Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päivittänyt Autojen ja niiden perävaunujen tekniset vaatimukset -määräystä. Uusien ajoneuvojen EU-vaatimuksille on määritelty vaihtoehtoisia, valmistajia helpottavia, kansallisia vaatimuksia.

EU:n Yleinen turvallisuusasetus (EU) 2019/2144 ja autojen ja niiden perävaunujen puiteasetuksen (EU) 2018/858 liitteiden päivitys tuovat uusia vaatimuksia uusille ajoneuvoille. Uusille autoille tulee pakolliseksi useita kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Osalle näistä vaatimuksista on nyt tarjolla kansallisia vaihtoehtoja. 

"Tavoitteenamme on helpottaa pieninä sarjoina ja yksittäiskappaleina valmistettujen ajoneuvojen vaatimustenmukaisuuden toteamista ja näin huomioida esimerkiksi suomalaisten pienten valmistajien ja päällirakentajien tarpeita", toteaa erityisasiantuntija Juhani Puurunen.

Ajoneuvoon sovelletaan sen luokituksen mukaisia vaatimuksia

Ajoneuvon monivaiheisen valmistamisen ja EU:n ulkopuolelta tuotavien ajoneuvojen vaatimuksia on selkeytetty. Uusien vaatimusten osalta, esimerkiksi tyyppihyväksytyn henkilöauton hyväksymisessä kuorma-autoksi, sovelletaan kuorma-autoa koskevia vaatimuksia. 

EU:n ulkopuolelta tuotaville uusille ajoneuvoille ei ole annettu lisäpoikkeuksia yleisen turvallisuusasetuksen ja autojen ja niiden perävaunujen puiteasetuksen uusista vaatimuksista, koska ne ovat ajoneuvojen turvallisuuden ja ympäristöominaisuuksien kannalta merkittäviä parannuksia. "Määräyksen valmistelussa on pyritty löytämään EU-vaatimusten kanssa vastaavaan liikenneturvallisuuden tasoon pyrkiviä vaihtoehtoisia kansallisia vaatimuksia, mutta esimerkiksi useille uusille kehittyneille kuljettajaa avustaville järjestelmille tällaisia ei ole löytynyt.", kertoo lakimies Aino Still.

Lisätietoja

EU:n Yleinen turvallisuusasetus (EU) 2019/2144 (Ulkoinen linkki)

Autojen ja niiden perävaunujen puiteasetus (EU) 2018/858 (Ulkoinen linkki)

Erityisasiantuntija Juhani Puurunen, juhani.puurunen@traficom.fi , p. 029 534 5558

Lakimies Aino Still, aino.still@traficom.fi, p. 029 534 6425