Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Cybersäkerheten i Finland kräver fördomsfritt samarbete av myndigheterna

Skyddspolisen och Transport - och kommunikationsverket Traficom informerar: Tryggandet av Finlands säkerhet i cybervärlden kräver ett smidigt samarbete mellan företag och myndigheter, eftersom cyberspionage inte förväntas minska ens på lång sikt.

Cybervärlden bryr sig inte om statsgränserna och därför är det mer komplicerat att skydda det finländska samhället på nätet än till exempel att försvara gränsernas integritet. Finlands förmåga att upptäcka och förhindra statligt spionage ska förbättras.

”När man talar om att förbättra cybersäkerheten längtar man ofta efter en enkel och snabb lösning. Jag tycker att det inte finns någon genväg, utan den enda möjligheten är att samarbeta intensivt och fördomsfritt. Företag har ett stort ansvar för informationssäkerheten i sina egna tjänster och  myndigheterna ska utbyta information om iakttagelser så att man effektivt kan svara på hot”, säger Antti Pelttari, chef för Skyddspolisen.

Cyberspionage i diktatoriska länder ökade under pandemin, och verksamheten väntas inte minska ens på lång sikt. Skyddet mot cyberrisker framhävs i den spända säkerhetssituationen. Skyddspolisen avvärjer ständigt cyberrisker mot Finland, såsom främmande staters spionage, tillsammans med andra  myndigheter. Vid sidan av myndigheterna avvärjs cyberrisker i Finland av informationssäkerhetsexperter vid tusentals företag och organisationer.

Finland har långa traditioner i förtroligt samarbete mellan olika samhällssektorer för att främja cybersäkerheten. Detta arbete stöds i betydande  grad av Traficoms Cybersäkerhetscenter. 

”Olika cybersäkerhetshändelser sker dagligen och antalet fall som rapporterats till oss har ökat kraftigt under de senaste tre åren. Finlands styrka är dock den höga kunskaps- och utbildningsnivån samt medborgarnas goda grundläggande färdigheter, som kan minska konsekvenserna av cyberbrottsligheten och -bedrägerier. I synnerhet har Finland som styrka det starka förtroendet, samarbetet och biståndet mellan såväl myndigheterna som olika organisationer. Alla dessa är viktiga egenskaper som samhällets beredskap ska byggas på”, konstaterar Traficoms generaldirektör Kirsi Karlamaa.

Skyddspolisen och Traficom ordnar en diskussion om cybersäkerhet på SuomiAreena idag 12.7.2022

Skyddspolisen och Transport- och kommunikationsverket Traficom ordnar i dag 12.7 en diskussion på SuomiAreena i Björneborg om den teknologiska utvecklingens konsekvenser för säkerheten. Diskussionen kan följas på plats i Björneborg eller via en webbsändning.

Den snabba teknologiska utvecklingen syns som en kapplöpning även inom underrättelseverksamheten. Det blir allt svårare att vara osynlig om man exempelvis söker personer från folkmassor med hjälp av ansiktsigenkänning. Var och en lämnar också ständigt spår på webben när en allt större del av tjänsterna och interaktionen fungerar via en smarttelefon. Det är svårt att förfalska den digitala historien som uppstår på detta sätt, och det är tvivelaktigt om en sådan historia saknas. 

”Skyddspolisen ska också kunna både svara på nya hot och utnyttja nya möjligheter i sin egen inhämtning av information. I praktiken innebär detta kontinuerliga investeringar för att vi ska kunna upprätthålla vår egen prestationsförmåga”, påminner Pelttari.

"För att cybersäkerheten ska kunna utvecklas behövs var och ens insats. Utöver samarbete ska vi satsa på forskning, utbildning och informationsutbyte. Teknologin utvecklas kontinuerligt och nya aktörer som utnyttjar den uppstår på fältet – vi ska följa noga med utvecklingen så att vi kan leda kapplöpningen, eller åtminstone vara jämspelta”, understryker Karlamaa.

 

 

SuomiAreena diskussion: Teknologin utformar vårt liv – smidigare vardag eller ett paradis för en spion?