimerkiksi tuolla Elisalla on tällä hetkellä tällainen maatalous- ja metsäkoneiden ohjaus virtuaalilasien ja 5G -verkon kautta, että kyllä näitä niin kuin sanottu, niin joka sektorilta varmaankin löytyy jotain kokeilua, jota on menossa.

Markus Mettälä [00:22:51]: Pelaaminen on myös sellainen mistä toivotaan yhtä 5G -käyttötapausta, eli eSports voidaan langattomissa verkoissa tehokkaasti pelata, että se viive ei ole siinä enää sellainen ratkaiseva tekijä mikä tekee sen mahdottomaksi.

Alina Koskela [00:23:06]: Kompakysymys tähän väliin, kumpi tekee 5G -vallankumouksen, yritykset vai viranomaiset?

Elina Ussa [00:23:11]: Yritykset.

Markus Mettälä [00:23:12]: Kyllä se yritykset on, että viranomaisten tehtävä on luoda ne toimintaedellytykset ja yritykset sitten innovoivat ne ratkaisut ja tekevät sen vallankumouksen.

Alina Koskela [00:23:21]: Mahtavasti olitte samaa mieltä asiasta.

Elina Ussa [00:23:22]: Ihan, tämä oli helppo.

Markus Mettälä [00:23:23]: Kyllä.

Elina Ussa [00:23:24]: Tämä oli helppo kysymys.

Alina Koskela [00:23:26]: Seuraavaksi me kuulemme Oulun 5G-testiverkon ohjelmajohtajaa Olli Liinamaata.

[äänten hälinää 00:23:33]

Olli Liinamaa [00:23:35]: Testiverkon rakentaminen tässä yliopistokampuksella alkoi 2015, jolloin tehtiin päätökset ja saatiin ensimmäiset rahoitukset. Ja vähitellen tähän on sitten tuotu nyt sitten uusinta teknologiaa ja viime vuoden aikana myös sitten nämä aidot 5G -laitteet. Tässä verkossa nyt sitten tehdään paitsi tätä perusteknologiatutkimusta niin myöskin sitten kokeiluja näistä eri sovelluskohteista, jotka ovat sitten niitä millä tavalla tätä yhteiskuntaa nyt sitten digitalisoidaan ja millä tavalla meidän arkemme muuttuu nyt sitten 5G:n myö. Meistä kaikista tulee 5G:n käyttäjiä vaikka puhelinta ei uusittaisi, eli me tulemme hyödyntämään nyt sitten entistä enemmän dataa tästä omasta elinympäristöstämme. Ja tämä yliopistokampus esimerkiksi nyt toimii aivan loistavana kokeilukenttänä tällaiselle tutkimukselle. Tämähän onkin kaupunki pienoiskoossa, tässä on useampi kymmenen tuhatta ihmistä päivittäin jotenkin tällä alueella ja jos me tänne pystymme jotain dataa tuomaan ja datan avulla kehitettyjä palveluita, jotka täällä jotenkin meidän arkeamme helpottavat, niin jos ne todetaan täällä toimivaksi niin sen jälkeenhän ne voidaan sitten tuoda koko kaupungin ja koko Suomen käyttöön.

Alina Koskela [00:24:59]: Siinä kuulimme Oulun 5G-testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaata. Miltä tämä teistä kuulosti?

Markus Mettälä [00:25:06]: Kyllähän tämä on todella mielenkiintoista ja akateemisesta ympäristöstähän tämä lähtee pitkälti liikkeelle. Toki laitevalmistajat tekevät sitä omaa tutkimus- ja tuotekehitystä, mutta yliopistoilla on se tärkeä rooli näiden käyttötapausten tutkimisessa ja myös niin kuin sitä kautta saadaan kontribuutiota sitten myös esimerkiksi standardisointiin.

Elina Ussa [00:25:27]: Ja sitten koko tämä datatalousnäkökulma, niin se on äärimmäisen mielenkiintoinen ja tulee varmasti hyödyttämään niin kuluttajia kuin sitten yrityksiäkin niiden palveluiden luomisessa. Kun sitä dataa kuitenkin paljon on, niin sen hyödyntäminen, niin uskomattoman hieno mahdollisuus.

Alina Koskela [00:25:43]: Mikä on yksi konkreettinen asia, jonka pitäisi tapahtua, jotta asiat etenisivät 5G:n näkökulmasta? Miten siis esimerkiksi 5G:n aiheuttamat muutokset näkyvät kuulijalle huomenna, jos osaa katsoa oikeita asioita?

Markus Mettälä [00:25:56]: Tosiaan tällä hetkellä päätelaitteita alkaa olla saatavilla, operaattorit rakentavat verkkoja ja tarjoavat uusia kuluttajapalveluita. Niitä on pilotoinnissa tällä hetkellä ja pikku hiljaa ne laajenevat sitten laajamittaisempaan kaupalliseen käyttöön, että kyllä niitä sieltä tulee.

Alina Koskela [00:26:13]: No testataan teidän ennustajakykyjä, entäs 2030? Miten 5G on silloin läsnä kuluttajan elämässä?

Markus Mettälä [00:26:20]: 5G:stä on saatu se täysi hyöty irti mitä nämä uudet tekniset toiminnalliset mahdollistavat eri sektoreilla. Meillä on liikenteen puolella, mediassa, viihteessä, älykkäiden kaupunkien ympärillä niin hyvinkin paljon uusia sovelluskohteita ja varmasti on tullut uusia toimijoita yrityskenttään, jotka tarjoavat näitä ratkaisuja.

Elina Ussa [00:26:42]: Ja minä uskon, että 2030 kaikilla kansalaisilla on se 5G jo käytössä ja hyödynnettävissä. Ja sitten minä toivon, että meillä myöskin sitten on tällaiset tekoälysovellukset ja vahvasti myöskin sitten yhteiskunnan käytössä, ja meillä sallitaan tekoälyn tekemät päätökset silloin sitten myöskin, joka helpottaa monien virkamiesten työtä.

Alina Koskela [00:27:05]: No onko jotakin 5G:hen liittyvää väärin ymmärrystä, joka toistuu usein keskustelussa? Nyt on se hetki, kun saatte korjata sen.

Elina Ussa [00:27:13]: No 5G on tietoturvallisempi kuin edeltävät sukupolvet. Se johtuu siitä viipaloinnista, joka sitten mahdollistaa sen, että siellä voidaan rakentaa tällaisia suljettuja verkkoja ja sitä kautta sitten esimerkiksi sairaalat ja satamat voidaan hyvin turvallisesti hoitaa. Tämä tietoturva on yksi kysymys, joka 5G:n kohdalla on paljon keskusteluttanut ja kyllä me näemme niin, että se on tietoturvallisempi kuin aikaisemmat sukupolvet.

Alina Koskela [00:27:36]: Mitä henkilökohtaisesti odotatte eniten 5G:n kehitykseltä?

Markus Mettälä [00:27:41]: Kyllä minä itse sanoisin, että minä odotan hyvin paljon tätä liikenteen automatisoitumista ja siellä tapahtuvaa liikenneturvallisuuden parantumista ja automaattiajamista ja muuta. Tämä on hyvin mielenkiintoinen, että miten se kehitys tapahtuu, että 5G:llä on siinä oma osansa.

Elina Ussa [00:27:59]: Minulle tämä lääketieteen kehitys ja digitalisaatio siellä niin on hirveän suuren kiinnostuksen kohteena. Toki toivon, että en omakohtaisesti välttämättä ole siinä ihan ensimmäisenä kun etäkirurgiaa kokeillaan, mutta äärimmäisen hienoja mahdollisuuksia.

[musiikkia 00:28:15]

Alina Koskela [00:28:33]: Lanseeraamme tässä jaksossa osion, jonka nimi on Kolme villiä visiota. Minä kerron vision teille ja te voitte kommentoida ovatko nämä teistä scifiä vai realismia. Lähdetään liikkeelle. Villi visio numero yksi: maksat kauramaidon kaupassa ihonalaisella mikrosirulla, scifiä vai realismia?

Elina Ussa [00:28:53]: Ihan mahdollista, mutta minä en tiedä onko se vähän vanhanaikainen juttu, että se mikrosiru olisi siellä ihon alla. Minä luulen, että siihen löytyy modernimpiakin keinoja.

Markus Mettälä [00:29:02]: Joo, minä luulen kanssa, että parempia ratkaisujakin on olemassa, millä tämä vastaava voidaan tulevaisuudessa tehdä.

Alina Koskela [00:29:09]: Verkkokauppa ei riitä, asiakkaat tahtovat lisätyn todellisuuden nettishoppailumahdollisuuden.

Elina Ussa [00:29:14]: Ehdottomasti.

Markus Mettälä [00:29:15]: Kyllä, joo, minä näkisin tämän kanssa hyvin vahvana tulevaisuudessa kyllä.

Alina Koskela [00:29:19]: Maanviljelijätkin asuvat kaupungissa, koska tekevät töitä etäohjattavalla traktorilla.

Elina Ussa [00:29:24]: Täysin mahdollista.

Markus Mettälä [00:29:25]: On mahdollista, joo, kyllä, mutta ehkä tähän kehittymiseen vaatii jonkin verran aikaa, että se ei ole vielä huomenna, mutta ilman muuta tulevaisuudessa.

Elina Ussa [00:29:32]: Tosin näin maatilan tyttärenä täytyy sanoa, että kyllä siinä maalla asumisessa on ihan muitakin hyviä puolia kuin pelkästään se, että on peltojen lähellä, mutta työt varmaankin hoituvat etänäkin.

[musiikkia 00:29:42]

Alina Koskela [00:29:43]: Elina ja Markus, kiitoksia hyvin paljon tästä keskustelusta ja kiitoksia kuuntelijoille.

[musiikkia 00:29:49]

Alina Koskela [00:29:53]: Kuuntelit Traficomin Suomi liikkeessä -podcastia. Löydät sen esimerkiksi Apple podcasteista ja Spotifysta.

[musiikkia 00:30:01]

Päivitetty