Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Noin puolet suomalaisista katsoo televisiota kotonaan antenniverkon kautta eli useimmiten katolle asennetun antennin avulla. Antennitelevisioverkko tavoittaa yli 99,9 prosenttia kaikista suomalaisista. Antennivastaanotto on myös yleisin tapa saada televisiokuva vapaa-ajan asunnolle.

Manner-Suomessa antennitelevisioverkkojen tv-ohjelmakanavia jaetaan kanavanipuissa (multipleksi tai MUX). Näihin kanavanippuihin eli jakeluverkkoihin on verkkotoimilupa Digita Oy:llä UHF-taajuusalueella. 

Antennitelevisioverkossa tarjolla olevat tv-kanavat kanavanipuittain löytyvät Digitan verkkosivuilta (Ulkoinen linkki).

Ohjelmistotarjonta vaihtelee alueittain

Ohjelmistotoimiluvat eivät sido tv-kanavia tiettyyn kanavanippuun eikä toimiluvissa ole velvoitteita jakelun laajuudesta. Kaupalliset tv-yhtiöt voivat vapaasti sopia kanaviensa näkyvyysalueista jakelusta vastaavan verkkoyhtiön kanssa. Tästä syystä kaupallinen ohjelmakanavatarjonta voi vaihdella alueittain.

Ainoastaan Yleisradiolla on julkisen palvelun toimijana velvollisuus pitää ohjelmistonsa koko väestön saatavilla. Myös MTV3, joka on ns. yleisen edun kanava, pitää olla tarjolla koko väestölle.

Koska kaupalliset tv-yhtiöt päättävät ohjelmistojensa näkyvyysalueista itse, mahdollinen palaute kannattaa antaa suoraan ohjelmistoa tarjoavalle yhtiölle. Ne osaavat myös parhaiten neuvoa vaihtoehtoisista tavoista (esim. verkkopalvelut) vastaanottaa ohjelmistoja.

Antenni-tv-lähetysten vastaanotossa tarvittavat laitteet

Antenniverkon lähetysten vastaanottoon tarvitaan  DVB-T- tai DVB-T2-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi. DVB-T2-viritin mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetysten vastaanoton (ks. lisää www.hdtvopas.fi (Ulkoinen linkki)).

DVB-T2-lähetykset korvaavat DVB-T-lähetykset kokonaan lähivuosina. 

Siirtovelvoite

Taloyhtiöitä, joissa on yhteisantennijärjestelmä, koskee lisäksi siirtovelvoite. Se tarkoittaa sitä, että asunto-osakeyhtiön, kiinteistöosakeyhtiön tai muun niihin verrattavan yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjän on huolehdittava siitä, että Yleisradion julkisen palvelun tv-kanavat ovat käyttäjien saatavilla muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa. 

Ahvenanmaan TV-tarjonta

Ahvenanmaan TV-tarjonta (Ulkoinen linkki) poikkeaa Manner-Suomen tarjonnasta.

Päivitetty