Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Moottoripyöräilyn suosio kasvussa

Moottoripyöräily suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina ensirekisteröinti- ja kuljettajatutkintotilastojen perusteella. Liikenteen lisääntyessä myös moottoripyöräonnettomuudet ovat lisääntyneet. Myös mopoilun suosio on kasvussa.

Moottoripyörien ensirekisteröintien määrä kasvoi vuonna 2020 noin 300 moottoripyörällä. Tänä vuonna ensirekisteröintejä on ollut yhtä paljon kuin vuonna 2020 samaan aikaan.

Myös kuljettajatutkintojen määrä kasvoi vuonna 2020 ja kasvu on jatkunut myös tänä vuonna. Varsinkin 20–34-vuotiaat suorittivat moottoripyörän kuljettajatutkintoja edellisvuosia enemmän.

"Yksi selittävä tekijä moottoripyöräilyn suosion kasvamiseen on varmastikin korona - lomaa vietettiin kotimaassa ja vapaa-aikaa on ollut ehkä enemmän kuin ennen", pohtii Traficomin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.

Moottoripyöräilijöiden onnettomuudet lisääntyneet

Moottoripyörien liikennemäärä on kasvanut kesällä 2021 noin 10 % edelliskesästä pääteillä olevien liikenteen mittauspisteiden perusteella. "Liikenteen lisääntyessä myös onnettomuudet ovat lisääntyneet. Tammi-elokuussa liikenteessä on kuollut Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 21 moottoripyöräilijää, kun vuonna 2020 kuolemia oli samassa ajassa 17 ja vuonna 2019 niitä oli 20", kertoo Rajamäki.

Mopoilun suosio myös kasvussa

Myös mopoilu näyttää lisääntyneen kuljettajatutkintojen ja ensirekisteröintien kasvun perusteella. Vuonna 2020 mopoja ensirekisteröitiin 33 % enemmän verrattuna vuoteen 2019.

Voimassa olevien mopokorttien määrä 15-vuotiailla kasvoi 8 %, ja hyväksyttyjen ajokokeiden määrä 15-vuotiailla kasvoi 10 %.  "Toisin kun moottoripyöräilijöiden, mopoilijoiden liikenneonnettomuudet eivät näytä lisääntyneen Tilastokeskuksen onnettomuustilaston perusteella", toteaa Rajamäki. Mopoilijoita on viime vuosina kuollut liikenteessä 2-5 henkeä vuodessa. Ennakkotietojen perusteella tammi-elokuussa 2021 kuoli kaksi mopoilijaa. Mopoilijoita loukkaantui ennakkotietojen mukaan alkuvuonna noin 210, mikä on osapuilleen yhtä paljon kuin vuosina 2019-2020 samoina kuukausina.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Riikka Rajamäki, riikka.rajamaki@traficom.fi, p. 029 534 6172