Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Mennään rohkeasti eteenpäin

Koronavirus koettelee meitä ja koko maailmaa. Tutuimmatkin asiat ovat muuttuneet ja liikkumista on rajoitettu Uudenmaan osalta meidän kaikkien elämän suojelemiseksi. Tämä on välttämätöntä. Vaikeimmat hetket ovat vielä edessä ja jokainen meistä voi vaikuttaa omalta osaltaan valinnoillaan tilanteen kehittymiseen: noudatetaan ohjeita, jotta vahingot jäävät mahdollisimman pieneksi. Pidetään huolta toisistamme ja Suomesta yhdessä – ja mennään rohkeasti eteenpäin.

Kuva: Kirsi Karlamaa

Vaikeudet pakottavat meidät kehittymään 

Tästä päivästä ja huomisesta selviämisen lisäksi teemme virkamiesten, yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa koko ajan yhdessä työtä tulevaisuuden toimivuuden rakentamiseksi. Pysymme liikkeellä kaikesta huolimatta. 

Jo kuluneina viikkoina olemme ottaneet jättiloikan digityöhön ja -opiskeluun. Kaikille se ei ole mahdollista, mutta kaikkialla missä voidaan, työt hoidetaan etänä. Koronan jälkeen huomaamme, että olemme oppineet uudenlaisia tapoja hoitaa asiat ja olla yhteydessä toisiimme. Toimivien viestintäverkkojen ja internetin avulla voimme olla toisiimme yhteydessä, missä vain ja milloin vain, ympäri maailmaa. Keksimme myös uutta pakon edessä.  Tämä poikii uusia palveluita ja uutta liiketoimintaa, joka auttaa meitä kansalaisia sekä yrityksiä.

Me kaikki vaikutamme kokonaisuuteen 

Teleoperaattorit ja viranomaiset seuraavat koko ajan verkkojen kapasiteetin kantokykyä. Monet ovat jo muuttaneet toimintaansa ja sopimuksiaan, jotta viestintäyhteydet toimivat jatkossakin: Osa käyttäjistä on siirtynyt kiinteisiin yhteyksiin, jotta kaistaa säästyy pelkkien mobiiliyhteyksien varassa oleville. Kiinteä- ja mobiiliverkko tarvitsevat edelleen toisiaan. Organisaatiot ovat nostaneet yhteyksiensä kapasiteettia, jotta asiakkaiden ja oman henkilöstön sähköinen asiointi sujuu hyvin. Suoratoistoyritykset ovat pakanneet lähetyksensä Euroopassa niin, että ne eivät vie kohtuuttomasti tilaa muulta viestiliikenteeltä. Tiivis yhteistyö, muiden huomioon ottaminen sekä ennakointi auttavat meitä kaikkia tässäkin tilanteessa.

Jatkamme tulevaisuuden rakentamista

Elämme nopeaa ja valtavaa siirtymää sähköiseen yhteydenpitoon ja toimintaan. Etätyö ja -opiskelu sekä muu lisääntynyt viestintäyhteyksien tarve ei ole tuottanut maassamme ongelmia. Suomen hienosti ja pitkäjänteisesti hoidettu viestintäpolitiikka on osoittanut voimansa: viestintäverkoissa on riittävästi kapasiteettia ja ne toimivat luotettavasti. 

Uusien 5G-verkkojen rakentaminen on Suomessa jo hyvässä vauhdissa ja keväällä käynnistyy taajuushuutokauppa, jossa osoitetaan 5G-käyttöön lisää radiotaajuuksia. Näiden viestintäverkkojen myötä mahdollistuvat ihan uudenlaiset tavat toimia, palvella ja viestiä. 

Perusasiat tietoturvasta kannattaa opetella

Tietoturvallisuuden merkitys on korostunut tässä poikkeuksellisessa tilanteessa entisestään. Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan psykologista ymmärrystä, koska rikolliset yrittävät hyödyntää poikkeustilanteita myös verkossa. Kyberturvallisuus on digiyhteiskunnan perustaito, jota voi kehittää vaikkapa tutustumalla ajankohtaiseen tietoon ja neuvoihin verkkosivuillamme (Ulkoinen linkki)

Yhdessä pääsemme eteenpäin

Suomi on kolmatta vuotta maailman onnellisin maa, kertoo YK:n maaliskuussa julkaisema raportti.  Meillä on muihin maihin verrattuna korkea luottamuksen taso, hyvä sosiaaliturva, vähäinen korruptio sekä hyvin toimiva demokratia ja valtion instituutiot, samoin kuin kansalaisten ilmoittama korkea itsenäisyyden ja vapauden tunne.

Vaikka nyt elämme poikkeuksellisissa olosuhteissa ja liikkumistamme on välttämättömistä syistä rajoitettu, niin uskon vakaasti siihen, että yhdessä me selviämme tästäkin tilanteesta. Luottamuksen ja turvallisuuden varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Suomi pysyy liikkeessä!

Jatketaan keskustelua Twitterissä: @KirsiKarla


Vinkki: Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla (Ulkoinen linkki) on lapsille neuvoja turvalliseen internetin ja älylaitteiden käyttöön sekä tietoturva-aiheisia tehtäviä. 
Spoofy-mobiilipeli tekee tietoturvataitojen opettelusta hauskaa ja helppoa.