Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Ändringar och HD-sändningar i det markbundna tv-nätet

Fritt mottagbara tv-kanaler i det markbundna tv-nätet övergår till att använda DVB-T2-sändningsteknik inom de närmaste åren. Betal-tv-kanaler i det markbundna tv-nätet har redan börjat använda enbart den nya tekniken som möjliggör också högupplösta HD-sändningar eller ett större utbud av programkanaler av standardkvalitet (SD).

Datumet för övergången är ännu inte känt. Tv-bolagen fattar tillsammans beslutet om tidtabellen och information om övergången kommer att finnas också på denna webbplats.

Övergången till den nya DVB-T2-sändningstekniken gäller endast Digitas markbundna nät i UHF-området. Det finns redan flera HD-kanaler i det markbundna tv-nätet, och alla tillbudsstående tv-kanaler per kanalknippe finns på Digitas webbsidor  (Extern länk)(på finska).

Se också vanliga frågor om ändringen (Extern länk).

Övergången till HD-sändningar

DVB-T2-sändningstekniken möjliggör ett större utbud av högupplösta program (HDTV) och ett större antal programkanaler i standardformat (SD). För att du ska kunna fortsätta titta på tv-sändningar via antennätet också efter övergången behöver du en tv eller digitalbox försedd med en DVB-T2-tuner.

Hur vet jag om min tv fungerar även med den nya sändningstekniken?

Kontrollera om din mottagare finns på listan över testade apparater www.testatutlaitteet.fi (Extern länk). (Extern länk)

En ”Antenna Ready HD” -testad apparat garanterar att den fungerar i alla finländska antennät och att till exempel alla undertexter visas som avsett.

Även om tekniken inte ändras i övriga distributionsnät (kabel, satellit, IPTV), ska man ha en lämplig mottagare för att kunna titta på tv-bild i HD-kvalitet. Då man har en tv-apparat eller digitalbox med märkningen "Cable Ready HD" kan man titta på HD-program i kabelnätet.

Kunderna till satellit- och IPTV-nätet får veta om rätt apparat av sin operatör.

Läs mer om övergången till högupplösta sändningar: HDTVopas.fi (Extern länk)

Antenna Ready HD -merkki
Uppdaterad