Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Kiinteän verkon laajakaistaliittymät

Tilasto sisältää kaikki käytössä olevat laajakaistaliittymät, jotka ovat toteutettu muun kuin matkaviestinverkon kautta. Tiedot kerätään teleyrityksiltä kahdesti vuodessa.

Kiinteän verkon laajakaistaliittymät on jaettu tilastossa kotitalous- ja yritysasiakkaiden liittymiin. Kotitalousasiakkaiksi lasketaan kaikki liittymät, joiden maksaja on yksityishenkilö (henkilötunnus). Yritysasiakkaiksi lasketaan kaikki liittymät, joiden maksaja on yritys (y-tunnus).

Kaikki kiinteän verkon laajakaistaliittymät on jaettu tilastossa niiden nimellisen tiedonsiirtonopeuden mukaan. Tiedonsiirtonopeudella tarkoitetaan tässä sopimuksessa ilmoitettua maksiminopeutta (vaihteluvälin ylärajaa) verkosta käyttäjälle päin (download).

Kiinteän verkon laajakaistaliittymät on jaettu tilastossa seuraaviin yhteystekniikoihin:

Kupariliittymät ovat puhelinverkon metallijohtimilla toteutettuja laajakaistaliittymiä.

FTTB (Fiber to the Building) ovat liittymiä, joissa valokuitukaapelointi ulottuu vähintään johonkin samalla tontilla sijaitsevaan rakennukseen. Näissä tapauksissa kiinteistön sisäkaapelointi voi rajoittaa yhteysnopeutta, mutta useimmissa tapauksissa nämä yhteydet mahdollistavat vähintään 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden.

FTTH (Fiber to the Home) ovat liittymiä, joissa valokuitukaapelointi ulottuu huoneistoon asti. Tällainen yhteys mahdollistaa vähintään 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) tiedonsiirtonopeuden.

Kaapelimodeemiliittymät on toteutettu kaapelitelevisioverkon avulla.

Muut liittymät sisältävät erilaisia radiotekniikan avulla toteutettuja langattomia ratkaisuja, jotka on tarkoitettu käytettäväksi pääosin kiinteässä sijaintipaikassa. Mukaan on laskettu myös sellaiset taloyhtiö- ja kiinteistöliittymät, joita ei ole voitu tilastoida muihin luokkiin.

Laajakaistaliittymien markkinaosuuksien laskennassa on huomioitu kaikki kotitalouksien ja yritysten kiinteän verkon laajakaistaliittymät yhteystekniikasta tai nopeudesta riippumatta. Markkinaosuudet ilmoitetaan erikseen kolmelle valtakunnallisesti toimivalle teleyritykselle sekä yhteenlaskettuna Finnet-liittoon kuuluville teleyrityksille.

Lisätiedot:tilastot@traficom.fi