Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Antenniverkon lähetystekniikan muutos ja HD-lähetykset

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkon tv-kanavat siirtyvät uuteen (DVB-T2) lähetystekniikkaan. Antenniverkon maksu-tv-kanavat lähetetään jo nyt pelkästään uudella lähetystekniikalla. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-ohjelmistojen lähettämisen tai suuremman määrän perustasoisia (SD) ohjelmakanavia.

Siirtymän oli tarkoitus toteutua maaliskuussa 2020, mutta tv-yhtiöt tiedottivat 24.10.2018 siirtymän viivästymisestä. Lue lisää tv-yhtiöiden tiedotteesta (Ulkoinen linkki)Uutta siirtymäajankohtaa ei ole vielä tiedossa.

DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen koskee vain Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetyksiin teknologiamuutoksella ei ole vaikutusta.

Katso myös usein kysytyt kysymykset lähetystekniikan muutoksesta.

Antennitelevisioverkossa tarjolla olevat tv-kanavat kanavanipuittain löytyvät Digitan verkkosivuilta (Ulkoinen linkki).

DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen perustuu Valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle selontekona antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Televisioyhtiöt (Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media Finland Oy, Discovery Networks Finland Oy ja Fox International Channels Oy) tekivät maaliskuussa 2016 päätöksen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien siirtymisestä 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-tekniikkaa. TV-yhtiöt ilmoittivat 24.10.2018 siirtymän viivästymisestä. (Ulkoinen linkki)

Siirtyminen HD-lähetyksiin

DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa nykyistä laajemmin teräväpiirto-ohjelmistojen (HDTV) tarjonnan ja suuremman määrän perustasoisia (SD) ohjelmakanavia. Jotta tv-lähetyksiä voi katsoa antenniverkon kautta siirtymäajan jälkeenkin, tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin.

Mistä tiedän, toimiiko televisioni myös uudella lähetystekniikalla?

Voit tarkistaa, löytyykö vastaanottimesi testattujen laitteiden listalta: www.testatutlaitteet.fi. (Ulkoinen linkki) 

"Antenna Ready HD" -testattu laite takaa sen, että laite toimii kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa ja esimerkiksi tekstitykset toimivat moitteettomasti.

Lue lisää laitetestauksista: Mitä on laitetestaus? (Ulkoinen linkki) 

Vaikka muissa lähetysverkoissa (kaapeli, satelliitti, IPTV) ei tapahdu lähetystekniikan muutosta, edellyttää teräväpiirtotasoisen kuvan katselu myös niissä oikeanlaisen vastaanottimen hankintaa. "Cable Ready HD" -merkityllä televisiolla tai digiboksilla saa teräväpiirto-ohjelmat näkyviin kaapeliverkossa.

Satelliitti- ja IPTV-verkon asiakkaat saavat tiedon oikeanlaisesta laitteistosta operaattoriltaan.

Lue lisää teräväpiirtolähetyksiin siirtymisestä: HDTVopas.fi - teräväpiirron ABC  (Ulkoinen linkki)

Antenna Ready HD -merkki