Tiedote veneilijöille ja merenkulkijoille: Meriradiotutkintoja ei tällä hetkellä järjestetä – uusissa aluksissa kannattaa käyttää nyt muita radiolaitteita

Koronaviruspandemian vuoksi meriradiotutkinnonpito on toistaiseksi keskeytetty kaikkien tutkintotasojen osalta koko Suomessa. Tutkintotoiminnon keskeyttämisellä on vaikutusta myös uusien alusten radiolupiin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on keskeyttänyt meriradiotutkintojen järjestämisen koronaviruspandemian vuoksi. Aluksen radioluvan saamiseen tarvitaan lupaan oikeuttava pätevyystodistus tai hyväksytysti suoritettu pätevyystutkinto. Pätevyystutkintojen keskeyttäminen vaikuttaa siis myös alusten radiolupien myöntämiseen.

Traficom ohjeistaa ja suosittelee toimimaan nykyisessä tilanteessa seuraavasti:

  • Radiolupa haetaan aluksessa oleville muille laitteille, joihin ei pätevyystodistusta vaadita, esim. tutka ja AIS-lähetin, jos sellaisia on aluksen radioasemalla
  • Ne lähettimet, jotka ovat myös pätevyystodistuksen vaatimuksen alaisia (tyypillisesti meri-VHF-radiopuhelimet ja muut kommunikaatiovälineet merenkulun taajuuksilla), pidetään virrattomina kuitenkin siten, että hätätilanteen sattuessa ne voidaan ottaa nopeasti käyttöön avunpyynnön tekemiseksi.

Tämä toimintamalli on mahdollinen vain nykyisessä poikkeuksellisessa pandemiatilanteessa eikä sillä voi perustella pitkäaikaista luvattomuutta.

Lisätietoja:

Sähköpostitse: meriradiopatevyydet(at)traficom.fi