Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Tiedote veneilijöille ja merenkulkijoille: Koronarajoitusten vaikutukset meriradiotutkintoihin

Meriradiotutkinnonpidossa noudatetaan toistaiseksi viranomaismääräyksiä alueellisista osallistumisrajoituksista kaikkien tutkintotasojen osalta koko Suomessa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin päätökset ja ohjeet noudattavat näitä määräyksiä. Pandemiarajoituksilla on välittömiä seurauksia, jotka vaikeuttavat paitsi veneilijöiden niin erityisesti ammattimerenkulkijoiden tilannetta.

Lainsäädännön mukaan aluksen radiolupa voidaan myöntää yksityishenkilölle, kun hänellä on asianmukainen pätevyystodistus tai ainakin hyväksytysti suoritettu pätevyystutkinto. Radioluvan myöntämisen osalta pätevyystutkintojen osallistumisrajoituksilla on suora vaikutus uusien alusten radiolupien myöntämiseen. Lainsäädäntö on kuitenkin velvoittava, joten sen yli ei tässäkään tilanteessa voida mennä.

Vallitsevan tilanteen takia pyydämme kuitenkin joustavuutta kaikilta osapuolilta. Tämä koskee myös viranomaistoimintaa ja tarkastustilanteita vesillä.

Liikenne - ja viestintävirasto Traficom ohjeistaa ja suosittelee seuraavaa, mikäli pätevyystutkintoa ei ole voitu osallistumisrajoitusten vuoksi suorittaa:

  • Radiolupa haetaan aluksessa oleville muille laitteille, joihin ei pätevyystodistusta vaadita, esim. tutka ja AIS-lähetin, jos sellaisia on aluksen radioasemalla.
  • Ne lähettimet, jotka ovat myös pätevyystodistuksen vaatimuksen alaisia (tyypillisesti meri-VHF-radiopuhelimet ja muut kommunikaatiovälineet merenkulun taajuuksilla), pidetään virrattomina siten, että hätätilanteen sattuessa ne voidaan saattaa toimintakuntoiseksi nopeasti avunpyynnön tekemiseksi.

Nykyinen pandemiatilanne on pitkään jatkunut poikkeustilanne, jonka perusteella ei kuitenkaan voi perustella pitkäaikaista luvattomuutta. Tarkastava viranomainen tekee aina päätöksensä vallitsevien olosuhteiden mukaisesti ja se on myös valituskelpoinen. Tarkastuksen kohteena olevalla veneilijällä on velvollisuus osoittaa, että hän on tietoinen tilanteesta ja pystyy osoittamaan tehneensä tarpeelliset toimenpiteet. Lopullinen päätös valitustapauksissa tarkastusten mahdollisista sanktioista tehdään oikeuskäsittelyssä.

Veneilykausi ei vielä ole kuitenkaan täysipainoisesti alkanut. Toivomme, että kaikki osapuolet ottavat vallitsevan tilanteen huomioon, ja että tilanne palautuu normaaliksi mahdollisimman pikaisesti.

Lisätietoja

meriradiopatevyydet(at)traficom.fi