Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

2024 CEF Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan haun ensimmäinen vaihe

2024 CEF Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan haku avautui 29.2.2024 ja haku sulkeutuu 24.9.2024 kello 17.00 Keski-Euroopan aikaa. Haun budjetti on 780 miljoonaa euroa ja haussa rahoitetaan projekteja, jotka tähtäävät vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönottoon TEN-T-verkolla tie-, meri-, sisävesi- ja lentoliikenteessä.

Kuvaus

Haun tarkoitus on rahoittaa vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin rakentamista ja edesauttaa liikenteen hiilestä irtautumista TEN-T-verkolla. Haku tukee AFIR-asetuksen (Ulkoinen linkki) tavoitteita kuten myös ReFuelEU aviation (Ulkoinen linkki) ja FuelEU maritime (Ulkoinen linkki) asetusten tavoitteita.

Rahoitushaku toteutetaan niin sanottuna sekahakuna (blending), jossa yhdistetään EU-tuki ja ulkopuolinen lainarahoitus hakijan omarahoitusosuuden kanssa. Lainarahoituksen minimimäärä on 10 % projektin kustannuksista.

Rahoitettavat projektit

Tämä haku kattaa vaihtoehtoistenpolttoaineiden infrastruktuurin rakentamisen maantieliikenteen, merenkulun, sisävesiliikenteen ja ilmailun osalta. Sen lisäksi, että haussa rahoitetaan suurtehosähkölatausasemien ja vetytankkausasemien rakentamista, niin mukana on myös seuraavat uudet rahoitusmahdollisuudet:

  • Megawattisähkölatausasemien rakentaminen raskaalle liikenteelle 
  • Sähkön ja vedyn jakelu lentoasemilla
  • Sähkön jakelu sekä ammoniakin ja metanolin bunkrauskalusto satamissa

Haussa rahoitetaan kypsiä investointeja vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuriin ja hakuun osallistumisen edellytys on rahoituslaitoksen myöntämä hyväksymiskirje lainarahoituksen osalta (minimi 10%). Lainarahoituksen voi  myöntää komission hyväksymä ns. Implementing Partner -statuksella toimiva rahoituslaitos tai julkinen tai yksityinen EU:ssa perustettu rahoituslaitos.  Suomessa Finveralla on Implementing Partner status. Tutustu listaan kaikista komission Implementing Partnereista. (Ulkoinen linkki) 

Haku jakautuu kahteen osa-alueeseen:

  • Vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuri - yksikköavustukset (unit contributions)
  • Vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuri - osarahoitus (co-funding Rate)
2024 CEF Liikeenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskeva hakuAikataulu
Kaikki suomalaiset CEF-hakemukset tarvitsevat kansallisen hyväksynnän. Kansallinen hyväksyntä tarvitaan myös kansainvälisille CEF-hakemuksille, jossa on mukana suomalainen tuensaaja. Tätä varten hakijoiden tulee toimittaa hakemusten A- ja B-lomakkeet sekä suomenkielinen projektitiivistelmä Traficomiin. Valmiit A- ja B-lomakkeet sekä suomenkielinen projektitiivistelmä tulee toimittaa Liikenne- ja viestintävirastoon 26.8.2024 virka-ajan loppuun mennessä. Puutteelliset tai määräajan jälkeen toimitetut asiakirjat saattavat johtaa siihen ettei valtioneuvoston puoltoa hakemukselle ole mahdollista saada määräajassa.

Toteutushankkeiden sekä maatöitä sisältävien selvityksien osalta vaaditaan ympäristöviranomaisten hyväksyntä (the environmental compliance file-lomake). Lisätietoja: Ohje CEF-tuen hakemiseen the enviromental compliance file.  Ympäristöministeriön yhteyshenkilönä toimii Roosa Kellokoski (roosa.kellokoski@gov.fi) 

Huom. The Enviromental Compliance File-lomake on pakollinen liite CEF-hakemuksissa myös niissä tilanteissa, joissa ei tarvita ympäristöviranomaisten hyväksyntää ja allekirjoitusta. 

The Enviromental Compliance File-lomake on ladattavissa Komission Funding & Tenders portaalista.

Hakijan tulee toimittaa täytetty ympäristölomake (the enviromental compliance file) sekä tarvittavat lausunnot ympäristöministeriöön 26.8.2024 virka-ajan loppuun mennessä.

Hakijoita pyydetään olemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteydessä ympäristöministeriöön, mikäli  hankkeelle tarvitaan ympäristöviranomaisten hyväksyntä.

Letter of support (member state agreement) toimitetaan hakijoille kansallisen hyväksynnän jälkeen.Syyskuu 2024.
Haku sulkeutuu24.9.2024 kello 17.00 (CET)
Hakemusten arviointi (arvio)Lokakuu 2024 - Marraskuu 2024
Tukihankkeiden valinta (arvio)Tammikuu 2025
Tukisopimusten allekirjoitus (arvio)Toukokuu - Kesäkuu 2025

CINEA järjestää 8.4.2024 infopäivän (Ulkoinen linkki) haun prioriteeteista ja hakemusprosessista.

Päivitetty