Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Määräyksen velvoitteet voimaan - jopa 200 000 huijauspuhelua estetään päivässä

Suomalaisten puhelinnumeroiden väärentäminen on viimein saatu käytännössä loppumaan estovelvoitteiden tultua täysimääräisesti voimaan. Kesällä 2022 käyttöön otetun kiinteistä numeroista soitettujen huijauspuheluiden eston ansiosta teknisen tuen huijauspuhelujen määrä romahti. Matkapuhelinnumeroiden väärentämisen esto on ollut nyt toiminnassa kaksi viikkoa, ja järjestelyllä on estetty jopa yli 200 000 huijauspuhelua päivässä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toukokuussa 2022 uudistama määräys 28 toi operaattoreille uudet velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille. Uudistuksen tavoitteena oli estää suomalaisten numeroiden käyttö kansainvälisessä tietoverkkorikollisuudessa ja vähentää ulkomailta tulevia huijauspuheluita. Velvoitteet astuivat voimaan asteittain: kiinteän verkon numeroiden osalta 1.7.2022 ja matkapuhelinnumeroiden osalta 2.10.2023.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuhelujen tarkoituksena on ollut muun muassa petkuttaa puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle (teknisen tuen huijauspuhelu) tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön. Keskusrikospoliisin aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa. Suoranaisen rikoshyödyn lisäksi viime kesällä entisestään yleistynyt suomalaisten matkapuhelinnumeroiden väärentäminen on aiheuttanut merkittävää haittaa käyttäjille, joiden omaa numeroa on käytetty hyödyksi huijaussoitoissa.

Kaksi viikkoa voimassa olleet toimenpiteet ovat osoittautuneet toimiviksi ja tehokkaiksi

Suomalaisten puhelinnumeroiden väärentäminen on viimein saatu käytännössä loppumaan huijauspuheluiden estovelvoitteiden tultua täysimääräisesti voimaan. "Kesällä 2022 käyttöön otetun kiinteistä numeroista soitettujen huijauspuheluiden eston ansiosta teknisen tuen huijauspuhelut romahtivat ja eston jälkeen suomalaiset menettivät teknisen tuen puheluissa vuonna 2022 enää 600 euroa", Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin johtava asiantuntija Klaus Nieminen.

"Matkapuhelinnumeroiden väärentämisen esto on ollut nyt toiminnassa kaksi viikkoa ja monena päivänä järjestelyllä on estetty yli 200 000 huijauspuhelua päivässä. Määrää voi suhteuttaa siihen, että keskimäärin noin 60 prosenttia ulkomailta Suomen soitetuista suomalaista matkapuhelinnumeroa käyttävistä puheluista on ollut väärennettyjä viimeisen kahden viikon aikana. Voidaankin todeta velvoitteiden toimineen erinomaisin tuloksin", Nieminen summaa. 

Huijausyritykset eivät tule kuitenkaan loppumaan

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikön Lauri Isotalon mukaan huijausyrityksiin on silti syytä varautua. Rikolliset löytävät kyllä uusia keinoja ja rikolliset voivat edelleen soittaa huijauspuheluita ulkomaalaisista numeroista esimerkiksi viranomaisten käyttämän 0295-numerosarjan kaltaisista +29-alkuisista maasuunnista tai merkitsemällä jo itse numeronnäytön estetyksi, jolloin soitto näyttää tulevan tuntemattomasta numerosta, Isotalo kertoo.

Toki myös oikeita suomalaisia puhelinliittymiä on mahdollista käyttää rikollisesti, mutta näissä tilanteissa operaattorien ja viranomaisten puuttumiskeinot ovat huomattavasti paremmat kuin ulkomailta saapuvien puheluiden osalta.

LISÄTIETOA MEDIALLE

Klaus Nieminen, johtava asiantuntija, p. 029 539 0528

Lauri Isotalo, kehityspäällikkö, p. 029 539 0668 (poissa viikolla 42)

Traficomin sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@traficom.fi