Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, 16.–22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen.

Liikkujan viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja juhlistavat toimia, joilla ne edistävät kestävää liikkumista. Teemaviikko päättyy perinteeksi muodostuneeseen Auton vapaapäivään 22.9.

Liikkujan viikkoa vietettiin Euroopassa ensimmäisen kerran vuonna 2002, jolloin mukana oli 300 kaupunkia. Suomessa Auton vapaapäivää on vietetty vuodesta 2000 ja Liikkujan viikkoa vuodesta 2003 lähtien. Eli tänä vuonna Liikkujan viikko viettää 20-vuotisjuhlaa. 

Teemaviikon virallisia osallistujia ovat kunnat ja kaupungit, mutta tempauksia ja tapahtumia ovat tervetulleita järjestämään kaikki innokkaat, kuten seurat ja yhdistykset. Liikkujan viikko on erinomainen tapa nostaa liikkumisen kestävyyttä ja taloudellisuutta esiin myös työyhteisöissä ja kouluissa. Jokainen voi myös itse tai perheensä kanssa aktivoitua viikon aikana kestävän arkiliikkumisen saralla.

Vuonna 2023 Liikkujan viikon teema nostaa esiin aktiivisen elämäntavan ja siitä itselle ladattavan energian

Kestävään liikkumiseen kannustavaa Liikkujan viikkoa vietetään tänä vuonna jo 20. kerran. Vuoden 2023 Liikkujan viikolla kannustetaan miettimään, millä tavalla päivittäisestä arjen matkasta voi saada itselleen energiaa erilaisilla liikkumisvaihtoehdoilla. 

Aktiivista liikkumista voi lisätä helposti omaan arkeen sopien, esimerkiksi työmatkoilla, kauppareissuilla tai harrastuksiin kulkemisessa. Kestävän liikkumisen tavoilla voi säästää polttoainetta ja energiaa, mutta liikkumisesta voi myös ladata itselleen energiaa. Vaihtoehtoisen tai uuden kulkutavan valinnalla voi lisätä arkeensa aktiivisuutta, saada itselleen rauhoittumisaikaa tai vaikka löytää uuden reitin määränpäähän.

Liikkujan viikko kutsuu kaikki suomalaiset mukaan. Jokainen voi osallistua omalla tavallaan ja kokeilla rohkeasti viikon aikana kestäviä liikkumismuotoja eli kävelyä, pyöräilyä, julkista liikennettä, sähköpyörää tai kimppakyytiä arjen keskellä. Monissa kunnissa ja kaupungeissa Liikkujan viikko näkyy erilaisina tapahtumina sekä somekanavissa.

Tästä linkistä näet mitkä suomalaiset kaupungit ja kunnat ovat mukana Liikkujan viikolla 2023 (Ulkoinen linkki)

 

Faktaboksi: Tiesitkö nämä kestävästä liikkumisesta?

1.    Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa. (UKK-instituutti)
2.    Koululainen kulkee kouluvuoden aikana noin 400 matkaa kodin ja koulun välillä. Alakoululaisten alle viiden kilometrin koulumatkoista suuri osa kuljetaan kävellen ja pyörällä. Yläkouluiässä lihasvoimin liikkuminen saman pituisilla koulumatkoilla vähenee. (LIITU-tutkimus, 2022)
3.    Pyörää käytetään tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Korkeimmissa tuloluokissa pyörällä liikuttuja kilometrejä kertyy kuitenkin enemmän kuin muissa tuloluokissa.
4.    Naiset tekevät 63 % kaikista joukkoliikennematkoista (Henkilöliikennetutkimus, 2021)
5.    Jo reilun 20 km matkoilla joukkoliikenteen nopeus on kilpailukyinen autoon verrattuna, jos sopiva joukkoliikenneyhteys on tarjolla. (Henkilöliikennetutkimus, 2021)
6.    Henkilöautoon mahtuu tyypillisesti 5 henkeä, mutta silti useimmiten autossa matkataan yksin tai kaksin. Autoilun tehokkuutta voi lisätä nappaamalla samaan suuntaan vaikkapa työpaikalle tai harrastuksiin kulkevia kyytiin. (Henkilöliikennetutkimus, 2021)
7.    Oulussa pyöräillään lähes kolminkertainen määrä Suomen keskiarvoon verrattuna.  (Henkilöliikennetutkimus, 2021) 
8.    Sähköavusteisella pyörällä tehty keskimääräinen matka on noin 10 km. Kaikista suomalaisten päivittäisistä matkoista 75 % on alle 10 kilometrin pituisia. Kun pyöräilyn taakka kevenee sähköavusteisen pyörän ansiosta, taittuu jopa parinkymmenen kilometrin matka leikiten. (UKK-instituutti, Romutuspalkkiokampanjan seurantatutkimus, 2023)

Päivitetty