Meny

Information om räddningsvästarnas delar och tillbehör

Grenband

Grenbandet är mycket viktig utrustning som garanterar att västen hålls på rätt höjd och att en utmattad person i vattnet inte sjunker för långt ner i västen. Grenbandet är inte standardutrustning i alla gamla västar med automatisk uppblåsning men de finns till salu separat och vi rekommenderar att bandet installeras och används.

Lampa

Det går att köpa en lampa som automatiskt tänds som tilläggsutrustning till västen. I tillägg till reflexen gör en lampa det mycket lättare att hitta någon som hamnat i vattnet när det är mörkt.

Säkerhetssele

Särskilt seglare föredrar västar som även fungerar som säkerhetssele med vilken man kan fästa sig till båten via ”livlinan”. Med hjälp av säkerhetsselen hålls personen fast i båten även om hen trillar av däcket ner i vattnet. Vi rekommenderar att seglare använder dessa då de rör sig på segelbåtens däck, på öppet hav och särskilt då det är mörkt. En säkerhetssele är även bra tilläggsutrustning i barnvästar.

Stänkskydd

Stänkskyddet är en genomskinlig huva som man tar på sig ovanpå den automatiskt uppblåsbara västen för att skydda andningsvägarna från vatten och brytande vågor. Stänkskydd är obligatorisk utrustning i vissa regattor på öppet hav, men fundera på vilket behov du har då du rör dig till sjöss och skaffa ett om du behöver ett sådant.

Personlig positioneringsutrustning

Det går även att montera ett elektroniskt ”MOB-alarm” på västen. Detta gör det enklare att positionera en person som hamnat i vattnet och det lönar sig att fundera på de egna vanorna till sjöss och skaffa ett MOB-alarm om det behövs.

Uppdaterad