Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Energibesparing och säkra arbetsresor – stöd kan sökas för att främja hållbar mobilitet och trafiksäkerhet

Kommuner och andra aktörer kan återigen söka projektunderstöd för att främja hållbar mobilitet och trafiksäkerhetsarbetet. Med understöden för mobilitetsstyrning vill man främja bland annat hållbara resekedjor och skapande av övergripande planer för hållbar mobilitet samt påskynda utarbetandet av program som främjar gång- och cykeltrafiken i kommunerna. Det nya temat i projektansökan för vägtrafiksäkerheten är arbetsresornas säkerhet. Ansökningstiden pågår till slutet av november.

”Jag vill uppmuntra alla kommuner, samkommuner och icke vinstdrivande samfund att bekanta sig med projektansökningarna och fundera på hur understöden för hållbar mobilitet och trafiksäkerhet bäst skulle gynna den egna miljön och behoven hos dem som färdas. Energibesparing och att avstå från fossila bränslen är ett mycket aktuellt ämne just nu, och vi hoppades att detta tema skulle synas i projektet för att styra mobiliteten”, säger specialsakkunnig Michaela Sannholm.

Mobilitetsstyrningen är en del av energispartalkot

Som statsunderstöd för mobilitetsstyrning delas totalt cirka 1,2 miljoner euro ut, varav cirka 300 000 euro är avsedda för program för att främja gång och/eller cykeltrafik och cirka 150 000 euro är avsedda för projekt som främjar cykling. Syftet med statsunderstödet för mobilitetsstyrning är att främja hållbar

mobilitet bland annat med rådgivning, marknadsföring, mobilitetsplanering samt koordination och utveckling av tjänster. De understödda projektens resultat och metoder ska även ha så långtgående effekter som möjligt och också gå att dupliceras till andra ställen.

Med mobilitetsstyrningens åtgärder kan man påverka människors färdsätt och därmed även energianvändning. Önskemålet är att årets ansökningar lyfter fram den här helheten ur olika perspektiv och att man i projekten är medveten om olika åtgärders möjlighet att ingå i en bredare energisparande helhet.

Önskemålen avseende ansökningarna för mobilitetssyrningens statsunderstöd 2023 är särskilt följande teman:

  1. Hållbara resekedjor

    Resekedjor som kombinerar hållbara färdsätt ska göras så enkla och smidiga som möjligt. På så sätt skulle de vara ett konkurrenskraftigt alternativ till att färdas med egen bil. Utöver vardagens resekedjor kan man inom temat finansiera projekt som främjar hållbarheten inom turism och resor som görs på fritiden.

  2. Övergripande planer för hållbar mobilitet

    Temat finansierar regionalt övergripande, strategisk planering av hållbar mobilitet, till exempel utarbetandet av en regional åtgärdsplan eller strategi för hållbar mobilitet.


  3. Mobilitetsstyrning i infrastrukturprojekt

    Temat i projekten ska granska hur medlen för mobilitetsstyrning kan användas när nya eller väsentligt sanerade infrastrukturobjekt för hållbar mobilitet (t.ex. cykelparkering, cykelgata, gångvägar eller cykelleder) tas i bruk. Inom temat kan man även finansiera projekt som utvecklar hur hållbar mobilitet beaktas som en del av verksamheten under bygget.


  4. Styrning av arbetsplatsernas mobilitet

    Mycket stillasittande och lite motion orsakar varje år en ständigt ökande utgiftspost på arbetsplatserna och i samhället. Att ta sig till arbetsplatsen med muskelkraft minskar sjukfrånvaro och stress samt ökar arbetseffektiviteten. Inom temat finansieras projekt och experiment som främjar hållbar mobilitet under arbetsresor och resor för att uträtta ärenden i arbetet med hjälp av mobilitetsstyrning.

Även i år har ett eget anslag avsatts för utarbetande och uppdatering av program för att främja gång- och cykeltrafiken. Inom programmen för främjande ska gång och cykeltrafik granskas på ett övergripande sätt, med hänsyn till bland annat förutsättningarna för gång och/eller cykeltrafik (samhällsstruktur och placering av olika tjänster), förhållanden, säkerheten för mobiliteten, åtgärder för mobilitetsstyrning och uppföljning av utvecklingen av antalet resor som görs till fots och med cykel. Det är viktigt att utarbeta program och planera åtgärder tväradministrativt och i samarbete med olika intressenter.

Fokus i trafiksäkerhetsarbetet ligger på unga, personer i arbetsför ålder och äldre

Cirka 200 000 euro har reserverats för trafiksäkerhetens projektunderstöd och i år finns undantagsvis tre ansökningsteman i projektansökan. Temat kring säkerheten i ungas mobilitet bygger starkt på den färska nationella trafiksäkerhetsstrategin, vars åtgärder lyfter fram betydelsen av bland annat målinriktad och långsiktig trafikfostran på andra stadiet samt samarbete med vårdnadshavare.

Säkerheten för äldres mobilitet är ett tema som fortsätter från förra året. Förutsättningarna för äldres mobilitet betonar samspelet mellan mobilitetmiljöns och resekedjornas säkerhet och tillgänglighet.

Säkerheten vid arbetsresor och resor gjorda under arbetet har lyfts upp som ett nytt tema. Ett stort antal olyckor inträffar under arbetsresor varje år. Enligt Olycksfallsförsäkringscentralen inträffade 18 300 olyckor år 2021, de flesta när man färdades till fots och med cykel. Å andra sidan ökar promenader och cykling välbefinnandet och orken. I år är det möjligt att kombinera teman för både trafiksäkerhet och hållbar mobilitet i ett projekt som avser arbetsresor. Ett sådant projekt kan finansieras med både mobilitetsstyrningens och trafiksäkerhetens understöd.

Projektansökan är öppen till slutet av november – informationstillfälle den 14 oktober 2022

Transport- och kommunikationsverket Traficom har öppnat den årliga ansökan för statsunderstöd för mobilitetsstyrning och trafiksäkerhet. Kommuner, samkommuner och icke vinstdrivande samfund kan söka projektunderstöd. Ett undantag från detta är understödet som är avsett för program för att främja gång och cykeltrafik, som är avsett endast för kommuner och samkommuner. Projektunderstöd kan beviljas för högst 75 procent av projektets kostnader. Anvisningar och blanketter finns på Traficoms webbplats.

Ansökningarna ska lämnas in senast den 30 november 2022.

Infotillfälle 14.10.2022 kl. 13–14

Vi håller ett infotillfälle om tillvägagångssätten för projektansökningarna den 14 oktober 2022 kl. 13–14 på webben. Man behöver inte anmäla sig till tillfället separat.

Mer information om infotillfället och deltagandet i detta (Extern länk)

Mer information om projektansökningar

Statsunderstöd för mobilitetsstyrning:
Michaela Sannholm, specialsakkunnig, tfn 029 534 6715, michaela.sannholm@traficom.fi

Programmen för att främja gång och cykling:
Kati Hyvärinen, specialsakkunnig, tfn 029 534 6704, kati.hyvarinen@traficom.fi

Projektunderstöd för trafiksäkerhet:
Annu Korhonen, ledande sakkunnig, tfn 029 534 5229, litu.valtionavustus@traficom.fi