Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Tutkitun tiedon teemavuoden päätöstapahtuma Heurekassa 1.6.2022

Tutkitun tiedon teemavuotta vietettiin viime vuonna, jolloin nostettiin esille tutkitun tiedon lähteitä, kuten tutkimustietoa, tilastoja, selvityksiä ja analyysejä. Päätöstapahtumassa Heurekassa 1.6.2022 esittelemme 5G:tä ja robotiikkaa. Huom. tilaisuus on täynnä, ilmoittautumisia ei enää vastaanoteta.

Ständimme ympärillä viipottaa 5G-yhteydellä toimiva Taika-robotti hauskuuttamassa yleisöä ja ständillä tutustut 5G-droneihin, joiden lentonäytökset ovat Heurekan pihalla klo 10, 13 ja 17! Saat näistä tarkempaa tietoa alla olevista kuvauksista.

5G ja robotiikka

Kuvassa matkaviestinteknologian kehitys alkaen 1980-luvun 1G-teknologiasta 2020-luvun 5G-teknologiaan.

5G on viidennen sukupolven matkaviestinverkko. Se on uusi maailmanlaajuinen langaton standardi 1G:n, 2G:n, 3G:n ja 4G:n jälkeen. 5G:n rakentaminen on alkanut Suomessa vuonna 2019. Entistä nopeampi mobiililaajakaista kattaa jo yli 75 % kotitalouksista. Jo tänään kaupasta voi ostaa 5G-älypuhelimen ja operaattorilta 5G-liittymän, jolla voi surffata netissä ja katsoa videoita entistä sujuvammin.

Lähivuosina 5G tulee mahdollistamaan uusia palveluita, joita ennen ei ole voitu toteuttaa mobiiliverkossa. Tällaisia ovat esimerkiksi virtuaalinen todellisuus (VR), robotit ja automaatio tai miljardien laitteiden kytkeminen langattomasti internettiin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom edistää 5G:n käyttöönottoa Suomessa, myöntää käyttöoikeudet taajuuksiin, edistää verkkojen ja palveluiden kyberturvallisuutta sekä liikenteen automaatiota ja digitalisaatiota.

Tutustu 5G Momentum -ekosysteemin (Ulkoinen linkki) toimintaan.

Katso YouTubesta 5G kokeiluja Suomessa esittelevä video (Ulkoinen linkki) (englanniksi).

Drone

Traficomin tuo tapahtumaan 5G-yhteydellä toimivat dronet yhteistyössä DR1:n kanssa.

Droneja voi käyttää videokuvaamiseen, erilaisiin mittauksiin tai kevyiden tavaroiden kuljetuksiin. Dronen ja ohjaajan välille tarvitaan toimiva langaton tietoliikenneyhteys, jotta ohjaus onnistuu turvallisesti. Varsinkin silloin, jos ohjaaja lennättää dronea kauemmas kuin hän näkee, kannattaa yhteys toteuttaa mobiiliverkon kautta. Ohjaus onnistuu myös 4G:llä, mutta 5G mahdollistaa tarkan videokuvan siirron. 

Pieniä leludroneja saa lennättää kaikki, mutta muuten lennättäminen edellyttää rekisteröitymistä dronelennättäjäksi sekä kokeen suorittamista. Matkaviestinverkon käyttö dronessa edellyttää lennättäjältä yleensä myös Traficomin radiolupaa.

Lisätietoja dronejen lennättämisestä (Ulkoinen linkki)

Lisätietoja dronejen radioluvista

Robotti

Traficomin tuo tapahtumaan 5G-yhteydellä toimivan Taika-robotin yhteistyössä Telian kanssa.

Robotteja on monenlaisia. Usein robotteja käytetään tehtävissä, joista kone selviää paremmin kuin ihminen, esimerkiksi tarkkuutta vaativissa kokoonpanotehtävissä tehtaissa tai ihmisille vaarallisissa tehtävissä. Taika-robotti on kuljetus- ja palvelurobotti, joka on huidellut kesällä Mall of Tripla -kauppakeskuksessa. Se on kuljettanut ruokaa hotellin asukkaille, tehnyt videoanalytiikkaa kauppakeskuksen ja palveluiden kehittämiseksi ja toiminut palvelurobotiikan kehittämisen koekaniinina.

5G mahdollistaa huippuluotettavan ja lyhytviiveisen yhteyden, joka on tärkeää tarkkuutta ja nopeutta vaativissa tehtävissä. 5G:n avulla voidaan siirtää myös tarkkaa reaaliaikaista videokuvaa robotin havainnoista tai robotin ohjaamiseksi.

Painolastivedet ja niiden mukana tulevat vieraslajit

Kuvassa kuvataan miten laivojen painolastivesien mukana tulee vieraslajeja. Kuvassa mustatäplätokko ja Traficomin tarkastustoiminto laivalla.

Laivojen painolastivesien mukana kulkeutuu vieraslajeja, jotka voivat aiheuttaa haittaa ihmisen terveydelle, ympäristölle ja taloudelle. Vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi laivat puhdistavat painolastivettä käsittelylaitteistoilla.

Mustatäplätokko on hyvä esimerkki laivojen painolastivesien mukana Suomeen levinneestä vieraslajista. Se on aggressiivinen kilpailija paikallisille kalalajeille ja voi aiheuttaa paikallisesti hyvin vakavaa tu hoa. Mustatäplätokko on kotoisin Mustan- ja Kaspianmeren alueilta. Suomessa ensimmäiset havainnot on tehty vuonna 2005 ja nyt laji on levinnyt jo lähestulkoon koko etelärannikolle.

Traficomin tarkastajat valvovat, että laivat ovat ympäristöystävällisiä ja laitteistoja käytetään oikein. Laivan painolastivedestä voidaan ottaa näyte, jonka avulla selvitetään, onko vedessä eläviä organismeja. Näytteen pika-analyysin eli indikatiivisen analyysin laivalla tekee tarkastaja. Jos tulos on positiivinen, suoritetaan vielä yksityiskohtainen vesianalyysi laboratoriossa. 

Tutustu kansainvälisen merenkulkujärjestön IMOn (International Maritime Organization) lapsille suunnattuun nettisivuun (Ulkoinen linkki).

Lisätietoja tapahtumasta Heurekan sivuilla (Ulkoinen linkki).

Päivitetty