Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Gå till sökfunktionen

Ändringar och HD-sändningar i det markbundna tv-nätet

Fritt mottagbara tv-kanaler i det markbundna nätet övergår helt till ny sändningsteknik (DVB-T2). Betal-tv-kanaler i det markbundna tv-nätet har redan börjat använda enbart den nya tekniken. Den nya sändningstekniken möjliggör också högupplösta HD-sändningar eller ett större utbud av programkanaler av standardkvalitet (SD).

Avsikten var att övergången skulle ske i mars 2020, men den 24 oktober 2018 meddelade tv-bolagen om att övergången blir fördröjd. Läs mer i tv-bolagens meddelande (Extern länk) (på finska). Det nya övergångsdatumet är ännu okänt. 

Övergången till den nya DVB-T2-sändningstekniken gäller endast Digitas markbundna nät i UHF-området. Teknologiförändringen påverkar inte kabel-tv-, satellit-tv- och IPTV-sändningar.

Se också vanliga frågor om ändringen (Extern länk).

TV-kanaler i det markbundna tv-nätet per kanalknippe finns på Digitas webbsidor  (Extern länk)(på finska).

Övergången till DVB-T2-tekniken baserar sig på ett kommunikationspolitiskt program för elektroniska medier, som statsrådet gav till riksdagen år 2012, samt på internationella beslut. Tv-bolagen (Rundradion Ab, MTV Finland, Sanoma Media Finland Oy, Discovery Networks Finland Oy och Fox International Channels Oy) beslöt i mars 2016 att fritt mottagbara tv-kanaler övergår till att använda enbart DVB-T2-tekniken senast den 31 mars 2020. TV-bolagen meddelade 24.10.2018 om att övergången blir fördröjd (Extern länk).

Övergången till HD-sändningar

DVB-T2-sändningstekniken möjliggör ett större utbud av högupplösta program (HDTV) och ett större antal programkanaler i standardformat (SD). För att du ska kunna fortsätta titta på tv-sändningar via antennätet också efter övergången behöver du en tv eller digitalbox försedd med en DVB-T2-tuner.

Hur vet jag om min tv fungerar även med den nya sändningstekniken?

Gör ett kompatibilitetstest på fungerardintv.fi (Extern länk)

eller kontrollera om din mottagare finns på listan över testade apparater www.testatutlaitteet.fi. (Extern länk)

En ”Antenna Ready HD”-testad apparat garanterar att den fungerar i alla finländska antennät och att till exempel alla undertexter visas som avsett.

Läs mer om apparattestningar (på finska): Mitä on laitetestaus? (Extern länk)

Även om tekniken inte ändras i övriga distributionsnät (kabel, satellit, IPTV), ska man ha en lämplig mottagare för att kunna titta på tv-bild i HD-kvalitet. Då man har en tv-apparat eller digitalbox med märkningen "Cable Ready HD" kan man titta på HD-program i kabelnätet.

Kunderna till satellit- och IPTV-nätet får veta om rätt apparat av sin operatör.

Läs mer om övergången till högupplösta sändningar: HDTVopas.fi - teräväpiirron ABC (Extern länk)

Antenna Ready HD -merkki