Huviveneilyonnettomuuksissa kuoli vuoden 2021 aikana 37 ihmistä Suomessa. Kaikki kuolleet olivat miehiä. Alkoholi oli onnettomuuden syynä yli kolmasosassa kuolemantapauksista. Päälle puetut pelastusliivit pelastavat henkiä.
Huviveneilyonnettomuuksissa menehtyneiden määrä nousi edellisvuodesta (30). Määrä on silti vähemmän kuin vuosina 2017–2019 keskimäärin (43). Tyypillinen onnettomuus on moottori- tai soutuveneen kaatuminen tai kallistuminen.
"Kuolemaan johtaneet onnettomuudet tapahtuivat pääasiassa keski-iän ylittäneille. Yleisin syy on veneilijän toimintavirhe eli esimerkiksi seisomaan nouseminen veneen laidalle tai ohjauksen virheliike. Seuraavaksi yleisin syy on alkoholi, mikä on huolestuttavaa. Veneily ja alkoholi eivät sovi yhteen – pienikin määrä alkoholia voi vaikuttaa toimintakykyymme", toteaa tiiminvetäjä Suvi Toppari.
Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattui sisävesillä, eniten Kymijoen vesistössä.


Kertaa vesille lähtijän viiden kohdan muistilista
Jotta liikkuminen vesillä sujuu turvallisesti, on hyvä käydä läpi ennen vesille lähtöä viiden kohdan muistilista: 1) vene ja varusteet kunnossa 2) polttoainetta riittävästi 3) reittisuunnitelma tehty ja kerrottu rantaan jäävälle 4) pelastusliivit päälle ja 5) selvä pää.
"Veneen ja varusteiden kunto on hyvä tarkistaa ennakkoon ja varmistaa, että polttoainetta on riittävästi. Reittisuunnitelma kannattaa tehdä etukäteen ja kertoa siitä jollekulle maihin jäävälle. Sitten vielä pelastusliivit päälle ja liikkeelle vain selvin päin. Kun nämä viisi asiaa hoitaa kuntoon, on turvalliselle venematkalle hyvät edellytykset", Toppari toteaa.
Lisätietoja
tilastot@traficom.fi
tiiminvetäjä Suvi Toppari, suvi.toppari@traficom.fi, p. 029 534 5412, Twitterissä @SuviToppari
Vinkkejä turvalliseen veneilyyn ja pelastusliivien valintaan: Näytä vesimerkkiä -sivusto (Ulkoinen linkki)