Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut uuden tiekuljetuksia koskevan päästölaskentaohjeen erityisesti pienten ja keskisuurten kuljetusyritysten tueksi. Ohje auttaa kuljetusyrityksiä vastaamaan asiakasorganisaatioidensa kasvaviin vaatimuksiin kuljetusten ilmastovaikutusten arvioimisessa ja raportoinnissa.
Vaikka kasvihuonekaasupäästöjen laskenta ei ole vielä pakollista, kuljetuksia tilaavat asiakasyritykset vaativat yhä useammin päästötietoja osaksi omia vastuullisuusraportointejaan. Ilman luotettavaa päästölaskentaa kuljetusyritys voi jäädä kilpailussa jälkeen tai menettää asiakkuuksia. Euroopan komission antama CountEmissions EU -asetusehdotus tuo voimaan tullessaan yhtenäiset pelisäännöt, ja sen myötä päästölaskenta on jatkossa tehtävä ISO 14083 -standardin mukaisesti.
Päästölaskenta tulevaisuuden edellytys alalla pärjäämiseen
Traficomin uusi ohje tarjoaa konkreettisen ja helposti käyttöönotettavan tavan päästöjen laskemiseen. Ohjepaketti sisältää yksityiskohtaisen ohjeraportin lisäksi pikaohjeen, valmiin Excel-laskentapohjan sekä raportointimallin. Laskentaa havainnollistetaan myös käytännönläheisesti erilaisilla esimerkkilaskelmilla.
”Päästölaskentaohjeistuksen merkitys kuljetusalalle on suuri. Päästölaskennan ohjeistaminen käyttäjäystävällisellä tavalla ja laskennan yhdenmukaistaminen vähentää merkittävästi yritysten päästöraportointiin liittyvää hallinnollista taakkaa", kiittelee SKALin johtaja Petri Murto.
Päästölaskennasta on hyötyä sekä ympäristölle että liiketoiminnalle
Päästöraportointiin ei kannata suhtautua pelkkänä hallinnollisena vaatimuksena, sillä se tukee myös kuljetustoiminnan kehittämistä ja kannattavuuden parantamista. Polttoaine on monelle kuljetusyritykselle työvoimakustannusten jälkeen suurin yksittäinen kuluerä, ja päästölaskenta kytkeytyy olennaisesti energiankulutuksen seurantaan ja kuljetustoiminnan tehokkuuden optimointiin.
"Päästölaskenta nivoutuu parhaimmillaan osaksi kuljetustoiminnan arjen seurantaa ja suunnittelua. Se tekee näkyväksi ilmastovaikutukset myös esimerkiksi silloin, kun investoidaan vähäpäästöiseen kalustoon. Päästötiedolla on lisäksi keskeinen merkitys asiakassuhteissa, kun rahdinantajiin kohdistuu raportointivelvoitteita ja kuljetusyritysten on pystyttävä vastaamaan niistä johtuviin tietotarpeisiin", kertoo päästölaskennan parissa pitkään vaikuttanut erityisasiantuntija Heidi Auvinen Traficomista.
Tarve nousi kentältä – ohje kehitettiin yhteistyössä alan kanssa
Tarve päästölaskennan käytännönläheiseen ja suomenkieliseen ohjeistukseen nousi kentältä eri tahojen kanssa käydyissä sidosryhmäkeskusteluissa. Ohjepaketti tuotettiin tiiviissä vuoropuhelussa alan toimijoiden kuten SKALin, Metsätehon ja kuljetusyritysten kanssa. "Kuljetusten päästölaskentaohjeelle tuli kuljetusalalta toive otolliseen aikaan, ja pystyimme liittämään ohjeen toteuttamisen osaksi EU-rahoitteista Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hanketta", kertoo ACE-hankkeen raskasta liikennettä koskevan työkokonaisuuden vetäjä, johtava asiantuntija Aki Tilli Traficomista.
Traficomin tilaama ohjepaketti, jonka toteuttivat WSP ja AFRY, on ensimmäinen kansallinen ohje, joka opastaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä päästölaskentaan. Ohje on suunniteltu pienille tieliikenteen kuljetustoimijoille, joilla ei ole käytössään laajoja raportointijärjestelmiä. Ohjeen avulla voidaan laskea sekä koko yrityksen toiminnan että asiakaskohtaisten kuljetusten päästöt. Jatkotavoitteena ohjeen julkaisun jälkeen on, että ala ottaa ohjeen omakseen ja kehittää päästölaskennan käytäntöjä yhdessä eteenpäin.
"SKAL tulee hyödyntämään päästölaskentaohjeistusprojektissa syntynyttä materiaalia jäsenyritystensä koulutuksessa. Suunnitteilla on syksylle 2025 maanlaajuinen infokiertue. SKAL tulee myös tarjoamaan jäsenilleen päästölaskentakonfiguraattorin, jolla kuljetusyritykset voivat helposti laatia standardin mukaisen kuljetusten päästöraportin", SKALin Petri Murto toteaa.
Tieliikenteen kuljetusten päästölaskentaohjeistus on toteutettu osana Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hanketta. ACE-hanke on EU LIFE -ohjelman ja hankepartnereiden itse rahoittama hanke, joka on käynnissä vuosina 2024–2030.
Lisätietoja
Aki Tilli, johtava asiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, puh. 029 534 6427, etunimi.sukunimi@traficom.fi
Heidi Auvinen, erityisasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, puh. 029 534 5361, etunimi.sukunimi@traficom.fi