Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Bittimittari.fi -projekti

Traficomin vuonna 2019 aloittaman projektin tarkoituksena on kehittää helppokäyttöinen ja luotettava nettiyhteyden laadun mittaustyökalu, Bittimittari.fi. Aikataulutavoitteena on lanseerata mittaustyökalu kaikkien saataville syksyllä 2022. Bittimittari.fi:n avulla kuluttajat voivat mitata nettiyhteytensä nopeutta ja laatua sekä matkapuhelimellaan mobiiliverkosta että tietokoneellaan kiinteästä laajakaistaverkosta. Helmi-maaliskuussa 2021 järjestetyllä kilpailutuksella mittaustyökalun toteuttajaksi valittiin Visma Consulting Oy.

Suomessa ei ole tällä hetkellä tarjolla laajasti kuluttajakäytössä olevaa ei-kaupallista nettinopeuden mittaussovellusta, jolla kuluttajat saisivat luotettavaa ja objektiivista tietoa nettiyhteyden laadusta. Kuluttajille ei myöskään ole tarjolla helppokäyttöistä työkalua, jolla voisi saada tarvittavaa mittaustietoa liittymän virheestä reklamointiin. Bittimittari.fi:n tavoitteena on tarjota jokaiselle netinkäyttäjälle selkeä, informatiivinen ja helppokäyttöinen nettiyhteyden nopeuden ja laadun mittaustyökalu. Mobiilimittausta varten tarvittavat sovellukset tulevat saataville Apple App Store ja Google Play -sovelluskauppoihin (IOS ja Android). Kiinteästä laajakaistaverkosta tietokoneella tehtävä mittaus on mahdollista  kaikilla yleisimmin käytössä olevilla selaimilla (esim. Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari).

Henkilö asioi sähköisesti verkossa päätelaitteilla

Pelkän yksittäisen nopeusmittauksen lisäksi Traficom arvioi myös mahdollisuutta kehittää Bittimittariin ominaisuus, jolla kuluttaja saisi riittävän luotettavaa mittaustietoa liittymänsä mahdollisesta virheestä reklamointiin. Tämä ns. virhevastuumittaus olisi ainakin aluksi mahdollista tehdä ainoastaan kiinteästä laajakaistayhteydestä.

Bittimittari.fi tulee tuottamaan mittausdataa sekä mobiili- että kiinteiden verkkojen toiminnasta ja laadusta ja mahdollistaa viranomaisille, kuluttajille ja yrityksille mittausdatasta saadun tiedon hyödyntämisen mm. verkkojen toiminnan arviointiin ja nettiliittymien vertailuun. Mittausdata julkaistaan Traficomin Tieto.Traficom kartat -palvelussa.

Sidosryhmät mukana kehitystyössä

Traficom on pitänyt projektin alusta lähtien erityisen tärkeänä kuunnella myös sidosryhmien näkemyksiä ja huomioida heiltä saatuja kannanottoja Bittimittarin kehittämisessä. Sidosryhmäyhteistyötä varten projektin edetessä tullaan pitämään työpajoja, joiden materiaalit julkaistaan tällä sivulla. Traficom päivittää täällä myös projektin muita kuulumisia.

Mittaustyökalun sidosryhmätyöpaja 9.6.2021: Tilannekatsaus

Mittaustyökalun sidosryhmätyöpaja 12.11.2019: Virhevastuumittaus 

Mittaustyökalun sidosryhmätyöpaja 26.9.2019: BERECin mittaustyökalu

Mittaustyökalun sidosryhmätyöpaja 26.9.2019: Mittaustyökalun kehittäminen Traficomissa