Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Coronans effekter syns i både yngre och äldre förares resvanor

Enligt en enkätundersökning utförd av Transport- och kommunikationsverket Tra-ficom har unga börjat använda bil i större utsträckning. Äldres res- och körvanor lyfts fram som ett särskilt viktigt tema i trafiksäkerhetsarbetet.

Enligt Traficoms enkätundersökning har unga börjat använda bilen mer till vardags. ”Coro-napandemin har säkert bidragit till detta, eftersom den även i allmänhet har medfört för-ändringar i folks resvanor”, säger Elina Uusitalo, specialsakkunnig vid Traficom.

När man ser till de olika åldersgrupperna var antalet körda kilometer klart störst bland de yngsta respondenterna i åldern 17–18 år, det vill säga i den åldersgrupp där personer som avlagt körkortet med åldersdispens är välrepresenterade.

Även om bilanvändningen har ökat samlade ungdomarna lite mindre körerfarenhet än tidi-gare år. Över 60 procent av de som svarade på enkäten uppgav att de inte råkat ut för några trafikolyckor eller straffats för trafikförseelser. ”Andelen är lite större än tidigare år, och även en aning över medeltalet på lång sikt”, preciserar Uusitalo.

Nästan alla respondenter uppgav att de använder assisterande system i fordonet när de kör. I de olika respondentgrupperna var användningen av assisterande system något vanli-gare än genomsnittet bland kvinnliga förare, personer som avlagt körkort med undervis-ningstillstånd och de yngsta respondenterna i undersökningen, det vill säga förare i åldern 17–20 år. Av olika assisterande system hade respondenterna oftast använt navigator och antispinnsystem, som klart över hälften av respondenterna hade använt. Över en tredjedel av respondenterna hade också använt elektronisk stabilitetskontroll, farthållare och parke-ringsassistans. 20–30 procent av respondenterna hade använt start/stopp-funktion, back-startshjälp och växelindikator. Andra system användes mer sporadiskt.

För äldre är körkortet viktigt för deras dagliga mobilitet

Antalet finländare över 64 år har redan ökat till över 20 procent. Därför blir också andelen äldre förare av alla trafikanter mer betydande, och deras res- och körvanor blir ett särskilt viktigt tema i trafiksäkerhetsarbetet.

Liksom tidigare år ansåg majoriteten av de äldre förarna att det egna körkortet var en mycket viktig del av deras förmåga att uträtta sina dagliga ärenden. ”Körandet hade dock minskat en aning jämfört med tidigare år, vilket i huvudsak kan förklaras med de begräns-ningar som coronaviruset orsakade särskilt för äldre personers mobilitet”, konstaterar Uusi-talo. Trots det uppgav fortfarande över hälften av respondenterna att de gjorde resor med personbil dagligen eller nästan dagligen.

Av de personer över 65 år som besvarade enkäten hade 87 procent klarat sig helt utan skador och förseelser, vilket också var ett ganska klart bättre resultat jämfört med föregå-ende år. Av alla respondenter uppgav drygt en tredjedel att de använt fordonets assiste-rande system när de kört. Andelen var några procentenheter högre än 2019. Det system som nämndes oftast var farthållare, och därefter kom navigator, backsensor eller -kamera och automatväxel. Även körfältsvakt, antispinnsystem och ABS-bromsar nämndes. Många respondenter uppgav att de gått igenom fordonets tekniska egenskaper och assisterande system när de köpt en ny bil.

Uppföljningsundersökning av unga förare - nöjdhet med förarundervisningen och erfarenheter i trafiken, material från år 2020 (på finska)

Seniorförares erfarenheter i trafiken - Material för 2020 (på finska)

Bakgrundsinformation om enkätundersökningarna

Traficom följer årligen upp både nya och äldre förares framgångar i trafiken med hjälp av enkätundersökningar.

Populationen för uppföljningsundersökningen bland nya personbilsförare var förare som fått körkort år 2019. Det slutgiltiga undersökningsmaterialet som bestod av två undersöknings-omgångar omfattade år 2020 totalt 1 709 svar, och svarsfrekvensen var 21 procent.

Materialet till uppföljningsundersökningen för äldre förare samlas in som en postenkät, och svarsprocenten på 60 procent visar att äldre är intresserade av ämnet.

Ytterligare information

Elina Uusitalo, specialsakkunnig, elina.uusitalo@traficom.fi, tfn 029 534 5445