Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Autovertaamo- ja energiamerkkipalvelu loppuvat syyskuussa 2021

Autovertaamo ja käytetyn henkilöauton energiamerkin tietoja välittävä rajapintapalvelu poistuvat käytöstä torstaina 30.9.2021. Traficom on laatinut ohjeen, kuinka ajoneuvojen markkinoinnissa sekä myynnissä kerrotaan asiakkaille ajoneuvon kulutus- ja päästötiedoista.

Kansainvälinen direktiivi kuluttajien mahdollisuudesta saada uusien henkilöautojen markkinoinnin yhteydessä polttoainetaloutta ja hiilidioksidipäästöjä koskevia tietoja (1999/94/EY) sekä kansallinen asetus autojen polttoaineenkulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen ilmoittamisesta (938/2000) ovat molemmat siinä määrin iäkkäitä ja nykykäytäntöihin nähden vanhentuneita, että niiden nykymuotoinen tuottaminen Autovertaamon kaltaisena viranomaispalveluna ei enää palvele kuluttajia parhaalla mahdollisella tavalla. Autovertaamon lopettamisen johdosta myös energiamerkinnän tietoja välittävä rajapintapalvelu päättyy. 

Autovertaamo- ja energiamerkkipalvelut korvataan ohjeistuksella

Lainsäädännön tavoitteet voidaan toteuttaa nykypäivänä viranomaispalvelua paremmin maahantuojien ja jälleenmyyjien palveluiden avulla, joilla on nykypäivänä tarkin tieto myynnissä olevien autojen kulutuksesta ja päästöistä heidän omilla verkkosivuillaan. Tavoitteena on myös jatkossa tarjota kuluttajille tiedot myynnissä olevien autojen kulutuksesta ja päästöistä vertailtavassa muodossa.

Jatkossa kuluttajat pääsevät vertailemaan eri automerkkien kulutuksia ja päästöjä automerkkien ja jälleenmyyjien omilta verkkosivuilta, joissa kaikissa kulutus- ja päästötiedot ilmoitetaan vertailtavassa muodossa. Internetistä löytyy myös kaupallisten toimijoiden sivustoja, joissa voi vertailla eri automerkkien malleja.

Autojen energiamerkintä ei poistu käytöstä. Traficom on tehnyt ohjeen energiamerkinnän luonnista ja siinä käytettävistä graafisista elementeistä. Ohjetta voi hyödyntää energiamerkin luonnissa myös ajoneuvojen nettikaupassa.

Ohje kulutus- ja päästötietojen esittämisestä henkilöautoja myytäessä löytyy Traficomin verkkosivulta. 

Lisätietoja

Asiantuntija Erno Aholammi, p. 029 534 5460, erno.aholammi@traficom.fi