Valikko

Sijaintitietopalvelu on Traficomin uusi verkkopalvelu, johon verkkotoimijat toimittavat infrastruktuuriverkkojensa aktiivisten osien sijaintitiedot eli verkkotiedot. Palvelusta voi tarvittaessa myös kysyä sijaintitietoja eli tehdä sijaintiselvityksen. Sijaintiselvityksen avulla saa tiedon, onko tietyllä maantieteellisellä alueella maanalaista infrastruktuuria.

Kutsumme verkkotoimijoita testaamaan Sijaintitietopalvelua alkaen 31.5.2024. Testausjakso päättyy 30.8.2024, minkä jälkeen verkkotietoaineisto poistetaan palvelusta. Varsinainen verkkotietojen toimittaminen alkaa myöhemmin syksyllä 2024, tarkemman ajankohdan ilmoitamme erikseen. Sijaintietopalvelu otetaan käyttöön keväällä 2025, jolloin myös sijaintiselvitysten tekeminen on mahdollista.

Testausjakson aikana verkkotoimijat voivat rekisteröityä palvelun käyttäjiksi ja toimittaa palveluun verkkotietoja joko sähköisen rajapintayhteyden kautta tai palvelun piirtotyökalun avulla. 

Testausvaiheet

1

Selvitä nimenkirjoitusoikeus tai tarvittavat Suomi.fi-valtuudet

Huolehdi, että Sijaintitietopalvelun käyttäjällä on edustamassaan organisaatiossa nimenkirjoitusoikeus tai tarvittava Suomi.fi-valtuus.

3

Tunnistaudu palveluun Suomi.fi-tunnistautumisen kautta

Tunnistaudu Suomi.fi-tunnistautumisella ja valitse organisaatio, jonka puolesta asioit sekä siirry Sijaintitietopalveluun.

4

Täytä organisaation rekisteröintiin vaadittavat tiedot

5

Lähetä rekisteröityminen Sijaintitietopalvelun käsiteltäväksi

6

Odota rekisteröitymisen vahvistusviestiä

7

Kirjaudu Sijaintitietopalveluun

Kun rekisteröityminen on vahvistettu, voit rekisteröidä palvelua käyttävän henkilön ja ilmoittaa, siirrättekö verkkotietoja palveluun piirtotyökalulla vai rajapinnan kautta.

8

Tutustu verkkotietojen toimittamisen käyttöohjeisiin ja testaa tietojen toimittamista

Suosittelemme testaamista kaikille verkkotoimijoille

Testaamiseen osallistuminen on verkkotietojen toimittajille suositeltavaa, koska:

  • verkkotoimija voi varmistaa jo ennen Sijaintitietopalvelun tuotantokäyttöä sujuvan verkkotietojen toimittamisen
  • testaamisesta saatu palaute auttaa Traficomia kehittämään Sijaintitietopalvelua paremmin verkkotoimijoita ja muita käyttäjiä palvelevaksi.

kaikki yhteisrakentamislain (276/2016) soveltamisalaan kuuluvat verkkotoimijat, eli viestintä-, sähkö-, kaasu-, kaukolämpö, kaukojäähdytys-, jätevesiviemäri-, hulevesiviemäri- ja liikenneverkot, ovat velvollisia toimittamaan verkkotietojaan Sijaintitietopalveluun viimeistään 31.12.2024.

Huomioitavaa testauksen aikana

Testausjakson alkuolella kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Sähköisen rajapinnan kautta toimitettavan aineiston suurin mahdollinen koko on aluksi 2 Gt. Suurempien aineistojen toimittamista on mahdollista testata 24.6.2024 alkaen. Voit varmistaa suurempikokoisten aineistojen kokorajoitukset meiltä sähköpostitse sijaintitietopalvelu@traficom.fi.
  • Palvelun kartat ovat vielä heikkolaatuiset. Paremmat pohjakartat saadaan käyttöön ennen varsinaisten verkkotietojen toimittamista.
  • Toimitetun verkkoaineiston julkaisemisessa voi kestää käyttöliittymässä useita minuutteja. Myös rajapintatoimituksen kesto voi olla pitkä, jos aineisto on suurikokoinen.
  • Kaikki palvelun toiminnallisuudet eivät ole vielä testattavana. Esimerkiksi salassa pidettävien verkonosien ilmoittaminen ei tässä vaiheessa ole mahdollista.
  • Palvelussa voi esiintyä käyttökatkoja.

Annathan palautetta ja ota tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluumme

Sijaintitietopalvelun asiakaspalvelu palvelee klo 9 - 15

  • Puhelin: 0295 345 643 
  • Sähköposti: sijaintitietopalvelu@traficom.fi
Päivitetty