Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Koronan vaikutus näkyy sekä nuorten että iäkkäiden kuljettajien liikkumiskäyttäytymisessä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tekemän kyselytutkimuksen mukaan nuorten auton käyttö on yleistynyt. Iäkkäiden liikkumis- ja ajotottumukset nousevat erityisen tärkeäksi teemaksi liikenneturvallisuustyössä.

Traficomin kyselytutkimuksen mukaan nuorten auton käyttö arkiliikkumisessa on yleistynyt. "Tähän on varmasti vaikuttanut korona, sillä se on tuonut yleisestikin muutoksia ihmisten liikkumiskäyttäytymiseen", toteaa Traficomin erityisasiantuntija Elina Uusitalo.

Ikäryhmittäin tarkasteltuna kertyneiden ajokilometrien määrä oli selvästi suurimmillaan nuorimpien 17-18-vuotiaiden vastaajien joukossa, eli joukossa, jossa ikäpoikkeusluvalla ajokortin suorittaneet ovat hyvin edustettuna.

Vaikka auton käyttö on lisääntynyt, ajokokemusta nuorille kertyi hieman aiempia vuosia vähemmän. Kyselyyn vastanneista yli 60 prosenttia kertoi, että heille ei ole sattunut liikennevahinkoja eivätkä he ole saaneet rangaistuksia liikennerikkomuksista. "Osuus on hieman korkeampi kuin aikaisempina vuosina ja myös aavistuksen pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella", tarkentaa Uusitalo.

Melkein kaikki vastaajat kertoivat, että he käyttävät ajoneuvojen avustavia järjestelmiä ajaessaan. Eri vastaajaryhmistä avustavien järjestelmien käyttö oli hieman keskimääräistä yleisempää naispuolisilla vastaajilla, opetusluvalla ajokorttinsa suorittaneilla sekä tutkimuksen nuorimmilla 17–20-vuotiailla . Eri avustavista järjestelmistä yleisimmin vastaajat olivat käyttäneet navigaattoria ja luistonestojärjestelmää, joita olivat hyödyntänyt selvästi yli puolet vastaajista. Yli kolmannes vastaajista oli lisäksi käyttänyt ajonvakautusjärjestelmää, mukautuvaa vakionopeudensäädintä ja pysäköintiin liittyviä avustavia järjestelmiä. Start&Stop-toiminto, mäkilähtöavustin ja vaihteen vaihtamissuosituksen osoitin olivat olleet käytössä 20-30 prosentilla vastaajista. Muiden järjestelmien osalta käyttö jäi satunnaisemmaksi.

Iäkkäille ajokortti tärkeä päivittäisen liikkumisen kannalta

Yli 64-vuotiaiden osuus suomalaisista on noussut jo yli 20 prosenttiin. Näin ollen myös iäkkäiden kuljettajien osuus kaikista tiellä liikkujista korostuu ja heidän liikkumis- ja ajotottumuksensa nousevat erityisen tärkeäksi teemaksi liikenneturvallisuustyössä.

Aiempien vuosien tapaan iäkkäistä kuljettajista valtaosa piti omaa ajokorttia erittäin tärkeänä asiana päivittäisten asioiden hoitamisen kannalta. "Ajaminen oli kuitenkin vähentynyt hieman aiemmista vuosista, mihin voidaan pääasiallisena syynä pitää koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vaikutuksia erityisesti iäkkäiden liikkumiseen", toteaa Uusitalo. Edelleen kuitenkin yli puolet vastaajista ilmoitti tekevänsä henkilöautomatkoja päivittäin tai lähes päivittäin.

Kyselyyn vastanneista yli 65-vuotiaista kokonaan ilman vahinkoja ja rikkeitä oli selvinnyt 87 %, mikä oli myös melko selvästi aiempien vuosien vastaavaa arvoa korkeammalla. Kaikista vastaajista hieman yli kolmannes ilmoitti hyödyntäneensä ajossaan ajoneuvon avustavia järjestelmiä. Osuus oli muutaman prosenttiyksikön korkeampi kuin vuonna 2019. Yleisimmin mainittiin vakionopeudensäädin, seuraavana navigaattori, peruutustutka tai -kamera, automaattivaihteet kuin myös kaistavahti, luistonesto ja ABS-jarrut mainittiin. Moni vastaajista ilmoitti käyneensä läpi ajoneuvon teknisiä ominaisuuksia ja avustavia järjestelmiä uuden auton hankinnan yhteydessä.

Taustatietoja kyselytutkimuksista

Traficomin seuraa kyselytutkimuksen avulla vuosittain sekä uusien että iäkkäiden kuljettajien liikennemenestystä.

Uusien henkilöauton kuljettajien seurantatutkimuksen perusjoukkona olivat vuonna 2019 ajokortin saaneet kuljettajat. Kahdesta tutkimuskierroksesta koostuvaan lopulliseen tutkimusaineistoon saatiin vuonna 2020 yhteensä 1709 vastausta kokonaisvastausasteen ollessa 21 %

Ikäkuljettajien seurantatutkimuksen aineisto kerätään postikyselynä ja 60 prosentin vastausaste kyselyssä kertoo iäkkäiden kiinnostuksesta aihepiiriä kohtaan.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Elina Uusitalo, elina.uusitalo@traficom.fi, p. 029 534 5445