Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

ADR-ajolupa vaarallisten aineiden kuljettamiseen

Autonkuljettajilta vaaditaan ajolupa, mikäli he kuljettavat vaarallisia aineita yli sallittujen vähimmäismäärien. Ajoluvan saaminen edellyttää koulutusta ja hyväksytysti suoritettua ADR-ajolupakoetta. Ajolupakokeeseen pääsemisen edellytyksenä on, enintään 12 kuukautta aikaisemmin suoritettu vaarallisten aineiden ajolupaa varten annettu koulutus. Hyväksytysti suoritettu ADR-ajolupakoe on voimassa 6 kuukautta, jonka aikana ADR-ajolupa on haettava Ajovarman toimipisteestä. Ajolupa on voimassa sekä kotimaisissa että kansainvälisissä kuljetuksissa (ADR-sopimusvaltiot).

Toimi näin

2: Suorita ADR-ajolupakoe

Kokeen voi suorittaa suomeksi tai ruotsiksi. Kokeen suorittajalla saa olla mukanaan kurssilla käytetty oppikirja(t) ja säädöskokoelma ”Vaarallisten aineiden kuljetus tiellä”.

ADR-ajolupakokeessa on sallittua käyttää tulkkia. Tulkin tulee olla virallinen tulkki jolla on todistus tulkin pätevyydestä. 

Sanakirjan käyttö on sallittua kokeessa.

Koetyypit

3: Kokeiden arvostelu ja uusiminen

Kokeen tuloksen ja palautteen saa välittömästi kokeen suorittamisen jälkeen. Hylätyn sähköisen kokeen voi uusia heti, mikäli kokeen suorittamiseen löytyy vapaita aikoja. 

4: Jätä ADR-ajolupahakemus Ajovarmaan

Voit jättää ADR-ajolupahakemuksen Ajovarman toimipisteeseen heti hyväksytyn ADR-ajolupakokeen jälkeen. 

Väliaikaista ADR-ajolupaa voi erityisestä syystä pyytää ajolupakokeen vastaanottajalta. Väliaikainen ajolupa oikeuttaa ajamaan vain Suomessa Ahvenanmaan maakuntaa lukuunottamatta.

5: Saat ADR-ajoluvan postitse kotiin

Saat ADR-ajoluvan postitse noin 3 viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä.