Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficom on julkaissut ohjeen kaupunkien metro- ja raitiotiehankkeiden hankearviointiin. Hankearviointi tarkoittaa liikenneinvestoinnin yhteiskuntataloudellisen kannattavuuden selvittämistä ja muiden vaikutusten arviointia taloudellisen kestävyyden kannalta. Hankearviointi on lakisääteinen tehtävä merkittävissä valtion tie- ja ratahankkeissa, kuntapuolen hankkeissa ei ole vastaavaa sääntelyä. Valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa 2021–2032 asetettiin tehtäväksi kehittää ja laajentaa hankearviointia koskemaan kaupunkiseutujen raidehankkeita vertailukelpoisen tiedon takaamiseksi.

Kaupunkiraiteiden hankearvioinnissa noudatetaan samoja yhteisiä yhteiskuntataloudellisen arvioinnin periaatteita kuin valtion väylähankkeiden arvioinnissa. Väyläviraston hankearviointiohjeista poiketen kaupunkiraiteiden hankearvioinnin vertailuasetelma ja liikenne-ennusteet ovat kaupunkiseudun omien suunnitelmien ja ennusteiden mukaiset, ja valtakunnalliset ennusteet käsitellään herkkyystarkasteluna. Uusi ohje on laadittu yhteistyössä Väyläviraston, ympäristöministeriön ja kaupunkien edustajien kanssa.

"Kaupunkiraiteiden arviointiin laadittu ohje antaa Traficomille mahdollisuuden saada eri kaupunkiraidehankkeista aiempaa vertailukelpoisempaa tietoa muun muassa MAL-neuvotteluihin ja valtionavustushakemusten arviointiin", toteaa johtava asiantuntija Tuomo Suvanto.

Traficom toimii valtionapuviranomaisena useimpien liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan valtionavustuksissa, kuten kaupunkiraiteiden infrastruktuurin valtionavustuksissa. 

Kaupunkiraidehankkeista tarvitaan erilaisia arviointeja

Tietoa kaupunkiraidehankkeen vaikutuksista tarvitaan suunnittelun, yhteistyön ja päätöksenteon pohjaksi. Kaupunkiraiteiden hankearviointiohjeen mukaisen hankearvioinnin tehtävänä on selvittää hankkeen yhteiskuntataloudellinen tarkoituksenmukaisuus valtion kannalta. Lisäksi tarvitaan useita muita vaikutusarviointeja hankkeen suunnittelua ja kaupunkien päätöksentekoa varten. Kaupunkiraidehankkeiden erilaiset arvioinnit ovat rinnakkaisia ja toisiaan täydentäviä arviointeja. 

"Valtio ja kaupunki tarvitsevat erilaisia tietoja kaupunkiraidehankkeen vaikutuksista. Esimerkiksi vaikutukset kaupungin maankäyttötuloihin on tärkeä tieto kaupungin päätöksentekoon mutta ei valtion kannalta. Maan arvon nousu tarkoittaa jollekin suurempaa tuloa ja jollekin suurempaa menoa, ja yhteiskuntataloudellisesti tarkasteltuna nämä erät kumoavat toisensa", toteaa ohjeen toimittanut Heikki Metsäranta Wuutis Oy:stä.

Uusi ohje antaa kaupunkiseuduille hyvät lähtökohdat vertailukelpoisempien kaupunkiraiteiden hankearviointien laadintaan 

Vaikka nyt julkaistu kaupunkiraiteiden hankearviointiohje on ensimmäinen laatuaan, on kaupunkien metro- ja raitiotiehankkeista tehty hankearviointeja aiemminkin. Arvioinneissa on aiemmin sovellettu Väyläviraston ohjetta ratahankkeiden arviointiin mutta kuitenkin käyttäen kaupunkiseutujen omia maankäytön ja liikenteen suunnitelmia ja ennusteita. Uudessa kaupunkiraiteiden arviointiohjeessa näitä käytännön syistä tehtyjä valintoja on nyt linjattu yhteisiksi periaatteiksi, mikä parantaa arviointien vertailukelpoisuutta. Uutta ohjetta on tarkoitus noudattaa ohjeen julkaisun jälkeen aloitettavissa hankearvioinneissa, ja yhdenmukaistus tapahtuu vähitellen.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Tuomo Suvanto, Traficom, tuomo.suvanto@traficom.fi , p. 029 534 6716
Heikki Metsäranta, Wuutis Oy, heikki.metsaranta@wuutis.fi , p. 040 562 6612
Paavo Moilanen, Ramboll Finland Oy, paavo.moilanen@ramboll.fi , p. 040 573 7435