Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Coronablinkern fick ett Cybersäkerhetsmärke av Transport- och kommunikationsverket Traficom

För konsumenten är Cybersäkerhetsmärket en garanti för att produktens eller applikationens informationssäkerhetsegenskaper är i ordning. Traficom beviljar märket till de nätapplikationer och nätanslutna smarta enheter som klarat kraven.

Smarta hem blir allt vanligare i Finland. Konsumenterna använder allt fler nätapplikationer och nätanslutna apparater som förmedlar information som används i olika tjänster. Det är möjligt att undvika risken för missbruk av uppgifterna när informationssäkerheten i såväl applikationerna som i de nätanslutna apparaterna, t.ex. smarta tv-apparater, routrar och hushållsmaskiner är i ordning.

Allt fler företag har aktivt börjat ta hand om informationssäkerheten i sina smartapparater

"Vi är väldigt glada över att företagen under det senaste året har börjat förstå informationssäkerhetens betydelse i konsumentapplikationer och smarta hushållsapparater. Bristfällig informationssäkerhet i smartapparater kan vara en stor ryktesrisk som kan orsaka olägenheter för företaget och för konsumenterna. Med hjälp av Cybersäkerhetsmärket vill vi öka konsumenternas kunskap om informationssäkerheten och säker användning av uppkopplade apparater", säger tf. överdirektör Sauli Pahlman vid Traficoms Cybersäkerhetscenter.

”Vi är väldigt stolta över detta erkännande. Cybersäkerhetsmärket är ett fint bevis på att satsningen på informationssäkerheten i Coronablinkern lyckades och att det är tryggt att använda Coronablinkern”, säger Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid Institutet för Hälsa och välfärd.

”Vi hoppas att så många applikations- och produkttillverkare som möjligt vill ha ett Cybersäkerhetsmärke som bevis på att informationssäkerheten är i ordning. Vårt mål är ett stort utbud av olika hemelektronikprodukter försedda med Cybersäkerhetsmärket inom några år”, säger Pahlman.

Första utländska konsumentvarumärket fick Cybersäkerhetsmärket

Informationssäkerheten i konsumenternas smartapparater är en global utmaning, och även i Europa har man tagit initiativ för att förbättra deras informationssäkerhet. Traficom är dock den första myndigheten som börjat bevilja Cybersäkerhetsmärken till de produkter som genomgått kraven. Cybersäkerhetsmärket betyder att Finland hör till de första länderna som främjar informationssäkerheten i nätanslutna smartapparater.

Traficom har också gett Cybersäkerhetsmärket till Signifys smarta belysning Philips Hue som är det första utländska konsumentvarumärket som fått märket.

”Ett allt större antal konsumenter håller på att börja använda smart hembelysning och det betyder att informationssäkerheten i smartapparater är avgörande viktig. Som världens ledande tillverkare av smart hembelysning är vi därför väldigt stolta över att ha fått detta erkännande av Traficom som beviljat oss Cybersäkerhetsmärket för vår Philips Hue smart hembelysning. Detta märke ger våra konsumenter sinnesfrid med tanke på informationssäkerheten i att installera vår smarta belysning i deras hem”, säger Barbara Oosterveld, Signifys produktsäkerhetsdirektör. 

Traficoms Cybersäkerhetsmärke fyllde ett år – flera produkter har redan fått det

Cybersäkerhetsmärket publicerades i november 2019 och utvecklades som pilotprojekt i samarbete med Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket Traficom, Cozify Oy, DNA Abp och Polar Electro Oy. Kriterierna för Cybersäkerhetsmärket baserar sig på standarden EN 303 645. 
Cybersäkerhetsmärket har tidigare beviljats följande smartapparater: Cozify Hub för smarta hem, DNA:s smarta uppvärmningstjänst Wattinen, smartklockorna Polar Ignite och Vantage M och V -fitness, LähiTapiolas Livstrygghetsapplikation och hushållets Bluetooth-sensor RuuviTag.

Mer information om Cybersäkerhetsmärket och de produkter och tjänster som fått märket finns på https://tietoturvamerkki.fi/sv

Ytterligare information

Saana Seppänen, specialsakkunnig, Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket Traficom, tfn 029 539 0485, fornamn.efternamn(at)traficom.fi
Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 029 524 7671 fornamn.efternamn(at)thl.fi