Europeiska mobilitetsveckan firas varje år i september, den 16.-22.9, för att uppmuntra människor att reflektera över sina egna dagliga mobilitetsval, och deras inverkan på miljön, samhället och hälsan.
Under mobilitetsveckan anordnar europeiska städer och kommuner evenemang och uppmärksammar åtgärder för att främja hållbar mobilitet. Veckan avslutas med den traditionella Bilfria dagen den 22 september.
Mobilitetsveckan firades första gången i Europa 2002. I Finland har Bilfria dagen organiserats sedan 2000 och mobilitetsveckan sedan 2003.
Kommuner och städer är de officiella deltagarna, men alla som är intresserade är välkomna att organisera evenemang och aktiviteter under veckan. Mobilitetsveckan är ett utmärkt sätt att öka medvetenheten om mobilitetens hållbarhet och ekonomi, även på arbetsplatser och skolor.
Temat för 2024 framhävde betydelsen av gemensamma stadsrum
År 2024 var temat för mobilitetsveckan på EU-nivå "Shared Urban Space", varav man på svenska använde formen "stadsrum för alla". Temat betonade betydelsen av gemensamma, offentliga stadsutrymmen. Syftet med den var att få alla att fundera på hur kommunernas och städernas gemensamma offentliga stadutrymmen används. Hur kan man se till att i synnerhet fotgängare och cyklister kan röra sig säkert och bekvämt i en trevlig miljö? Gemensamma stadsutrymmen ger många olika fördelar, bland annat ökad social jämlikhet, trafiksäkerhet och livskvalitet samt mindre buller och luftföroreningar.
Här kan du kolla vilka finska kommuner och städer som deltog i mobilitetsveckan 2024 (Extern länk)
Faktaruta: Kände du till dessa fakta om hållbar mobilitet?
1. Bara en halvtimmes daglig promenad kan förbättra din kondition med 10-15 % på några månader (UKK-institutet).
2. Under ett läsår gör en skolelev cirka 400 resor mellan hemmet och skolan. För elever i grundskolan är en stor del av skolresorna mellan hemmet och skolan kortare än fem kilometer. De flesta skolresor görs till fots eller med cykel. I gymnasieåldern minskar muskelrörligheten för samma avstånd till skolan (LIITU-studie, 2022).
3. Cykelanvändningen är jämnt fördelad över alla inkomstgrupper. I de högsta inkomstgrupperna är dock antalet cyklade kilometer högre än i de övriga inkomstgrupperna.
4. 63% av alla kollektivtrafikresor görs av kvinnor (Den nationella resvaneundersökningen, 2021).
5. För resor på strax över 20 km är kollektivtrafikens hastigheter konkurrenskraftiga med bilens, om det finns en lämplig kollektivtrafikförbindelse (Den nationella resvaneundersökningen, 2021).
6. En personbil har normalt plats för 5 personer, men används fortfarande oftast av en eller två personer. Resor gjorda med bil kan effektiveras genom att plocka upp personer som reser i samma riktning, till exempel till jobbet eller till fritidsaktiviteter (Den nationella resvaneundersökningen, 2021).
7. Uleåborg har nästan tre gånger så många cyklister som genomsnittet i Finland (Den nationella resvaneundersökningen, 2021).
8. Den genomsnittliga körsträckan med elassisterad cykel är ca 10 km. Av alla dagliga resor som finländarna gör är 75 % kortare än 10 kilometer. När cykelbördan lättas av den elassisterade cykeln är det lätt att klara av en sträcka på upp till 20 km. (UKK-institutet, Uppföljningsstudie av kampanjen för skrotningspremie, 2023)