Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Sähkö-, hybridi- ja kaasukäyttöisten ajoneuvojen katsastus saa selkeämmät raamit − katsastuksen arvosteluperusteet nyt lausuttavana

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom uudistaa katsastuksen arvosteluperusteita. Lausunnolla olevassa luonnoksessa ehdotetaan uusia tarkastuskohteita kaasu-, sähkö- ja hybridiajoneuvojen katsastukseen. Määräysluonnokseen on tehty vikojen arviointiin myös muita tarkennuksia, joiden tarkoituksena on helpottaa ja yhdenmukaistaa vikojen arvostelua.

Määräysluonnoksessa katsastuksen arvosteluperusteisiin on muun muassa lisätty uusina tarkastuskohteina Wienin katsastussopimuksessa edellytetyt lisäykset, jotka koskevat kaasu-, sähkö- ja hybridiajoneuvojen katsastuksia. Määräyksessä määritellään näille tarkastuskohteille tarkastusmenetelmät ja havaituille vioille ja puutteille arviointikriteerit. "Se, että katsastuksessa otetaan entistä paremmin huomioon uuden ajoneuvotekniikan tuomat muutokset ajoneuvon tarkastamisessa, tulee lisäämään myös turvallisuutta", toteaa Traficomin tarkastaja Tatu Siivonen.

Muita, kokonaan uusia tarkastuskohteita ovat eCall- järjestelmä, pyörätuolinostin ja -luiska. Lisäksi liikenneturvallisuuden ja asiakkaiden tasapuolisen kohtelun vuoksi luonnoksessa ehdotetaan, että marras-maaliskuussa katsastukseen vietävän ajoneuvon talvirenkailta edellytettäisiin talvirenkaan minimiurasyvyyttä (3 tai 5 mm ajoneuvoluokasta riippuen).  

Traficom pyytää lausuntoja Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet (TRAFICOM/423528/03.04.03.00/2020) -määräysluonnoksesta. Tällä uudella määräyksellä on tarkoitus kumota Traficomin määräys TRAFICOM/540030/03.04.03.00/2019.

Lausunnot tulee lähettää Traficomille viimeistään perjantaina 29.10.2021 lausuntopalvelu.fi-sivuston kautta.

Lisätietoja:

Tarkastaja Tatu Siivonen, tatu.siivonen@traficom.fi , p. 029 534 5517

Lakimies Aino Still, aino.still@traficom.fi , p. 029 534 6425 (23.9.2021 asti)