Valikko
Skarpin kuluttajan muistilista

Perehdy, valitse, osta, käytä, kierrätä

Loppuvuodesta kauppa käy kiivaimmillaan, kun kampanjat, kuten Black Friday, saapuvat ja pukinkontit alkavat täyttyä jouluksi. Keräsimme siksi muistilistan vastuullisista valinnoista, joita tehdä ostoksilla ja ostosten jälkeen. Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa kodin älylaitteiden tietoturvasta, käytetyn elektroniikan kierrätyksestä ympäristöä säästäen ja ohjeita langattomien laitteiden ostamisesta ja käytöstä sekä dronen turvallisesta lennättämisestä. Ota siis haltuusi tämä muistilista, lähde oikeilla tiedoilla ostoksille ja välty vikatikeiltä.

Älylaite kotiin? Kysy myyjältä älylaitteiden tietoturvasta

Onko kodissasi jo älyvaloja tai muita verkkoon kytkettyjä, arkea helpottavia digilaitteita? Tai harkitsetko sellaisen hankkimista itsellesi tai vaikkapa lahjaksi? Yhä useampi laite on nykyään kytkeytyneenä verkkoon ja silloin se on mahdollisuus myös hakkerille päästä käsiksi tietoihisi. Siksi oma fiksu toiminta älylaitteiden hankinnassa ja turvallisessa käytössä on ensiarvoisen tärkeää. Ennen kuin ostat - kysy myyjältä tietoturvasta ja saako laitteeseen tulevaisuudessa päivityksiä.

Yhteisillä pelisäännöillä lennättäminen on turvallista

Maisemakuva mökkirannasta? Hieman erilainen perhepotretti sukujuhlista? Tyylikäs somevideo? Moni pohtii dronen hankkimista itselle tai lahjaksi. Muistathan tutustua ajoissa rekisteröitymiseen ja lennättämiseen liittyviin pelisääntöihin, jotta et aiheuta varaa muille. Drone ei ole vain lelu, vaan ilma-alus, jota koskee tarkat säännöt. Niillä taataan koko ilmailun turvallisuus. On tärkeää huomioida, millaisella dronella saa lentää missäkin ympäristössä. Esimerkiksi vuoden 2024 alusta ilman C-merkintää varustetun dronen lennättämiseen tulee rajoituksia.
Piirros hymyilevästä dronesta

Hankkimassa langatonta laitetta? Tarkista, että laite on CE-merkitty

Jokainen meistä käyttää yhä enemmän langattomia laitteita. Näitä ovat esimerkiksi älypuhelimet, langattomat kuulokkeet ja kaiuttimet sekä monet radio-ohjattavat laitteet, kuten kauko-ohjattavat lelut. Nämä laitteet ovat radiolaitteita, jotka käyttävät radiotaajuuksia. Jotta radiolaitteet eivät häiritsisi muita radiolaitteita tai häiriintyisi muista radiolaitteista, niiden tulee täyttää niille EU-alueella asetetut vaatimukset. Ostoksilla on siis hyvä tarkistaa, että laite on CE-merkitty. On tärkeää, että laitteet noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Etenkin ulkomaisissa verkkokaupoissa kannattaa olla tarkkana. On ikävää, jos laite ei toimikaan toivotulla tavalla tai häiritsee muita radiolaitteita

Uutta televisiota hankkimassa? Kierrätä vanha tv fiksusti!

Uutta televisiota hankkiessa kannattaa miettiä mitä tulisi tehdä vanhalle televisiolle. Käytöstä poistettavat tai rikkinäiset televisiot voi viedä kierrätykseen maksutta. Niitä ei saa heittää sekajätteeseen. Vanhan ja toimivan television voi sen sijaan laittaa kiertoon ja lahjoittaa sen tai myydä eteenpäin esimerkiksi nettisivuilla toimivissa osto- ja myyntikauppapaikoissa tai nettikirpputoreilla. Muista tehdä tehdasasetusten palautus, kun laitat vanhan älytelevisiosi kiertoon. Näin saat hävitettyä siihen tallentamasi omat tiedot.

Kierrätys kunniaan – myös elektroniikkalaitteissa!

Oletko hankkimassa uuden älylaitteen, kuten tietokoneen, kännykän tai äly-TV:n? Uutta laitetta ostaessa kannattaa vanhasta laitteesta luopua ympäristön ja miksei oman säilytystilankin säästämiseksi. Tiesitkö esimerkiksi, että älylaitteiden akuissa ja näytöissä tarvitaan harvinaisia maametalleja, joiden louhiminen rasittaa ympäristöä eikä niitä riitä loputtomiin?