Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Jos liikuntakykysi on rajoittunut esimerkiksi iän tai vamman vuoksi, sinulla on oikeus saada maksutta apua satamassa ja matkan aikana laivalla. Parhaiten saat apua, kun ilmoitat avuntarpeestasi ennakkoon. Tutustu avustamispalveluun ja oikeuksiisi eri tilanteissa.

Satamassa terminaalinpitäjä auttaa sinua satamassa toimimisessa ja laivaan siirtymisessä. Laivalla matkan aikana apua antaa laivayhtiö.

Avustamispalvelu on aina maksutonta. Avustamispalvelu helpottaa matkustamista ja takaa kaikille yhtäläiset oikeudet laivamatkustamiseen. 

Kenelle avustamispalvelu on tarkoitettu?

Erilaiset toimintarajoitteet voivat vaikeuttaa liikennepalveluiden käyttämistä. Kaikki toimintarajoitteet eivät ole silmin havaittavissa.

Apua saavat henkilöt, joiden liikuntakyky on rajoittunut pysyvästi tai väliaikaisesti

Avustamispalvelua voivat saada esimerkiksi iäkkäät matkustajat, pyörätuolia käyttävät henkilöt tai henkilöt, joilla on näkö- tai kuulovamma. 

Apua saavat myös vammaiset henkilöt sekä esimerkiksi autismin kirjon henkilöt tai henkilöt, joilla on muistisairaus.

Ilmoita avuntarpeesta ennakkoon

Ilmoita avuntarpeesta mielellään jo matkaa varatessasi. Näin varmistat, että saat juuri sellaista apua kuin tarvitset.

Ilmoita avuntarpeesta laivayhtiölle, satamaan terminaalinpitäjälle, matkatoimistolle tai matkanjärjestäjälle. Tiedot avuntarpeesta voi lisätä jo varausjärjestelmässä tai sen voi joutua tekemään erikseen esimerkiksi nettisivuilla olevalla lomakkeella tai puhelimitse.

ILMOITA VIIMEISTÄÄN 48 TUNTIA ENNEN matkaa

Ilmoita avuntarpeesta samalla, kun varaat matkan tai viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. 

Avuntarpeesta ilmoittamisesta ei saa periä ylimääräistä maksua. 

Jos samalla lipulla voidaan matkustaa useita matkoja, yleensä yksi ilmoitus riittää. Edellytyksenä on, että seuraavien matkojen aikataulut ovat ilmoitusta tehtäessä tiedossa. Jos olet varannut laivamatkat erikseen eri lipuille, tieto avuntarpeestasi ei siirry automaattisesti eri laivayhtiöille. Ilmoita avuntarpeestasi tällöin erikseen. 

Jos et ole ilmoittanut avuntarpeesta ennakkoon, sinua pyritään auttamaan niin, että voit matkustaa. Kuitenkaan kaikkia toiveita ei tällöin välttämättä voida toteuttaa.

Arvioi todellinen avuntarpeesi

Avustamispalvelua varten ei tarvita lääkärintodistusta tai muutakaan todistetta avuntarpeesta. Sinun tulee itse arvioida, millaista apua matkan aikana tarvitset. Muista, että välimatkat satamassa saattavat olla pitkiä.

Kun ilmoitat avuntarpeesta, kuvaile mahdollisimman tarkasti millaista apua tarvitset. 

Millaista apua voin saada laivamatkalla?

Laivamatkustajan oikeudet ovat voimassa sellaisilla matkoilla, jotka lähtevät EU-maan satamasta. EU-alueen ulkopuolelta saapuvilla laivamatkoilla oikeudet ovat voimassa, jos kyseessä on EU-maan laivayhtiö.

Oikeudet eivät ole voimassa lyhyillä retkillä tai kiertoajeluilla. Oikeudet eivät ole voimassa myöskään sellaisilla laivoilla, joihin mahtuu vain vähän matkustajia tai enintään 3 hengen miehistö. 

Näin tilaat avustamispalvelun

1

Ilmoita avuntarpeesta ennakkoon

Ilmoita avuntarpeesta jo matkaa varatessasi tai viimeistään 48 tuntia ennen lähtöaikaa.

Kerro mahdollisimman tarkoin, millainen apu on tarpeen. 

2

Ilmoita myös tarvitsemistasi apuvälineistä

Muista ilmoittaa myös tarvitsemistasi liikkumisen apuvälineistä kuten pyörätuolista, avustuskoirasta sekä tarvitsemistasi lääkinnällisistä välineistä. 

 

3

Yleensä yksi ilmoitus riittää

Jos samalla lipulla voidaan matkustaa useita matkoja, yleensä yksi ilmoitus riittää.

4

Pyydä vahvistus avustuspalvelusta

Pyydä kirjallinen vahvistus avustuspalvelusta.

5

Ilmoittaudu avustajalle

Ilmoittaudu avustajalle sataman kutsupisteessä määräaikaan mennessä. 

Tutustu oikeuksiisi eri tilanteissa

TEE VALITUS: LIIKUNTARAJOITTEISEN JA VAMMAISEN HENKILÖN OIKEUDET laivamatkalla

Tee valitus, jos oikeuksiasi laivamatkalla ei kunnioitettu. Ongelmatapauksissa, ota aina ensin yhteyttä laivayhtiöön tai satamaan terminaalinpitäjään. 

Tarvittaessa voit ottaa yhtyettä matkustajan oikeuksia valvovaan viranomaiseen. Suomessa liikuntarajoitteisten ja vammaisten henkilöiden oikeuksia meri- ja sisävesiliikenteessä valvoo Traficom. 

Päivitetty