Ajokortti on monelle iäkkäälle tärkeä osa itsenäistä arkea. Traficomin tuore tutkimus osoittaa, että ikääntyneet ajavat aktiivisesti, käyttävät yhä enemmän ajon tukena teknologiaa – ja että liikenneturvallisuudessa on eroja kulkutavan mukaan.
Yli 64-vuotiaat muodostavat jo neljänneksen väestöstä, ja heidän osuutensa liikenteessä kasvaa. Vuonna 2024 ajokortti oli 82 prosentilla täysi-ikäisistä suomalaisista – miehistä 87 prosentilla ja naisista 76 prosentilla. 80 vuotta täyttäneistä miehistä kortti oli yhä 65 prosentilla ja naisista 22 prosentilla.
Traficomin kyselyyn vastanneista iäkkäistä 55 prosenttia käytti autoa päivittäin tai lähes päivittäin. 92 prosenttia teki henkilöautomatkoja vähintään kerran viikossa.
"Henkilöauto mahdollistaa monelle iäkkäälle arjen liikkumisen", sanoo erityisasiantuntija Elina Uusitalo.
Teknologia tukena – mutta ei ongelmitta
Kaksi kolmesta vastaajasta kertoi käyttävänsä ajon tukena jotakin avustavaa järjestelmää. Eniten käytettiin navigaattoria, luistonestoa ja ajonvakautusta. Myös mukautuva vakionopeudensäädin ja pysäköintiavustimet olivat yleisiä. "Arvioidessaan järjestelmien hyödyllisyyttä suhteessa haitallisuuteen vastaajat kokivat enemmän automaatiota sisältävät, ohjaukseen vaikuttavat järjestelmät ajoa häiritseviksi", kertoo Uusitalo.
Liikenneturvallisuudessa näkyy kulkutapa
Ennakkotietojen mukaan vuonna 2024 menehtyi 52 vähintään 65-vuotiasta henkilöä liikenteessä, joista puolet autoissa matkustajina tai kuljettajina. Auto-onnettomuuksien määrä on laskussa, mutta muissa kulkumuodoissa oli poikkeuksellisen synkkä vuosi: traktorinkuljettajia kuoli kuusi ja mopon tai moottoripyörän kuljettajia neljä.
"Erityisesti iäkkäiden mieskuljettajien kuolemat moottoriajoneuvoilla liikuttaessa erottuvat tilastoista", sanoo erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.
Lisätiedot