Askel ja polkaisu kerrallaan kohti kestävämpää liikkumista

Liikenne tuottaa noin viidesosan koko Suomen kasvihuonepäästöistä. Jotta Suomi onnistuu puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä, on meidän kaikkien muutettava tottumuksiamme. Yhteisen ympäristömme elinvoimaisuus rakentuu askel askeleelta, polkaisu polkaisulta.

Pyöräilijä pyöräilemässä keltaisessa sadetakissa

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista arvioi, että ilmastonmuutos on aikamme suurin ympäristöuhka, jonka torjumiseksi on pian ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin kaikissa maissa. 

Arjessa korostuu nopeus ja vaivattomuus, jolloin helposti unohtuu pohtia valintojen vaikutus ympäristöön, omaan terveyteen tai talouteen. Pienillä teoilla on kuitenkin mahdollista saada aikaan suuria vaikutuksia. Suomalaiset liikkuvat jopa 60 prosenttia alle kolmen kilometrin matkoista autolla – luku on yllättävän suuri, mutta juuri arjen lyhyistä matkoista muutos on helpoin aloittaa. 

Lihasvoimalla liikkuminen on päästötön valinta, eikä liikkumisen tarvitse maksaa maltaita. Kiireisessä arjen aikataulussa voi joskus olla vaikea löytää sopivaa koloa kehon kaipaamaan aktiivisuuteen. Kulkemalla edes osan arjen lyhyistä matkoista jalan, pyörällä, potkulaudalla tai muulla kestävällä tavalla teet hyvää ympäristön lisäksi myös terveydellesi. Omin voimin paikasta toiseen liikkuessa päivittäisen aktiivisuuden suositus täyttyy kuin huomaamatta.

Aina ei tarvitse valita joko jalkapatikkaa tai autoilua, vaan eri kulkumuotoja voi myös yhdistellä, jolloin aikaa ja rahaa säästyy sinulle tärkeisiin asioihin. Autolla kulkemisen voi yhdistää joukkoliikenteeseen tai pyöräilyyn. Useissa kaupungeissa on kaupunkipyöräpalvelu, jonka avulla lähiympäristöön tutustuu aivan uudesta vinkkelistä. Hajanaisemmin asutuilla alueilla kannattaa hyödyntää liityntäparkit ja jatkaa matkaa julkisilla, jolloin matka-ajan voi käyttää työntekoon tai rentoutumiseen.