Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Tartuntatautilain henkilöliikennettä koskevien väliaikaisten pykälien voimassaolo päättyy 30.6.2022 – eräiden pykälien väliaikainen palauttaminen lausunnolla

Tartuntatautilakiin on lisätty koronaepidemian aikana useita henkilöliikennettä koskevia väliaikaisiksi tarkoitettuja velvoitteita. Velvoitteiden voimassaolo päättyy 30.6.2022.

Asemien, terminaalien ja muiden vastaavien tilojen hallinnasta vastaavien toimijoiden on pitänyt yhdessä liikennepalvelun tarjoajien kanssa huolehtia matkustajavirtojen ohjauksesta. Liikennevälineissä tilojen ja pintojen puhdistamista on pitänyt tehostaa.  Matkustajille on ollut tarjottava ohjeistusta sekä mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä. Nämä toimet on pitänyt kuvata kirjallisessa suunnitelmassa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on ollut puolestaan oikeus sairaanhoitopiirin aloitteesta rajoittaa suurinta sallittua matkustajamäärää, joka voidaan ottaa liikennevälineeseen, jos tautitilanne on tätä edellyttänyt.

Säädösten voimassaolon päättyessä jää toimijoiden omaan harkintaan, minkälaisin toimin koronaepidemian leviämistä liikenteessä estetään ja joukkoliikenteen terveysturvallisuudesta pidetään huolta.

Tartuntatautilaki lausunnolla

Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että valtaosa pykälistä otettaisiin uudelleen tartuntatautilakiin loppuvuoden 2022 epidemiatilanteen heikkenemisen varalta. Liikenteen osalta esitys koskee kaikkia muita säädöksiä lukuun ottamatta matkustajamäärän rajoittamista, mitä ei ehdoteta jatkettavaksi.  Esitys on lausunnolla lausuntopalvelu.fi:ssä (Ulkoinen linkki) 24.7.2022 saakka.