Vesikulkuneuvon ensirekisteröinti rekisteröintipisteessä

Ensirekisteröinti on tehtävä ennen vesikulkuneuvon käyttöönottoa Suomessa.

Toimi näin

1: Täytä ennen asiointia ilmoituslomake ja ota se mukaan rekisteröintipisteeseen

Täytä ilmoituslomake (Ulkoinen linkki). Kaikki siinä tähdellä (*) merkityt tiedot ovat pakollisia. Täyttämällä ilmoituslomakkeen etukäteen, nopeutat asiointia rekisteröintipisteessä. Muista allekirjoittaa lomake.

Tarkista, että moottorin valmistenumero on oikeassa muodossa. Eri merkeillä on erilaiset valmistenumeron muodot. On tärkeää ilmoittaa moottorin valmistenumero oikein, jotta järjestelmä löytää jo mahdollisesti rekisterissä olevan tai valmistajan ennakkoilmoittaman moottorin tiedot. Voit ottaa mukaasi esimerkiksi valokuvan moottorista valmistenumeron kohdalta, jos et ole varma mitä numeroita siihen kuuluu. Valokuva nopeuttaa käsittelyä rekisteröintipisteessä.

2: Tarkista asiakirjat

Tarkista, että luovutuskirjassa (Ulkoinen linkki) on sekä vesikulkuneuvo että moottori yksilöitynä, vaikka ne myytäisiin pakettina, esim. vesiskootteri. Luovutuskirjassa tulee olla myös myyjän ja ostajan tiedot.

Tarkista, että sinulla on vaatimustenmukaisuusvakuutukset sekä uudesta veneestä että moottorista. Vaatimustenmukaisuusvakuutukset löytyvät yleensä käyttöohjekirjan välistä.         

Ota nämä liitteet mukaan, kun lähdet tekemään ilmoitusta.

4: Todista henkilöllisyys

Aina asioidessasi rekisteröintipisteessä, sinua pyydetään todistamaan henkilöllisyytesi. Tähän kelpaa passi, henkilökortti tai suomalainen ajokortti.

Rekisteröinti tehdään heti, jos asiakirjat ja tiedot ovat kunnossa. Saat rekisteritunnuksen heti rekisteröinnin jälkeen. Saat rekisteröintitodistuksen postitse noin kahden viikon kuluessa.

Voit kuitenkin käyttää vesikulkuneuvoasi jo ennen rekisteröintitodistuksen saapumista. Muista kuitenkin kiinnittää rekisteritunnus vesikulkuneuvoon ohjeiden mukaan. Viranomaiset voivat tarvittaessa tarkistaa järjestelmästä, että vesikulkuneuvo on rekisteröity ja todistustilaus on vireillä. On kuitenkin hyvä pitää mukana kauppakirjaa vesillä liikuttaessa.