Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Besiktningstider enligt fordonskategori t.o.m. 19.5.2018

De nya besiktningsbestämmelserna som träder i kraft den 20 maj 2018 innebär att den periodiska besiktningen av person- och paketbilar samt av tunga fyrhjulingar görs med längre intervaller.

Fordonen övergår till de nya bestämmelserna efter att de har besiktats första gången under den nya regleringen. Den första besiktningen efter 20.5.2018 bestäms därmed fortfarande enligt de gamla bestämmelserna.

Information om när fordonet ska besiktas nästa gång finns:

Fastställande av besiktningsperiod

Besiktningsperioden för bilar, fyrhjulingar, lätta fyrhjulingar och släpvagnar med en totalmassa på över 3 500 kg bestäms enligt

  • fordonets ibruktagningsdatum, om detta datum har antecknats i registeruppgifternaBesiktningen kan utföras tidigast fyra månader före detta datum. Till exempel ska en personbil som har tagits i bruk 6.6.2000 besiktas under perioden 6.2–6.6.Lastbilar, bussar, specialbilar med en totalmassa på över 3 500 kg och släpvagnar med en totalmassa på över 3 500 kg kan dock besiktas tidigast sex månader före ibruktagningsdatumet. Till exempel ska en lastbil som har tagits i bruk 6.6.2000 besiktas under perioden 6.12–6.6.
  • den sista siffran i registreringsskylten, om ibruktagningsdatumet inte har antecknats i fordonsuppgifterna i registret.

Fordonet ska besiktas enligt registreringsskyltens sista siffra enligt följande:

Uppdaterad