Tutustu reittiliikenneluvan myöntämisen edellytyksiin ja liikenteenharjoittajan velvollisuuksiin
Säännöllisellä henkilöliikenteellä tarkoitetaan liikennettä, joka on kaikkien käytettävissä, ja siihen voi tarvittaessa liittyä pakollinen paikanvaraus.
Reittiliikenneluvat myönnetään liikenteenharjoittajan nimellä ja niitä ei voi siirtää toiselle liikenteenharjoittajalle. Luvan saanut liikenteenharjoittaja voi kuitenkin Traficomin suostumuksella hoitaa liikennettä alihankkijan välityksellä. Alihankkijasta on oltava merkintä luvalla eli aikomuksesta käyttää alihankkijaa on ilmoitettava hakuvaiheessa.
Lupa on voimassa enintään viisi vuotta. Voimassaoloaikaa voidaan lyhentää joko hakijan pyynnöstä tai sellaisten jäsenvaltioiden viranomaisten keskinäisellä suostumuksella, joiden alueella matkustajia otetaan kyytiin tai jätetään kyydistä.
Muutoin kuin ylivoimaisen esteen sattuessa säännöllistä liikennettä harjoittavan liikenteenharjoittajan on luvan raukeamiseen asti toteutettava kaikki toimenpiteet sen varmistamiseksi, että liikenne täyttää jatkuvuutta, säännöllisyyttä ja kuljetuskapasiteettia koskevat vaatimukset ja on toimivaltaisen viranomaisen luvassa asettamien edellytysten mukaista.
Liikenteenharjoittajan on esitettävä matkareitti, linja-auton pysähdyspaikat, joissa matkustajia otetaan kyytiin tai jätetään kyydistä, aikataulut sekä kuljetusmaksut ja -ehdot tavalla, jolla varmistetaan tällaisen tiedon olevan kaikkien käyttäjien saatavilla eli esimerkiksi internetsivuilla. Liikenteenharjoittajan on noudatettava liikennöidessään myös muita EU-asetuksen 1073/2009 ja liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) säännöksiä sekä muita soveltuvia säännöksiä.
Reittiliikennelupaa hakevalla liikenteenharjoittajalla on oltava voimassa oleva yhteisön henkilöliikennelupa.