Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Nesteiden kuljetus lentokoneessa

Nesteitä voi ottaa mukaan lentokoneen matkustamoon, mutta niiden kuljettamista on rajoitettu. Varaudu esittämään kaikki matkustamoon mukaan otettavat nesteet turvatarkastuksessa. Pakkaa nesteet enintään 100 ml:n kokoisiin pakkauksiin ja laita pakkaukset enintään litran vetoiseen, uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin. Matkustajaa kohden sallitaan yksi litran pussi. Perheiden matkustaessa sallitaan yksi litran pussi jokaista lentolipulla matkustavaa perheenjäsentä kohden.

Nestettä vai ei?

Kätevänä nyrkkisääntönä voidaan pitää aineen levittyvyyttä. Jos tuotetta voi levittää veitsellä, on se nestettä.

Joulun aikaan on hyvä muistaa, että joululaatikot luokitellaan nesteiksi.

Suklaakonvehteja, joulutorttuja ja muita leivonnaisia voi kuitenkin kuljettaa, vaikka niissä olisikin lusikallinen nesteeksi luokiteltavaa täytettä.

Nesteitä ovat mm.

 • juoksevat ja jähmeät seokset
 • geelit
 • tahnat ja voiteet
 • roll on -deodorantit
 • juomat 
 • keitot
 • hajuvedet
 • partavaahdot 
 • aerosolit 

Nesteiksi lasketaan myös kaikki pakastetut tuotteet, jotka ovat olleet nestemäisiä ennen pakastamista.

Poikkeuksena lääkkeet ja vauvanruoka

Matkustamoon voi viedä suurempia määriä nestemäisiä tuotteita, joita matkustaja tarvitsee matkan aikana, esimerkiksi nestemäisiä lääkkeitä tai ruokaa ja juomaa vauvalle. Vauvaksi katsotaan alle 2-vuotias lapsi, joka matkustaa ns. infant-lipulla ja jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.

Mukaan matkustamoon voit ottaa

 • matkan aikana käytettävän vauvan ruoan ja juoman
 • nestemäiset lääkkeet, joita tarvitaan matkan aikana
 • muut nesteet, joita tarvitaan lääkärin määräyksestä matkan aikana
 • erityisruokavaliota noudattavien henkilöiden tarvitsemat nesteet.

Pakkaa nesteet ja mahdolliset lääkärin määräykset turvatarkastuksen helpottamiseksi erilliseen pussiin ja esitä pussi turvatarkastuksessa. Vauvan ruoka ja äidinmaitovastike on hyvä kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan. Muistathan huomioida lentoyhtiöiden painorajoitukset matkustamoon vietäville tavaroille.

Tax-free ostokset

Matka EU-alueen sisällä

Joillakin EU-lentoasemilla osa tax-free-liikkeistä sijaitsee lentokenttäalueella, jonne vain matkustajat pääsevät lentolippua esittämällä (airside) mutta joka on ennen turvatarkastuspistettä. Jos ostat nestemäisiä tuotteita näistä liikkeistä, tulee myyjän pakata ostokset sinetöityyn muovipussiin ja ostokuitin tulee olla pussin sisällä.

Turvatarkastuksessa sinun tulee esittää sinetöity ja avaamaton pussi. Jotkut myymälät voivat myös toimittaa ostokset matkustajille vasta turvatarkastuksen jälkeen.

Matka EU:n ulkopuolelta EU:n alueelle

Jos matka jatkuu jatkolennolla EU:n sisällä tai sen kautta, tulee sinun mennä konetta vaihdettaessa turvatarkastukseen.  EU:n ulkopuolisen maan lentoaseman tax-free-liikkeistä tai EU:n ulkopuolisen maan rekisterissä olevasta lentokoneesta voi ostaa nestemäisiä tuotteita ja tuoda niitä jatkolennolla mukanaan matkustamoon, jos ne on pakattu sinetöityyn muovipussiin.

Varmista ostaessa tuotteita, että myyjä pakkaa tax-free nesteet  ostokuitin kanssa sinetöityyn muovipussiin. Avaamaton pussi esitetään jatkolennon turvatarkastuksessa.

Jatkolennot EU-alueen ulkopuolella

Myös monet EU-alueen ulkopuoliset maat vaativat tax-free-ostoksille sinetöidyn pakkauksen kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) suosituksen mukaisesti.

Jos lennät EU-alueen ulkopuolelle ja sinulla on vielä jatkolentoja, varmistathan myös silloin, että nestemäiset tax-free-ostoksesi pakataan lentoasemalla sinetöityyn muovipussiin, jonka sisään on laitettu kuitti ostoksistasi.

Paluulennolla on hyvä muistaa, että myös monissa EU-alueen ulkopuolisissa maissa lentoaseman ulkopuolelta tuoduille nestemäisille tuotteille rajoitukset ovat samat kuin EU:ssa. Yksittäispakkausten enimmäiskoko on 100 ml, ja pakkausten on mahduttava litran suuruiseen uudelleensuljettavaan läpinäkyvään muovipussiin.

Päivitetty