Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Mitä tehdä kun tv ei näy?

Jos televisiokuva ei näy tai kuvassa on häiriöitä, syynä voi olla

  • väärin viritetty tai jokin muu vika tv-vastaanottimessa
  • ongelmat antennijärjestelmässä
  • lähetysongelmat, esim. huolto- tai muu katkos lähetysverkossa
  • ulkoinen, jonkin sähkö- tai radiolaitteen aiheuttama radiohäiriö
  • ilmakehän ilmiöiden aiheuttamat häiriöt, ns. "radiokeli"

Mistä apua?

  • Televisioiden ja digiboksien ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelevat laitteen myyjät, valmistajat sekä maahantuojat.
  • Katso myös yleinen kanavahakuohje
  • Saat apua antenniverkon tarjoajalta 
    • lähetysverkkoon
    • antennijärjestelmiin
    • näkyvyys ja kuuluvuusalueisiin sekä
    • vastaanottoongelmiin liittyvissä kysymyksissä

Tietoa lähetysverkkojen häiriötilanteista löytyy antenni-tv-verkkojen operaattoreilta:

Digitan häiriötiedotteet (Ulkoinen linkki)

Radiokelit

Radiokeleihin ei voi varautua eikä niiden aiheuttamia ongelmia voida poistaa. Radiokelit syntyvät yleensä korkeapaineen vallitessa ennakoimatta ja niitä esiintyy yleensä alku- tai loppukesästä. Ne voivat kestää muutamasta tunnista useisiin päiviin. Radiokelissä radioaallot etenevät huomattavan paljon pidemmälle kuin normaalitilanteessa. Tällöin kaukaakin tulevat radioaallot voivat sekoittaa vastaanoton ja aiheuttaa ongelmia. Hyvälaatuinen antennijärjestelmä yleensä auttaa sietämään radiokelien aiheuttamia häiriöitä.  Antenniverkon tarjoaja tiedottaa radiokeleistä.

Katso Digitan video radiokeleistä (Ulkoinen linkki).

Vastaanotto-ongelmien selvittäminen

1

Tarkista onko naapureilla vastaavia ongelmia. Ellei ole, on todennäköisin syy omissa laitteissa.

2

Varmista, että käytössäsi on oikeanlainen televisio tai digiboksi.

Antenniverkon lähetysten vastaanottoon tarvitaan DVB-T- tai DVB-T2 -virittimellä varustettu laite. DVB-T2-viritin mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetysten vastaanoton.

3

Kokeile vastaanottimen uudelleenkäynnistämistä.

4

Varmista, että digiboksin kytkennät televisioon ja antennirasiaan ovat oikein.

5

Tarkista, että kaikki laitteet on kytketty sähkörasiaan.

6

Varmista, että television ja digiboksin liittimet ja liitosjohdot ovat ehjät eikä liitosjohtoja ole taivutettu liian jyrkille mutkille esimerkiksi tilan ahtauden vuoksi.

7

Mikäli digiboksissa tai televisiossa on tulevan signaalin tason näyttö, varmista, että taso on kaikilla kanavanipuilla vähintään 70 - 80 % tai värinä ilmoitettuna vihreällä.

8

Joissain tapauksissa kanavien uudelleenvirittäminen saattaa auttaa ongelmaan.

Varmista, että kanava, jota yrität katsoa, on varmasti tarjolla lähetinasemalla, jonne vastaanottoantenni on suunnattu.

Jos edellä luetellut ohjeet eivät auta:

Kerrostalojen vastaanotto-ongelmien selvittäminen

Jos muillakin kiinteistön asukkailla on antenni-tv-vastaanotossa vastaavia häiriöitä, vika saattaa olla talon yhteisantennijärjestelmässä. Kerrostaloasukkaan kannattaa ottaa yhteyttä kiinteistön isännöitsijään.

Pientalojen vastaanotto-ongelmien selvittäminen

Pientaloasukkaan kannattaa ottaa yhteyttä alueelliset olosuhteet tuntevaan antenniurakoitsijaan. Urakoitsijalta kannattaa tiedustella arviota antennijärjestelmän kunnostustarpeesta ja antenni-tv-vastaanoton parantamisesta. Urakoitsijalta kannattaa pyytää myös alustava hinta-arvio antennijärjestelmän kunnostamisesta ja uusimisesta. Tarkempi hinta-arvio edellyttää urakoitsijan käyntiä asennuspaikalla.

Mikäli antenniurakoitsija toteaa, ettei kunnollista televisiokuvaa ole mahdollista vastaanottaa, urakoitsija ilmoittaa katvealueesta Digitalle. Digita järjestää tarvittaessa Canal Digitalilta satelliittivastaanottimen ja siihen maksuttoman katseluun oikeuttavan kortin. Tämä satelliittipaketti sisältää Yleisradion julkisen palvelun tv-kanavat sekä ns. yleisen edun kanavat, joita tällä hetkellä on MTV3.

Luettelo paikallisista antenniurakoitsijoista: Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry (Ulkoinen linkki)

Osoitteesi avulla voit tarkistaa alueellasi näkyvät tv-kanavat Digitan karttapalvelusta (Ulkoinen linkki)

Katso myös: Antennitelevisio pientaloissa (Ulkoinen linkki).

Verkko-operaattorien yhteinen Taajuustalkoot-palvelu poistaa 4G-verkkojen aiheuttamat antenni-tv:n häiriöt

Viime vuosina osa aiemmin tv-käytössä ja siten kuluttajien tv-antennien vastaanottokaistalla olleista taajuusalueista on otettu 4G-verkkojen käyttöön. Tämän vuoksi uudet 4G-verkot voivat aiheuttaa ongelmia tv-vastaanotolle. DNA, Telia ja Elisa ylläpitävät Taajuustalkoot-palvelua (Ulkoinen linkki), joka selvittää 4G-verkkojen tukiasemien aiheuttamia tv-häiriöitä. 

Miten Taajuustalkoot toimii?

Häiriöistä kärsivä tv-katsoja voi tehdä ilmoituksen joko lomakkeella tai soittamalla numeroon 020 411 7676. Osoitteen perusteella Taajuustalkoot -palvelussa arvioidaan voiko ongelma johtua 4G-verkon tukiasemasta. Mikäli näin on, Taajuustalkoot tilaa antenniasentajan kyseiseen osoitteeseen. Häiriönpoistopalvelu on tv-katsojalle maksuton.

Useimmiten antenniasentaja poistaa häiriön asentamalla antennin jälkeen suodattimen, joka estää 4G-signaalien pääsyn vahvistimeen ja tv-vastaanottimeen. Joissain tilanteissa suodattimen asennus ei poista häiriöitä. Silloin asentaja pyrkii löytämään muita keinoja palauttaa tv-kuva.

Vaikka 4G-verkkojen peitto on jo hyvin kattava, uusien tukiasemien käyttöönotto jatkuu. Siten 4G-verkkojen aiheuttamat tv-häiriöt ovat mahdollisia. Taajuustalkoot -palvelua jatketaan uusien tukiasemien käyttöönoton ajan.

Päivitetty