Matkustaja- ja henkilöliikenteen rajoitukset jatkuvat myös rajat ylittävässä linja-auto- ja taksiliikenteessä, mikä henkilöliikenneluvan omaavien yritysten ja kuljettajien tulee ottaa huomioon. Rajoitukset ovat tulleet voimaan alun perin 19.3.2020 ja ne jatkuvat 14.7.2020 asti. Suomeen palaavat henkilöt poislukien Norjasta, Islannista, Tanskasta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta, ohjeistetaan karanteenia vastaaviin olosuhteisiin 14 vuorokaudeksi maahan saapumisesta.
Valtioneuvoston 12.6.2020 antaman päätöksen mukaisesti 15.6.2020 alkaen Schengenin sisärajoilla sallitaan; paluuliikenne Suomeen, paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta sekä Liettuasta sallitaan kaikki henkilöliikenne. Schengenin ulkorajoilla sallitaan; paluuliikenne Suomeen, paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta, kolmannen maan kansalaisen maasta poistuminen, muu välttämätön liikenne.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kansainvälisissä rajat ylittävissä reitti- ja satunnaisliikenteen henkilökuljetuksissa rajan ylittäminen Suomeen on sallittua ainoastaan Suomen kansalaisilla, Suomessa asuvilla ja Suomessa muussa välttämättömässä asioinnissa olevilla sekä Schengenin sisärajojen kautta työssä käyvillä. Lisäksi sallitaan muussa EU- tai Schengen- valtiossa asuvien paluuliikenne Suomen kautta. Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta sekä Liettuasta sallitaan kaikki henkilöliikenne. Suomessa asuvien tulee välttää tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Ulkomailla asuvat saavat poistua Suomesta.
Rajoitus ei koske kuljetusvälineiden miehistöä eikä kuljetusvälineitä. Mikäli kuljetusvälineen, tässä tapauksessa linja-auton tai taksin, kyydissä on rajanylitystilanteessa matkustajia, jokaisen matkustajan oikeus päästä Suomeen tai sieltä pois, ratkaistaan edellä kuvatuin perustein. Kansainvälisiä henkilökuljetuksia Suomesta harjoitettaessa on huomioitava, että nyt tehtyjen päätösten kohteena ovat Suomen rajat; vastaanottava maa päättää tällaisten kuljetusten maahanpääsystä lähtökohtaisesti erikseen ja itsenäisesti. Tämä koskee sekä rajat ylittäviä henkilökuljetuksia Suomesta toiseen maahan että transit-kuljetuksia näiden maiden kautta toisiin maihin. Ulkomaalaislain mukaan tilanteessa, jossa sisärajojen valvonta on palautettu, liikenteenharjoittaja on velvollinen varmistamaan, että heidän asiakkaansa maahantulolle on perusteet. Kaikki Suomeen palaavat ohjeistetaan karanteenia vastaaviin olosuhteisiin 14 vrk ajaksi maahan saapumisesta lukuun ottamatta edellä nimetyistä Pohjoismaista tai Baltian maista palaavia matkustajia. Ohjeistus karanteenia vastaavista olosuhteista ei koske kuljetusvälineiden miehistöä heidän jatkaessaan työssään Suomen alueella.
Rajoitus koskee myös taksiliikennettä, mikäli kansainvälisestä taksiliikenteestä on säädetty Suomen ja toisen valtion välillä.
Liikenteenharjoittajaa, jolle on Suomen toimivaltaisen viranomaisen toimesta myönnetty taksiliikennelupa, henkilöliikennelupa, kansainväliseen säännölliseen henkilöliikenteeseen oikeuttava reittiliikennelupa, kansainväliseen satunnaiseen henkilöliikenteeseen oikeuttava noutolupa, EU-kuljetuskirja tai Interbus-kuljetuskirja, koskee kaikki edellä mainittu.
Siltä osin, kun määräykset koskevat henkilöiden tarkastusta ja heidän kansalaisuuttaan, vastuu on Rajavartiolaitoksella.
Rajoitus on tullut voimaan 19.3.2020 ja jatkuu 14.7.2020 asti.
Rajavartiolaitoksen verkkosivuilla voi tutustua ohjeistukseen rajanylitysliikenteestä poikkeusolojen aikana.
Lisätietoja
Johtava asiantuntija Mikko Västilä, s-posti: mikko.vastila@traficom.fi
Ylitarkastaja Ani Sohlberg, s-posti: ani.sohlberg@traficom.fi