Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Hae vapautusta polttoainemaksusta

Traficomilla on oikeus myöntää vapautus polttoainemaksun maksamisesta erityisestä syystä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi ajoneuvon suuri koko tai harvat käyttökerrat.

Voit hakea Traficomilta ajoneuvon suuren koon, harvojen käyttökertojen tai muun vastaavan erityisen syyn vuoksi hakemuksesta määräämillään ehdoilla vapautuksen polttoainemaksun maksamisesta. Vapautus voidaan myöntää, jos ajoneuvosi käyttötehtävä on muualla kuin tavanomaisessa tieliikenteessä ja ajoneuvosi ei ole tässä tehtävässään merkittävässä määrin kilpailuasemassa dieselöljyä käyttävien tieliikenteeseen tarkoitettujen ajoneuvojen kanssa. Ajoneuvosi tulee olla lisäksi rekisteröimätön ja hakijan hallinnassa.

Erityisen syyn perusteella voit saada vapautuksen myös kuorma-autolle. Vapautuksen edellytyksenä on, että ajoneuvosi on erityisesti rakennettu tiettyä työtehtävää varten. Vapautusta ei myönnetä tehtäviin, jotka voidaan hoitaa tavanomaisella kuorma-autokalustolla (kilpailuetu). Ajoneuvon käyttö suljetulla työalueella ei ole riittävä peruste vapautukseen polttoainemaksusta.

  • Myönnetään useimmiten työmaakohtaisena.
  • Myönnetään määräajaksi.
  • Mikäli työmaat vaihtuvat usein, mainitse siitä ja ajoneuvon käyttötehtävistä hakemuksessa.

Vapautuksen hakeminen moottorityökoneeksi luokiteltavalle dumpperille ei ole enää tarpeellista

Huomioithan, että 1.1.2015 alkaen dumpperin on katsottu vastaavan moottorityökonetta, joten myös sitä koskee yllä mainitut käyttörajoitukset eikä dumpperille tarvitse hakea erillistä vapautusta polttoainemaksusta.

  • Maa-ainesten kuljetus työalueella dumpperilla tai kiviautolla on sallittua käyttäen polttoaineena polttoöljyä ilman erillistä vapautusta.
  • Sallittua on myös dumpperin siirto tyhjänä (ei kuormattuna) työmaalta toiselle, kunhan dumpperi on asianmukaisesti rekisteröity.

Traficom käsittelee myös Ahvenanmaan maakunnassa rekisteröityjä ajoneuvoja koskevat polttoainemaksusta vapauttamista koskevat asiat.

Konkurssissa oleva yritys ei voi asioida Oma asiointi -palvelussa.

Verovelvollinen voi hakea vapautusta polttoainemaksusta myös kirjallisesti lähettämällä polttoainemaksun vapautushakemuksen. (Ulkoinen linkki)