Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Drönarsäsongen startar – kom ihåg spelreglerna

När vädret blir varmare dyker det igen upp tusentals drönare på himlen runtom i Finland. Transport- och kommunikationsverket Traficom påminner om att en säker flygning av drönare förutsätter att de gemensamma spelreglerna och skyldigheterna följs. Med Traficoms test kan du preliminärt ta reda på var och under vilka förutsättningar du kan flyga din drönare.

Användaren ska registrera sig som operatör om drönaren väger 250 g eller mer och om den är försedd med en kamera eller någon annan givare som kan registrera personuppgifter. Fjärrpiloten ansvarar för flygningen av själva drönaren. Operatören och fjärrpiloten kan vara samma person. Operatören kan också ansvara för flera fjärrpiloter. 

Beroende på drönaren som används och omgivningen ska piloten vid behov avlägga ett teoriprov online och bekanta sig med spelreglerna för flygning av drönare. För tillfället finns över 17 800 registrerade drönaroperatörer och över 27 000 fjärrpiloter.

"Före drönarsäsongen börjar ska du komma ihåg att försäkra dig om att din operatörsperiod är i kraft och att din operatörskod är fastsatt på sidan av drönaren. Själva drönaren behöver du inte registrera hos Traficom. Om du byter drönare eller skaffar fler kan du använda samma operatörskod på alla drönare så länge som koden är giltig", säger överinspektör Mikko Liukkonen.

En operatör som är registrerad i Finland kan flyga drönare också i andra EU-länder. Att flyga drönare utan registrering som operatör är olagligt. Då gör man sig skyldig till bland annat en luftfartsförseelse.

Kontrollera drönaren efter vintern

Efter att drönaren har varit i vinterförvaring lönar det sig att kontrollera den noggrant innan den första flygningen och även under den första flygningen. Stället för vinterförvaring borde vara torrt, varmt och inomhus. Ett fuktigt och kallt utomhusförråd kan bland annat ha en negativ inverkan på de elektriska systemens skick.

"Den första flygningen ska göras försiktigt speciellt om det har gått en längre tid efter den senaste flygningen så att drönaren helt säkert hålls under kontroll. Kontrollera motorernas och propellrarnas skick och följ batteriernas funktion. Uppdatera vid behov drönarens programvara och försäkra dig om att geomedvetenhetsfunktionen fungerar, om drönaren är försedd med en sådan", säger Liukkonen.

Såhär på våren är det också viktigt att beakta natur och djur under flygningen. Flygning ska undvikas på fåglarnas häckningsområden från april till juli.

Testa var du kan flyga

Med Traficoms test kan du preliminärt ta reda på var och under vilka förutsättningar du kan flyga en drönare som du har skaffat eller funderar på att skaffa. Det kom förändringar för flygning av drönare i början av året då drönarförordningens övergångsperiod upphörde. 

Från början av året ska nya drönare som släpps ut på marknaden vara C-märkta för att de ska kunna användas i den s.k. öppna kategorin. Förordningen möjliggör dock att en drönare som redan är i bruk eller som släppts ut på marknaden även får användas i fortsättningen.

"Kontrollera och försäkra dig alltid om närmare regler på Traficoms sida droneinfo.fi", påminner Liukkonen.

Du hittar mer information om testet, om säker flygning av drönare, om registrering och om avläggande av provet på adressen droneinfo.fi (Extern länk).

Läs också

I maj och juni har Traficom en kampanj om säker flygning av drönare. Se videor om spelreglerna på Traficoms YouTube-kanal (Extern länk).

Flyger du drönare? Beakta förändringarna vid årsskiftet (Extern länk) (23.11.2023)

Ytterligare information:

Mikko Liukkonen, överinspektör, mikko.liukkonen@traficom.fi, tfn 029 534 5365