Lähdetään liikkeelle hyvän asian puolesta

Ilmastoviestinnän ohjausryhmän toteuttaman ilmastobarometrin (2019) mukaan jopa 80 % suomalaisista pitää ilmastonmuutoksen hillitsemistä kiireellisenä. Kuitenkin vuonna 2021 julkaistussa Valtioneuvoston ilmastovuosikertomuksessa todetaan, että jopa viidesosa Suomen tuottamista ilmastopäästöistä vuonna 2020 tuli liikenteestä.

Sitran tuottaman Korjausliike-julkaisun (2021) mukaan 95 prosenttia kotimaan liikenteen päästöistä syntyy tieliikenteessä. Siksi Suomi on asettanut tavoitteeksi fossiilittoman kotimaan liikenteen vuoteen 2045 mennessä ja välitavoitteen päästöjen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Henkilöliikenteen päästöjä voidaan vähentää pienentämällä liikkumistarvetta sekä valitsemalla kävely, pyöräily ja joukkoliikenteen käyttö. Valitsemalla auton sijaan pyörän tai skuutin tai skuutin tai sujauttamalla jalat mukaviin kävelykenkiin, voitkin helposti vähentää liikennepäästöjämme ja tehdä hyvää ilmastolle.

Mitä jos tekisimme yhdessä valinnan, joka olisi ilmaston kannalta ihanteellisin ja hyödyttäisi meitä jokaista ihan yksilötasollakin? Valitaan matkan mukaan liikkumismuodoksi kävely, pyöräily tai muu tehokas liikkumismuoto.

Koetaan yhdessä liikkeen hurma, heti seuraavalla kauppareissulla tai vierailulla kavereiden luo. Arkiliikunta on mainio keino pitää aivot nuorina. Kävellen ja pyöräillen pääset myös tutustumaan niin itseesi kuin ympäristöösi aivan uudella tavalla.

Vinkkejä aktiiviseen ja kestävään arkiliikkumiseen

  1. Pyöräile tai kävele lyhyet matkat. Näppärä tapa lisätä liikuntaa arkeen on vaihtaa auto fillariin!
  2. Jos on tarpeen liikkua autolla, jätä auto hieman kauemmaksi määränpäästäsi. Viikossa näistä pienistä askelista tulee jo pitkiä matkoja!
  3. Tarkista pyöräreitit etukäteen. Monet kunnat tarjoavat karttoja ja sovelluksia kävely- ja pyöräilyreiteistä. Tutustumalla reittiin etukäteen varmistut, että pääset perille sujuvasti ja ajoissa.
  4. Huomioi muut liikkujat ja liikennesäännöt! Missä sähköpotkulaudalla ajetaan? Pyörässä tulee olla pimeän ja hämärän aikaan etu- ja takavalo. Yhteisillä pelisäännöillä liikkuminen on leppoisaa ja suojelemme ilmastoa.
  5. Myös joukkoliikennematkoilla voi helposti kerryttää askeleita tai nauttia pyörähetkestä. Hyödynnä nämä hetket ja kävele tai pyöräile pysäkille.