Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkaisi tänään Traficomin vuosi 2020 -katsauksen, joka kiteyttää toimintavuoden tärkeimpiä asioita. Koronapandemia teki vuodesta erittäin poikkeuksellisen koko Suomelle.

"Paransimme liikenteen ja digiyhteiskunnan toimintavarmuutta ja turvallisuutta Suomessa. Kyberturvallisuus nousi vuonna 2020 yhä strategisempaan rooliin kansalaisten palvelujen, yritysten tietojen ja toimitusketjujen suojaamisessa", painottaa Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa. "Innostavana tehtävänämme on myös vastata liikenneverkon strategisen tilannekuvan koostamisesta sekä siihen liittyvän valtakunnallisen liikenne-ennustemallin kehittämisestä. Näiden lisäksi tuemme toimialamme kokeiluja, joiden pohjalta voi syntyä innovaatioita ja tulevaisuuden palveluja."

Koronapandemia lisäsi digitaalisten palvelujen käyttöä ja vaikutti liikenteeseen

Poikkeuksellinen vuosi näkyi erilaisten digitaalisten palvelujen käytön kasvuna. Viestintäverkoissa siirretyn tiedon ja soitettujen puhelujen määrät kasvoivat useita kymmeniä prosentteja. Seurasimme erityisesti matkaviestinverkkojen toimintavarmuutta ja teleyritysten toimintakykyä poikkeustilanteessa: kapasiteetti riitti ja verkot toimivat pääosin ilman isoja häiriöitä.

Korona vaikutti voimakkaasti myös matkustaja- ja henkilöliikenteeseen. Kaikkien joukkoliikennevälineiden matkustajamäärät laskivat merkittävästi. Lisäksi lento- ja meriliikenne on ollut suurelta osin keskeytyksissä. Meriliikenteelle asetettiin julkisen palvelun velvoite huoltovarmuuden, kuljetustarpeiden ja henkilöliikenteen turvaamiseksi. Samoin asetettiin julkisen palvelun velvoite osalle lentoreiteistä alueiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen turvaamiseksi. 

Myönsimme toimintavuonna 2020 merkittävän määrän koronapandemian vaikutuksia lieventäviä valtiontukia ja avustuksia, joilla tuetaan liikkumista ja kuljettamista sekä verkkoyhteyksiä ja mediaa. 

Sujuvuutta ja turvallisuutta liikenteeseen

Toimintavuonna 2020 tulivat voimaan uusi tieliikennelaki ja vesiliikennelaki, jotka lisäävät liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä luovat edellytyksiä liikenteen digitalisoitumiselle ja turvalliselle automaatiolle. Edistimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa lakien tunnettuutta ja teimme tunnetuksi käytännön muutoksia. Aloitimme viime vuonna myös valmistautumisen vuoden 2021 taksisääntelyn ja uuden dronelain mukanaan tuomiin muutoksiin.

Uusia taajuuksia 5G-verkoille

Suomen edistyksellinen taajuuspolitiikka ja taajuushuutokaupat ovat mahdollistaneet 5G-verkkojen ja -palvelujen vauhdikkaan rakentumisen koko maassa. Traficom järjesti kuluneen vuoden aikana taajuushuutokaupan ja 5G-verkoille avattiin uusi taajuusalue. Tällä hetkellä 5G-matkaviestinteknologia on käytössä jo yli 100 paikkakunnalla Suomessa. Meidän on taattava tulevaisuudessakin riittävästi taajuuksia uusien teknologioiden mahdollistamiin toimintoihin ja palveluihin, sillä yhteiskuntamme nojaa yhä enemmän langattomiin viestintäyhteyksiin. 

Kyberturvallisuuden merkitys yhä tärkeämpi ja strategisempi tulevaisuudessa 

Kyberturvallisuuden merkitys on korostunut digitaalisten palvelujen käytön lisääntymisen myötä. Lisäksi korona-aika toi mukanaan laajan kirjon huijausyrityksiä, jotka nostivat Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen tulleiden yhteydenottojen määrää entisestään. Vuoden merkittävin tietovuoto oli Psykoterapiakeskus Vastaamon tapaus, jonka selvittämisessä avustimme poliisia. Loimme tietovuodon uhreja auttavan tietovuotoapu.fi (Ulkoinen linkki)-sivuston, jonne koottiin nopealla aikataululla tietoa viranomaisten ja organisaatioiden kanssa. 

Kyberturvallisuuskeskuksemme arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottaman Koronavilkun tietoturvan ennen sovelluksen käyttöönottoa. Lisäksi julkaisimme organisaatioiden johdon tueksi kyberturvallisuusoppaan sekä Kybermittari-työkalun tietoturvan kehittämiseen. 

Jatkoimme myös työtä raideliikenteen kyberturvallisuuden edistämiseksi yhteistyössä toimijoiden kanssa. 

Puhtaamman ympäristön puolesta

Ympäristötavoitteisiin liittyvän tiedon tuottamisen lisäksi myönsimme valtiontukia muun muassa kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen. Erilaisilla avustuksilla tuetaan liikenteen päästöjen vähentämistä sekä aktiivista liikkumista ja kansanterveyttä. Vaikutimme myös kansainvälisesti merenkulun kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi. Kaiken kaikkiaan myönsimme kuluneena vuonna valtiontukea noin 400 miljoonaa euroa.

Innovaatioita, kokeiluja ja datan hyödyntämistä

Teknologioiden nopea kehitys mahdollistaa uudet toimintamallit ja palvelut. Liikenteen automaatiokokeilujen mahdollistamisella nopeutamme käyttäjälähtöisten palvelujen syntyä arkea sujuvoittaviksi ratkaisuiksi. Tulevaisuuden liikennepalvelut hyödyntävät yhä enemmän dataa – nopeasti kehittyvän datatalouden kehittymisen tueksi edistimme myös toimialan yhteisiä toimintaperiaatteita ja käytännesääntöjä. 

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan yhteistyössä toteuttamassa 5G-innovaatiokisassa etsittiin osaamista, joka mahdollistaa uusia 5G-palveluja tai tuo uutta lisäarvoa jo olemassa oleville tuotteille ja palveluille. 5G-kokeiluja edistimme verkostoyhteistyön siivittämänä. 

Suomen yhteistyömalli on ainutlaatuinen

Toimimme myös vuoden 2020 aikana tiiviissä yhteistyössä viranomaisten, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden sidosryhmien kanssa tavalla, joka on kansainvälisestikin ainutlaatuista. Tämä on Suomen merkittävä vahvuus. Koronapandemia tiivisti yhteistyötä entisestään viranomaisten ja toimijoiden välillä.  

Toimimme Suomen etujen ajajana useilla kansainvälisillä liikenteen ja viestinnän foorumeilla. Vuonna 2020 edistimme kansainvälisellä viranomaisyhteistyöllä muun muassa liikenteen turvallisuutta, automaattiliikennettä ja kyberturvallisuuden tilannekuvaa sekä langattomien verkkojen käytettävyyttä raja-alueilla.

Lue lisää Traficomin toimintavuodesta 2020:

Lisätietoja

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mediapalvelunumero, p. 029 534 5648