Tuet vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaan 1.1.2022 alkaen

Hankinta- ja muuntotukea voidaan myöntää vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon hankintaan sekä ajoneuvon vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivaksi muuttamiseen. Tukea voi hakea täyssähköautojen ja kuorma-autojen hankintatuen ja muuntotuen osalta ajalla 1.1.2022 – 31.3.2023 sekä pakettiautojen hankintatuen osalta ajalla 1.1.2022 – 31.12.2022.

Tukia voidaan myöntää niin kauan, kuin valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä. Katso ajantasainen määrärahatilanne tämän sivun alaosasta.

Täyssähköautojen hankintatuki

Tukea voidaan myöntää kokonaiskustannuksiltaan enintään 50 000 euroa maksavan täyssähköauton hankintaan. Tukea voidaan myöntää yksityisille henkilöille.

Vuoden 2022 määrärahatilanne

Tukia voidaan myöntää niin kauan kuin määrärahaa riittää.

Vuodelle 2022 aiemmin osoitetut määrärahat on kokonaan varattu muiden kuin kaasu- ja sähkökäyttöisten pakettiautojen ja sähkökäyttöisten kuorma-autojen osalta. Tukea voi kuitenkin hakea edelleen. Hakemus, joka täyttää hakemisen edellytykset, otetaan jonoon ja ratkaistaan varautumisen ministerityöryhmän esittämän määrärahan varmistumisen jälkeen. 

Lue Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote määrärahasta:

https://www.lvm.fi/-/fossiilittoman-liikenteen-tiekartan-toimiin-rahoitusta-1710659 (Ulkoinen linkki)

Tukimuoto

Tähän mennessä
varattu määräraha (%)

Sähköhenkilöautot, muuntotuet ja kaasukuorma-autot 100 %
Kuorma-auto ja perävaunu (sähkö)5 %
Pakettiautot (kaasu ja sähkö)55 %

 

Eduskunta on hyväksynyt hankinta- ja muuntotuille yhteensä 6 miljoonaa euroa vuodelle 2022. Lisäksi käytettävissä on edellisen hankinta- ja muuntotuen käyttämätöntä määrärahaa tämän hetkisen arvion mukaan noin 5 miljoonaa euroa.Määrärahatilanne päivitetään maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.