Brexitin vaikutukset liikuntarajoitteisille ja vammaisille

Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneiden kuningaskuntien (UK) EU-erolla voi olla vaikutuksia liikuntarajoitteisille henkilöille tarkoitetun maksuttoman avustamispalvelun saatavuuteen UK:sta lähtevillä lennoilla sekä maan lentoasemilla.

Tällä hetkellä on vielä epävarmaa säilyttääkö UK EU:n matkustajan oikeuksia vastaavan suojan tason kansallisessa sääntelyssään. Voi olla, että vastaavaa avustamispalvelua saa myös jatkossa, mutta ennen kuin asiaan on saatu oikeusvarmuus, avustamispalvelua tarvitsevan matkustajan tulee varautua varmistamaan asia suoraan lentoyhtiöltä tai lentoasemalta.  

Avustamispalvelu lennon aikana lentokoneessa

Avustamispalvelua saa kaikilla EU:n lentoasemilla ja EU:n alueelta lähtevillä lennoilla. Apua saa myös sellaisilla EU:n ulkopuolelta saapuvilla lennoilla, jonka lentää EU:n lentoyhtiö. Sääntöjä sovelletaan myös Norjaan, Sveitsiin ja Islantiin sekä niiden lentoyhtiöihin. Näissä tapauksissa avustamispalvelu tilataan tavalliseen tapaan .

UK:n EU-eron jälkeen UK:n lentoyhtiöt eivät enää ole EU:n lentoyhtiöitä. EU-eron jälkeen avustamispalvelua ei välttämättä saa UK:sta EU-maahan saapuvilla lennoilla, jos lennosta vastaa jonkin muun kuin EU:n, Norjan, Sveitsin tai Islannin lentoyhtiö. Varmista tällöin lennon aikana tarjottavan avun saatavuus suoraan lentoyhtiöltä.

Avustamispalvelu lentoasemilla

Avustamispalvelua saa kaikilla EU:n lentoasemilla. UK:n EU-erolla voi olla vaikutusta maan lentoasemalla tarjottavaan avustamispalveluun. Tämä koskee kaikkia UK:sta lähteviä, sinne saapuvia ja siellä lentokonetta vaihtavia matkustajia. Varmista avustamispalvelun saatavuus suoraan Iso-Britanniassa sijaitsevalta lentoasemalta.  

Iso-Britannian lentoasemien ja lentoyhtiöiden yhteystiedot

UK:n ilmailuviranomaisen internetsivuilta löytyvät useimpien UK:n lentoasemien ja lentoyhtiöiden yhteystiedot (Ulkoinen linkki).