Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Suomen televisiokanavat siirtyvät HD-aikaan vuonna 2025 – Tarkista ajoissa televisiosi HD-valmius

Suomen televisiojakelu kokee merkittävän muutoksen keväästä 2025 alkaen, kun perustasoisten SD-kanavien lähetyksistä siirrytään laajalti teräväpiirtoon eli HD-lähetyksiin. Tämä koskee sekä antenni- että kaapelitelevisioverkkoja. Oman television HD-valmius kannattaa tarkistaa ajoissa, jotta televisio näkyy vielä siirtymän jälkeenkin.

Television HD-siirtymä toteutuu keväästä 2025 alkaen, jolloin Yleisradio lopettaa perustasoiset eli SD-lähetykset ja siirtyy pelkästään HD-lähetyksiin. Kaupalliset tv-yhtiöt eivät ole vielä julkaisseet tietoa HD-siirtymästä omien kanaviensa osalta. HD-lähetykset tarjoavat katsojille entistäkin tarkemman kuvanlaadun, kirkkaamman ja eloisamman värimaailman ja monikanavaäänen.

"Siirtymä tuo laadukkaamman televisiokuvan ja äänen kaikkien kotitalouksien saataville, kun antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään uudempaa DVB-T2-lähetystekniikkaa ja vanhemman DVB-T-tekniikan lähetykset lopetetaan", selventää päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen. "Uudempi lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin, mikä mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan", jatkaa Juurakko-Lehikoinen.

Tarkista televisiosi HD-valmius ajoissa

HD-siirtymä edellyttää osalla kotitalouksista uuden HD-virittimellä varustetun vastaanottimen hankkimista. "Lähes kaikilta löytyy jo HD-viritin televisiosta tai digiboksista, mutta tämä on hyvä tarkistaa kokeilemalla näkyvätkö HD-kanavat omasta vastaanottimesta. Olemme koonneet kattavan tietopaketin ja ohjeet hdtvopas.fi-verkkosivuillemme", kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom koordinoi HD-siirtymäviestintää. Aaltonen korostaa yhteistyön merkitystä: "Teemme yhteistyötä tv-toimialan, verkko-operaattoreiden, toimialajärjestöjen sekä muun muassa seniori- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa, jotta tieto siirtymästä tavoittaisi mahdollisimman laajasti eri väestöryhmät".

"HD-siirtymä on osa teknologian kehitystä, joka tukee myös median monimuotoisuutta ja elinvoimaisuutta", sanoo Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki. "Meille Traficomissa on tärkeää, että koko väestö pysyy mukana teknologiakehityksessä. Tavoitteemme on, että kaikissa kodeissa on siirtymän jälkeen valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä. Kannustammekin tarkistamaan oman television lisäksi läheisten ja etenkin ikäihmisten televisiot, jotta televisio näkyy jatkossakin", tähdentää Saarimäki.

HD-siirtymästä kampanjoidaan valtakunnallisesti muun muassa tv-tietoiskuilla tänä ja ensi vuonna.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Tiina Aaltonen, p. 029 539 0526, tiina.aaltonen@traficom.fi

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 029 539 0446, suvi.juurakko-lehikoinen@traficom.fi

HD-siirtymästä löytyy kootusti lisätietoa osoitteesta hdtvopas.fi (Ulkoinen linkki) 

NÄIN TARKISTAT ONKO TELEVISIOSI HD-VALMIUDESSA

  • Tarkista näkyvätkö HD-kanavat television kanavaluettelossa (ohjelmaoppaassa). Antenni-tv-verkossa HD-kanavat näkyvät paikoilla 21-40 ja kaapeli-tv-verkossa paikoilla 1-20. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei siirtymä edellytä uuden vastaanottimen hankkimista.
  • Jos HD-kanavien sisältö ei näy, voi kyseessä olla joko taloyhtiön antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa tai se, että televisiossasi tai digiboksissasi ei ole HD-viritintä. Jälkimmäisessä tapauksessa on hankittava HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi, jotta tv-lähetykset näkyvät siirtymän jälkeenkin.
  • Jos asut taloyhtiössä ja omasta vastaanottoverkosta ei ole varmuutta, ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen edustajaan. He osaavat kertoa, vastaanotetaanko taloyhtiössä tv-lähetykset antenni-tv-verkon vai kaapeli-tv-verkon välityksellä. Jos asut omakotitalossa ja katolla on harava-antenni, vastaanotetaan tv-lähetykset hyvin todennäköisesti antenni-tv-verkon kautta.
  • Lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on HD-viritin, joka on useimmiten sopiva sekä antenni-tv- että kaapeli-tv-verkkoon. Asia kannattaa varmistaa myyjältä, jolla on myös velvollisuus kertoa myymiensä laitteiden ominaisuuksista.