Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Radioamatööri tarvitsee luvan ja pätevyyden lähettimen käyttöön

Radioamatööriasemaan kuuluvien lähetinlaitteiden hallussapitoon ja käyttöön tarvitaan radiolupa. Luvanhakijalla pitää olla radioamatöörin pätevyystodistus. Pätevyys osoitetaan tutkinnossa. Lähettimet saavat toimia radioamatööriviestintään osoitetuilla taajuuksilla. Aseman kutsumerkki määritellään radioluvassa.

Radioamatööritoimintaan osoitetut taajuudet

Taajuusalueella 26–2450 MHz radioamatöörilähetin saa toimia vain taajuusalueilla, jotka ovat radiotaajuusmääräyksessä tai kansainvälisessä radio-ohjesäännössä (Ulkoinen linkki)osoitettu radioamatööritoimintaan.

Radiolupa ja kutsumerkit

Radioluvan hakijalla pitää olla radioamatöörin pätevyystodistus. Radioamatöörikerholla on oltava aseman hoitaja, jolla on radioamatöörin pätevyystodistus.

Radioamatöörin kutsumerkin saa radioluvan yhteydessä. Kutsumerkit jaetaan normaalisti OH-maatunnusten sarjasta. Radiolupahakemuksessa voi toivoa jotakin lukua kutsumerkin numero-osaksi. Ilman toivetta numero on satunnainen.

Numero 0 annetaan vain Ahvenanmaalla sijaitseville radioamatööriasemille. Maatunnuksen (prefiksin) ja numeron lisäksi kutsumerkkiin kuuluu suffiksiosa. Ilman erityistoiveita suffiksiksi annetaan jokin vapaa 3-merkkinen kirjainsarja.

Halutessaan kutsumerkin voi itse valita. Traficom perii omavalintaisesta kutsumerkistä erillisen maksun. Omavalintaisen kutsumerkin prefiksi voi olla OH tai OG. Numero-osaksi voi valita numeron väliltä 1–9. Suffiksin merkeiksi hyväksytään kirjaimet välillä A–Z ja numerot 0–9. Suffiksissa voi olla yksi, kaksi, kolme tai neljä merkkiä. Viimeisen merkin täytyy olla aina kirjain. Traficom käsittelee omavalintaisten kutsumerkkien hakemukset saapumisjärjestyksessä. Kun lasku on maksettu, virasto myöntää radioluvan, johon varattu kutsumerkki on merkitty.

Ajantasainen luettelo käytössä olevista kutsumerkeistä

Radioamatöörin pätevyys osoitetaan tutkinnossa

Radioamatööritutkinto on moduulipohjainen. Jokainen tutkintomoduuli on itsenäinen tutkinto. Pätevyystodistus myönnetään suoritettujen tutkintojen perusteella. Voit suorittaa radioamatöörin pätevyystodistukseen tarvittavat moduulit joko moduuli kerrallaan tai kaikki moduulit yhdellä kertaa. Hyväksytyt moduulit eivät vanhene.

Perusluokan todistuksen saat moduuleilla K ja T1. Yleisluokan HAREC-todistuksen saat moduuleilla K ja T2. Radioamatöörin pätevyystodistuksen voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu.

Tutkintoja vastaanottavat Suomen Radioamatööriliitto ry (SRAL) (Ulkoinen linkki) sekä tehtävään määrätyt Traficomin viranhaltijat (Ulkoinen linkki).

Tutkintomoduulit

K-moduuli

K-moduuli on kaikkien radioamatööriluokkien perusta. Moduuli sisältää väittämiä

  • hätäliikenteestä ja aseman turvallisuudesta
  • radioamatöörejä koskevista laeista ja määräyksistä sekä
  • radioamatööriliikenteestä.

T1-moduuli

T1-moduuli on perusluokassa vaadittu tekniikkatutkinto. Moduuli sisältää kysymyksiä, jotka keskittyvät elektroniikan ja radiotekniikan perusteiden sekä sähköturvallisuusasioiden tuntemukseen.

T2-moduuli

T2-moduuli on yleisluokassa vaadittu tekniikkatutkinto. Moduuli sisältää kysymyksiä, jotka keskittyvät elektroniikan ja radiotekniikan soveltamiseen radioamatööritoiminnassa sekä sähköturvallisuusasioiden tuntemukseen.