Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Maantiekuljetusyritysten varautumisvelvollisuudella tarkoitetaan velvollisuutta varautua yrityksen toimintaan vaikuttaviin poikkeuksellisiin olosuhteisiin etukäteen laaditun valmiussuunnitelman pohjalta. Varautumisvelvollisuus perustuu liikenteen palveluista annettuun lakiin (320/2017) (liikennepalvelulaki) ja se koskee kaikkia maantiekuljetusyrityksiä, joilla on oikeus harjoittaa kaupallista kuljetustoimintaa joko vähintään 15 yli 3,5 kokonaismassatonnin tavarankuljetusajoneuvolla tai vähintään 15 linja-autolla. Liikenne-ja viestintävirasto on antanut valmiussuunnitelman laadintaa ja valmiussuunnittelun järjestämistä koskevan määräyksen Valmiussuunnittelun järjestäminen liikennejärjestelmässä (TRAFICOM/308489/03.04.04.00/2019), joka on tullut voimaan 20.5.2020.

Maantiekuljetusyritykset ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan toimivuuden kannalta kaikissa olosuhteissa. Varautuminen normaaliolojen häiriötilanteisiin ja valmiuslaissa (1552/2011) tarkoitettuihin poikkeusoloihin on yrityksen toimintakyvyn edellytys sekä osa jokaisen yrityksen riskien ja jatkuvuudenhallintaa sekä vastuullista yrityskulttuuria.

Maantiekuljetusyritysten on tehtävä suunnitelma vähintään sellaisten skenaarioiden varalle, jossa sen taloudellinen toimintakyky on uhattuna liikevaihdon menetyksen takia tai merkittävä osa yrityksen työntekijöistä samalla hetkellä on estynyt työskentelemään työssään taikka missä merkittävä tietoliikenne- tai sähköyhteyden häiriö aiheuttaa epäjatkuvuutta toiminnanohjauksessa.

Maantiekuljetusyritysten on nimettävä varautumisen toimenpiteistä vastaava henkilö. Valmiussuunnitelmasta on käytävä ilmi yrityksen nimi ja y-tunnus, toimipaikka (osoitetieto) sekä varautumisen toimenpiteistä vastaavan henkilön yhteystiedot. Yritys vastaa siitä, että yrityksen varautumiseen liittyvä henkilöstö tuntee valmiussuunnitelman sisällön ja siihen liittyvät yrityksen vastuut ja velvoitteet. Yrityksen on kuvattava, miten valmiutta kehitetään ja ylläpidetään. Yrityksen on tunnistettava valmiussuunnitelmassa toimintansa jatkuvuuden kannalta kriittiset kumppanit, palveluntuottajat ja alihankkijat sekä niiden merkitys. Yrityksen on kirjattava suurimman asiakkaansa osuus liikevaihdosta (alle 5%, 6-10%, 11-20%, 21-30%, yli 30%). Yrityksen on suunnitelmassa kuvattava, miten se on varautunut tilanteeseen, jossa yli 30 % sen käyttämästä työvoimasta on estynyt työskentelemässä yrityksessä (esim. alihankinta, henkilöstövuokraus tai toiminnan keskeyttäminen). Yrityksen on kuvattava, miten se on varautunut massiiviseen sähkökatkoon/tietoliikennehäiriöön (esim. varavoimalähde, manuaalinen ohjaus tai toiminnan keskeyttäminen).

Valmiussuunnitelman voi tehdä Liikenne- ja viestintäviraston verkkosivuilla olevalle valmiille lomakkeelle (julkaistaan myöhemmin). Valmiussuunnitelma voi olla myös osana yrityksen mahdollista muuta toimintakäsikirjaa. Yrityksen on säilytettävä valmiussuunnitelma yrityksessä ja pidettävä se ajantasaisena. Liikenne- ja viestintävirasto valvoo yritysten valmiussuunnitelmia ja niiden vaatimustenmukaisuutta.

Velvoite valmiussuunnitelman laatimiseen perustuu Liikennepalvelulain 18 §:ään ja Liikenne- ja viestintäviraston antamaan määräykseen. Valmiussuunnitelman tekeminen on tässä tarkoitetuille maantiekuljetusyrityksille pakollista ja yritysten on laadittava määräyksen vaatimukset täyttävä valmiussuunnitelma 1.6.2021 mennessä.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Mikko Västilä, s-posti: mikko.vastila(at)traficom.fi